Bezeg je čudovita rastlina. Tudi bezgove jagode so čudovite, zdrave in malce tudi okusne. Včasih so jih veliko uporabljali kot barvilo za oblačila in hrano. Jaz sem z njimi obarvala pudingovo torto. Predvsem pa so bezgove jagode kuhali v t.i. terjak in ga uporabljali za obrambo pred in zdravljenje zimskih prehladov in revmatičnih obolenj.

Novinarka Odprte kuhinje mi je rekla, naj jo navdušim, da se bo imela voljo spopasti s črnimi jagodami, ki puščajo madeže. Navdušiti za bezeg je enostavno – bezeg je učinkovit proti prehladnim obolenjem, lahko tudi proti gripi. To je dokazala tudi znanost (1). Pri bezgu pričakujemo, da so domači pripravki primerljivi s farmacevtskimi. Pripravki so učinkoviti predvsem kot preventiva in pri pojavu prvih znakov gipe ali prehlada, v kasnejših fazah skoraj ne več. V tem primeru jih uporabljamo v povečanih odmerkih, tako da vsako uro, nekaj ur zapored, zaužijemo žlico prekuhanih bezgovih jagod.

A včasih je težko navdušiti za nabiranje bezga, saj ga velikokrat, še preden dozori, poberejo ptiči in na grmu ne ostane nič. Le tu in tam kakšen grm, kot bi se bil skril pred ptiči, pokuka ven poln jagod.

Bezgove jagode v pudingovi torti

.

Bezgove jagode imajo potrjene zdravilne učinke

Bezgove jagode so užitne kadar so prekuhane. Surove ali sušene povzročajo močno slabost in bolečine v trebuhu. Za to so verjetno odgovorni cianogeni glikozidi, ki so termično neobstojni in se s kuhanjem pretvorijo v neškodljive spojine.

Tradicionalno so naši predniki bezgove jagode in terjak iz njih uporabljali za spodbujanje znojenja, zniževanje tempreature in boljše izkašljevanje. Poskusi so pokazali, da je za zdravilno delovanje bezgovih jagod odgovorna mešanica učinkovin, med drugim glikozidi, sadne kisline in vitamini. Če bezgove jagode pripravimo v obliki želeja, terjaka ali sirupa, nam kot dodatek hrani mimo grede koristijo tudi za krepitev imunskega sistema v jesenskem in zimskem času.

Bezgove jagode priporoča tudi pater Ašič. Poleg pljučnih težav tudi pri išijasu in revmi. Čaj iz listov priporoča kot najboljše stredstvo za nečisto kožo, putiko in za ljudi, ki imajo neprijeten zadah v ustih. Nekateri zeliščarji znajo za specifične težave uporabljati tudi lubje in korenino bezga. Celotna rastlina bezga vsebuje tudi strupene snovi. Tak je cianogeni glikozid imenovan sambunigrin. Nahaja se v vseh delih rastline, najmanj ga je v cvetovih in zrelih plodovih.

Več o nabiranju in zdravilni uporabi bezga preberite v mojem prispevku o bezgu.

.

Ali so bezgove jagode primerne tudi za otroke?

Bezeg je varen za otroke starejše od 10. let. Velikrat se je uporabljal tudi pri mlajših otrocih, saj včasih niso imeli drugih zdravil. Znanstveno varna uporaba za mlajše ni potrjeni, ni pa tudi zanikana.

Tako kot vsi drugi deli bezga, pa tudi jagode niso primerne za nosečnice. Ob občasni uporabi sicer nimajo vpliv na potek nosečnosti, redno uživanje bezgovih pripravkov v nosečnosti pa ni zaželeno, zaradi pomanjkanja podatkov o varnosti.

Bezgovih jagod ne smejo uživati ljudje z avtoimunskimi boleznimi, ker bezeg spodbuja delovanje imunskega sistema.

.

Ali črni bezeg lahko s čim zamenjamo?

Poznamo več vrst bezga. V tem prispevku pišem o najbolj pogostem in po vsem svetu poznanem črnem bezgu, Sambucus nigra. Pri nas rasteta še divji bezeg, S. racemosa in smrdljivi bezeg ali habat, S. ebulus. Divji bezeg preprosto ločimo od črnega, ker ima rdeče plodove, tudi socvetja in listi imajo drugačno obliko. Socvetja divjega bezga so jajčaste oblike. Smrdljivi bezeg ima pokončna socvetja in plodove ter prav tako izgleda povsem drugače kot črni bezeg. Uporablja se kot zdravilna rastlina.

Ko boste nabirali bezeg v naravi, pa boste na obronkih gotovo opazili rdeči dren, Cornus sanguinea, ki ima podobne jagode kot črni bezeg. Rdečim dren ima črne jagode, a ne tako velikih grozdov ter povsem drugačne liste kot črni bezeg. Rdeči dren je pogojno užiten – nekateri ga imajo za strupenega, drugi ga jedo. Pri nas se tradicionalno sicer ni nikoli uporabljal kot zdravilna rastlina ali dodatek prehrani, a podatki o užitnosti prihajajo iz celega sveta.

.

Kako bezgove jagode porabimo za zeliščarske pripravke in vsakdanje  jedi?

Bezgove jagode za domačo lekarno je dobro pripraviti brez sladkorja, saj sladkor zmanjšuje obrambno sposobnost našega imunskega sistema. Za to imamo na voljo več načinov – ali jih skuhamo v tradicionalni terjak, jagode lahko zamrznemo in jih, ko jih potrebujemo, prekuhamo, zmešamo z naribanim jabolkom in pojemo. Sama sem iz njih z dodatkom agarja skuhala žele, saj ga pozimi lahko uporabljam na različne načine.

Sama imam tako rada bezeg prav zaradi barve. Okus bezgovih jagod pa je bolj nevtralen. Zato pogosto dodajam limono, vino ali kis, da pride ven nekaj dobrega.

Možnosti, kako porabiti bezgove jagode, je veliko. Iz njih lahko pripravite bezgov sok, jih mešate v druge sezonske sokove, na primer skupaj z aronijo, korenjem ali jabolki. Zelo dober je sirup. Najlažje pa je, da jagode enostavno zamrznemo in jih skuhamo, ko jih potrebujemo za prvo pomoč. Pri tem dodamo jabolko, kivi ali drugo sadje, ki se uspešno skladišči v naši kleti ali kje drugje.

Zelo priročno je bezeg tudi posušiti in shraniti za pripravo čaja. Tradicionalno nastopa v mešanicah z lipo in kamilico. Tu pa je recept še za eno učinkovito kombinacijo v čaju. Črni bezeg je poleg ameriškega slamnika eden najbolj pogostih pripravkov za dvigovanje odpornosti in učinkovito uporabo v domači lekarni.

.

Recept: Črni bezeg v čaju proti prehladu

Če začutim znake prehlada, si pomagam s tem čajem.

  • 2 žlici bezgovih jagod
  • bezgov cvet
  • cvet rmana
  • 10 g šipka (prerezanega na pol)
  • meta ali melisa (za dober okus)

Vse rastline namešamo in pripravimo poparek, ki naj stoji 15 minut, precedimo. Ko pijemo ta čaj, omejimo sladkor ali ga nadomestimo z medom.

Marmelada iz bezgovih jagod

.

Če želite spoznati še več zdravilnih rastlin, se prijavite na mailing listo TUKAJ!

.