Ko sem pred leti prvič študirala o detelji, sem bila popolnoma presenečena. Danes se mi črna detelja zdi kot zaklad, ki so ga farmacevti uspeli zaviti v tančico. Pa vendar se imamo prav njim zahvaliti, da imamo toliko znanstvenih dokazov o klinični učinkovitosti in vrednosti detelje.

Črno deteljo boste spoznali po rožnatih cvetovih, zato ni naključje, da jo angleži imenujejo rdeča detelja, pri nas pa je ta izraz rezerviran zgolj za nepoznavalce (odtipkajte “rdeča detelja” v iskalnik in našli boste vse vrste tujih prehranskih dopolnil). Zadnjič mi je udeleženka Stanka na delavnici povedala, da naj bi ime “črna” izhajalo iz temne barve polja, ko je to zasajeno z deteljo. Imate vi mogoče kakšno drugo razlago?

Od kod ima črna detelja tako zdravilno moč?

Črna detelja je ena najbolj presenetljivih rastlin iz naše okolice. V lekarni prodajajo njene izvlečke kot prehransko dopolnilo za lajšanje težav v meni. A njeni zdravilni učinki so še veliko širši in zelo raznoliki. Zeliščarstvo jo priporoča za uravanavanje estrogena, uravnavanje holesterolalajšanje revmatodnih težav, pri boleznih dihal, spodbujenju delovanja jeter, pri depresiji, vnetju želodca … Razumljivo, seznam je dolg, saj gre za eno najstarejših zdravilnih rastlin.

Zdravilni učinki pritičejo izoflavonoidnim (tudi izoflavonskim) spojinam podobnim hormonu estrogenu, ki jih z drugo besedo imenujemo fitosteroli. Ti so tako podobni hormonu estrogenu, da se vežejo na iste receptorje in sprožajo tiste signalne mehanizme v celici, ki jih sproža estrogen. Estrogen je pomemben ženski hormon (tudi moški ga imajo, le da v bistveno nižjih koncentracijah) in glavni pri uravnavanju ključnih procesov v celem telesu. Zadolžen je za pravilno uravanvanje menstruacije, za pravilno delovanje ščitnice, sodeluje pri razvoju alzhajmerjeve bolezni in pri razvoju vseh “ženskih” rakov (rak dojke in maternice). Telo, ki ima urejeno raven estrogena, je zdravo telo. Na raven estrogena vpliva ogromno dejavnikov, na primer vitamin D, gibanje, prisotnost mineralov in vitaminov … ter prehrana. Pesticidi pogosto delujejo kot oponašavalci estrogena. A ne taki kot so fitosteroli v detelji. Tem pravimo adaptogeni, ker so sposobni zvišati prenizko raven estrogena in zvišati prenizko. Črna detelja je rastlina, ki s svojo zdravilnostjo vsako leto preseneti mnoge. Upam, da je tudi vas.

Zaradi fitosterolov ima detelja lahko tudi stranske učinke. Zato je primerna le za zdrave posameznike!

.

Kaj pa ostale detelje?

Poleg črne detelje, Trifolium pratense, poznamo še vrsto drugih detelj. Tista štiriperesna deteljica velikokrat pripada plazeči deteljiTrifolium repens, ali ljudsko beli detelji, ki je še bolj pogosta kot črna. Inkarnatka je pogosto uporabljena detelja pri kmetih, ljudsko ime le-te je prav rdeča detelja. Tretja najbolj znana pa je medena detelja, Melilotus officinalis*, visoko cenjena med zeliščarji, še en dragulj med deteljami, a zaradi popolnoma drugih snovi kot črna detelja. Čeprav vse detelje vsebujejo fitosterole, jih nobena ne vsebuje tako veliko kot prav črna detelja. Potem pa je tu še zajčja deteljica, Oxalis acetosella, ki pripada čisto drugi družini rastlin in ni metuljnica**.

*ste vedeli, da ime officinalis v izvorno pomeni, da se je rastlina uporabljala za zdravljenje

**za vso rastlinsko družino metuljnic je značilno, da se rastline družijo s posebnimi bakterijami, ki jih imajo v koreninskih nodulih (odebelitvah) in katere so sposobne uporabiti dušik iz zraka ter ga predelati v obliko, ki je dostopna rastlinam. Med kmeti so zato priljubljene kot krmne rastline. Sejejo jih med kolobarji, da obogatijo zemljo.

Detelja in deteljica

.

Črna detelja v kulinariki

Črno deteljo v kuhinji največkrat uporabljam takole:

 • kot dodatek zeleni solati – v tem primeru jo rada malo sesekljam in potresem po solati;
 • kot dodatek kašam – tu notri gredo kar celi cvetovi, a proti koncu kuhe, da se ne razkuhajo preveč;
 • včasih jo dodamo testu za kruh ali drugim sladkim ali slanim jedem;
 • tudi za krašenje torte sem jo že uporabila, čeprav mi je tu veliko laže uporabiti njivsko grabljišče;
 • kot čaj – tu prav pride sušena detelja, ena pest ali dve na sezono je dovolj;
 • za pripravo tinkture;
 • v zelenjavnih juhah je odlična, ker jih rahlo zgosti;
 • vržem jo tudi v rižoto – kot v videu:

.

Krekerji s črno deteljo

Preden sem prvič naredila krekerje, si nisem predstavljala, da je to tako enostavno.

Tu je recept za hitro pripravljene krekerje. Veganski je, ker paše k veganskemu siru s tolščakom (objavljeno v Odprti kuhinji).

Sestavine za dva pladnja krekerjev:

 • 200 g moke (bele ali črne – za belo moko boste potrebovali nekaj manj vode)
 • 6 žlic olja (če uporabljate maslo, ga vzemite 80 g)
 • 1 dl hladne vode
 • žlička soli
 • 60 g sončničnih semen (lahko tudi bučnih)
 • ščepec popra
 • 30 g cvetov in listov črne detelje

Priprava: Svežo črno deteljo naberite v zdravi naravi. Vse sestavine iz recepta zmeljite v multipraktiku, dokler ne nastane kepa. To še na hitro ročno pregnetite in razdelite na pol. Vsak del posebej razvaljajte med dvema peki papirjema, dokler ne dobite tankega testa (načeloma mora biti manj kot 1 mm). Razrežite na poljubno velike kvadrate in postavite v segreto pečico na 200°C za 7 minut.

Postrezite k siru in okrasite s cvetjem.

Zaupajte v deteljo!

Črna detelja in veganski krekerji

.

Foto: Katja Rebolj in Pixabay