Med vsemi rastlinami se mi je težko odločiti, katera je moja najljubša. Ko to pišem, je sosedov travnik pokrit s preprogo vijoličnih cvetlic. To ni tista strnjena preproga žafranov iz Velike planine, a na vsakem metru je moč prešteti vrsto iz trave štrlečih vijoličastih glavic. To so socvetja navadne črnoglavke, Prunella vulgaris.

.

Kaj nam pove njeno ime?

Črnoglavka ima pri nas tako ime verjetno zato, ker njen travnik na daleč ne izgleda prav močno vijoličast, ampak veliko bolj temen kot travnik brez nje. Podobno ime je namreč botrovalo tudi imenu črna detelja. Bolj “zdravstveno” usmerjeno pa je njeno angleško ime, ki bi ga v direktnem prevodu lahko prevedli takole:

  • ‘samoozdravi’, angl. ‘self-heal,
  • ‘ozdravi vse’, angl. ‘heal-all’,
  • ‘srce zemlje’, angl. ‘heart-of-the-earth’

Namig: Črnoglavka je tudi ime za našo ptico, penico, Sylvia atricapilla. Kot rastlino črnoglavko pa sem jo kot pravi zaklad opisala v julijski številko Odprte kuhinje.

Črnoglavka, pozabljena zdravilna rastlina

.

Črnoglavka je uporabna tudi na Kitajskem

Rastlinam, ki so danes razširjene po celem svetu, pravimo kozmopoliti. Takih je veliko plevelov in invazivnih rastlin. Tudi črnoglavka je razširjena po vsem svetu in na vseh kontinentih. To je naša sreča, saj to pomeni, da imamo o njej veliko izkustvenih podatkov, podatkov iz tradicionalne medicine, pa tudi bolj modernih podatkov iz laboratorijskih raziskav. Na črnoglavki je narejenih kar nekaj raziskav. K temu seveda pripomore tudi njena zdravilna učinkovitost. Že vrsto let proučujejo protivirusne učinkovine iz črnoglavke. Trenutno so najbolj zanimive tiste, ki vplivajo na vstop virusov in se vežejo na Spike proteine virusa, ki povzroča covid.

.

Kdaj nabiramo črnoglavko?

Včasih zacveti že v juniju, zagotovo pa so jo trate polne v juliju, pa tudi vse mesece potem, vse do zmrzali. Torej jo lahko svežo nabiramo vsaj polovico letine. Uporabno, kaj ne?

Katere dele rastline nabiramo? Najboljša so kar socvetja oz. socvetne glavice, skupaj s prvima dvema listoma. Stebla so večinoma preveč žilava, da bi bila uporabna. Korenina pa je premajhna.

V Sloveniji rastejo tri vrste črnoglavke:

  • navadna črnoglavka, Prunella vulgaris;
  • velecvetna črnoglavka, P. grandiflora;
  • deljenolistna črnoglavka, P. laciniata;

O tem, kakšne je uporaba različnih vrst, ni veliko podatkov. Vemo, da se vse uporabljajo v kulinariki, za zdravilne namene pa je v navadi uporaba navadne črnoglavke.

Črnoglavka je zdravilna in kulinarična rastlina

.

Če “ozdravi vse”, je potem črnoglavka uporabna v kuhinji?

Z navadno črnoglavko že dolgo zdravijo rane, opekline in otekline. Kitajska medicina jo največkrat uporablja za razstrupljanje jeter, priporoča pa jo tudi pri hudih boleznih, raku in aidsu. Njena uporaba na različnih kontinentih je uveljavljena že stoletja. Hranile in koristne snovi, ki jih vsebuje črnoglavka, so raznolike.
Navadna črnoglavka v Sloveniji raste že od nekdaj, zato so jo vedno uporabljali tudi v ljudski medicini. Danes ne velja za pomembno zdravilno rastlino, zato pa je bolj uporabna v kulinariki. Črnoglavka je priročna za uporabo ne le v čajih in tinkturah, ampak kot vsakdanji dodatek naši prehrani. Je prijetnega okusa. No, rahlo grenka, ampak tako kot grenkuljica, le rahlo grenka. Jaz jo imam najrajši v kašastih jedeh in prikuhah, velikokrat pa jo uporabim tudi pri pripravi solat in smutijev. Največkrat jo naberem sproti, skupaj z nekaj drugimi divje rastočimi rastlinami. Ko jo naberem, je naslednja moja naloga, da jo dodam v obrok, ki ga tisti dan pripravljam. Včasih je to tudi tenstan krompir, čeprav veliko bolj paše v ajdovo kašo z gobami.
Pri njej mi je najbolj všeč to, da raste povsod. Skoraj na vsakem travniku. Zato je zlahka dosegljiva in njeni vijoličasti cvetovi tako opazni, da je ni moč zgrešiti.
Črnoglavka je čudovita rastlina. Pozabljena, a njena vrednost je kljub temu neizmerna. Komaj čakam, da ne bo več pozabljena, ampak splošno razširjena zdravilna in kulinarična rastlina!

Črnoglavka, dobrodošla zopet med nami!