Divja gurmanska delavnica

Uvid v kuhinjo divjih rastlin s Katjo in Binetom

.

A ponovimo Netflix?

Na lokaciji, na kateri smo snemali, se bomo zbrali ob ognju in skuhali iz najboljših divjih sestavin.

Predstavljajte si – ekipa Netflixa je prišla v Slovenijo in restavracija, ki naj bi jo prenavljali, je odpovedala. Začetek vsekakor ni bil obetaven. A iz tega se je razvila krasna zgodba, ki je Slovenijo predstavljala kot naravno in divjo. Z Binetom sva bila del te zgodbe – tisti delček z krompirjevko in polhom.

Narava pa ni narejena le za šov.

Zato se znova dobimo, da spoznamo okuse naše divjine, jih naberemo z lastnimi rokami in iz njih skuhamo ugašeno, preprosto in vrhunsko.

Čaka nas 3,5-urna delavnica v naravi! Doživetje je izvirno in navdihujoče.

Gost delavnice:
Bine Volčič

Datum delavnice: ponedeljek, 8. junija 2020

Ura: 17:30 – 21:00

Lokacija: Trzin (zbirno mesto dobite ob prijavi)

Delavnica Divje rastline in cvetje

“Delavnico bi priporočila vsem, ki so naveličani rutine v kuhinji in bi si radi sami doma pričarali nove okuse (kot vrhunski chefi v restavracijah). Posebej še tistim, ki nimajo veliko časa, a se nočejo odreči uživanju v hrani.

Na delavnici sem spoznala predvsem divje rastline, ki se jih splača nabirati jeseni. Divje rastline že kar dobro poznam in tudi uporabljam, vendar sem vedno odprta za nova znanja in izkušnje drugih. Sploh od Petra in Katje, za katera vem, da imata veliko znanja in jih tudi srčno ter na razumljiv način predajata naprej.

Delavnico sem obiskala skupaj z najmlajšo hčerko in moram reči, da sva zelo dobro izkoristili sobotno dopoldne. Hčerka je bila še najbolj navdušena nad ajdovim šmornom z domačimi marmeladami (bezgovo, šipkovo in gozdno). Najboljše od vsega je bilo, da sem osvežila znanje in dobila nove ideje, kako še lahko popestrim svoje jedi.”

Melita Močnik Okorn

O VSEBINI

Česa se boste na delavnici naučili?

1. Prepoznati, katere so najbolj okusne užitne divje rastline in zelišča

Delavnica v prvem delu poteka na terenu. Poiskali bomo rastline, ki so enostavne za določanje in zelo uporabne v vaši kuhinji.

Če se najdete v naslednjih trditvah, da boste z našo delavnico nedvomno zadovoljni:

 • Poznate rastline, pa jih ne znate pripraviti na okusen način.

 • Ne veste, katere rastline v vaši okolici so užitne in katere strupene.

 • Poznate kar nekaj rastlin, pa ne veste, če jih lahko uporabljate pri kuhi.

 • Ne veste, kako dozirati rastline, ki jih naberete.

 • Na vrtu imate plevel, ki se ga »težko znebite«.

 • Zanimajo vas zdravilne lastnosti rastlin, ki jih uporabljate.

 • Zanima vas, katera so najbolj priporočljiva zelišča za vaše težave.

 • Podatki o rastlini iz literature so dvorezni…

Na delavnici vas bom voditeljica Katja naučila prepoznati najbolj vsakdanje užitne divje rastline, pa tudi bolj zahtevne vrste okoli nas – aromatični oslad, gobasti trpotec, okrasno cvetje …

2. Pripraviti si lasten obrok iz jedilnih rastlin – kot to počno vrhunski kuharji

Vrhunski kuharji naše rastline uporabljajo za pripravo specialitet. Iz rastlin izvabijo tiste arome, ki jih v določenem trenutku potrebujejo. Se tudi vi sprašujete, kako se iz okoliških rastlin ustvariti mojstrovino?

Se vam postavljajo naslednja vprašanja:

 • Jedi, pri katerih je na krožniku zastopanih vseh 5 okusov, so nam najbolj okusne. Katere okuse najdemo v določenih divjih rastlinah?

 • Pripravimo krompirjevo jed. Pri tem poleg krompirja uporabimo tudi rastlino z domačim imenom krompirjevka. Tako dobimo več nivojsko jed. Kako najbolj poudarimo okus krompirjevke?

 • Katera rastlina ima okus po kumarah in kako jo vključimo v strukturirano jed?

 • Kakšne so razlike v pripravi rastlin gojenih v rastlinjaku ali na prostem?

V drugem delu delavnice bomo skupaj z vrhunskim kuharjem, Binetom Volčičem, divje rastline uporabili za pripravo jedi. Jedi bomo v čudovitem ambientu slovenske narave.

BONUS: Na delavnici prejmete tudi darilo iz divjih zelišč!

“Vsekakor toplo priporočam to koristno doživetje vsakomur. Z opisi rastlin, ki sta nam jih izpostavila in zelo izčrpno predstavila Katja Rebolj in Peter Zajc, smo dobili vpogled v pravo dragocenost dodatkov k vsakdanjim obrokom. Te pa nam je mojstrsko pripravil chef gospod Janez Bratovž.

Posebej sem si želela takšno praktično izkušnjo, kjer bi že tako sezonska in lokalna živila v obrokih lahko obogatila z divje rastočimi rastlinami, ki so takrat na dosegu. In to je bilo na delavnici zelo poučno prikazano. Bogastvo arom, ki jih nudijo užitne divje rastline, poleg tega pa še izgled teh skromnih in močnih rastlin, se sestavi v obrok za vse čute.

V lastnem vrtičku na dosegu roke sem najprej zagrabila regačico in tolščak, ki sta v vročem in kasneje deževnem obdobju poletja imela idealne pogoje za rast. Minimalno termično obdelana sta super dodatek raznim kašam. V jesenske juhe in enolončnice pa z veseljem dodam koprivne liste. In zopet se izkaže, da je sodelovanje z Naravo neprecenljivo dobro.
Hvala!

Janja Koprivšek

S KOM SE BOSTE DRUŽILI?

Z vami bova nabirala, fermentirala in kuhala

Bine Volčič

Bine Volčič

Najbolj znani chef v Sloveniji z diplomo prestižne šole – Le Cordon Bleu Paris.

dr. Katja Rebolj

dr. Katja Rebolj

Nabiralka in raziskovalka lokalnih jedilnih rastlin, zeliščarka in čebelarka.

Prijavite se danes!

Število mest je omejeno! Za več informacij nas pokličite na 031 816 793 in razjasnite svoje dvome.

Omogočite si okusen prvi stik z divjimi rastlinami. Le tako boste lahko njihovo hranilnost, zdravilnost in naravnost uporabljali po delavnici in celo življenje!

.

Cena delavnice s Katjo in Binetom:

85€

.

Brez popustov, brez bljižnic. Svetovno kot Netflix!

KLIKNITE TUKAJ ZA PRIJAVO NA DELAVNICO!

DDV ni zaračunan – Zavod Raspro ni zavezanec za DDV!