Divja gurmanska delavnica

Uvid v kuhinjo divjih rastlin s Katjo in Petrom

Ugotovite, kako zares okusne so rastline okoli nas. Naučite se jih vključiti v vaš jedilnik.

4-urna delavnica, na kateri gostimo spoznavamo rastline in iz njih pripravljamo vrhunske obroke v vrhunskem ambientu! Doživetje je izvirno in navdihujoče.

Voditelja delavnice:
Katja in Peter

Datum delavnice: 26.1.2019
Trajanje: 10:00 – 14:00

Lokacija: Jafačn’kova domačija v jedru starega Trzina

ČESA SE BOSTE NAUČILI?
Delavnica Divje rastline in cvetje

“Delavnico bi priporočila vsem, ki so naveličani rutine v kuhinji in bi si radi sami doma pričarali nove okuse (kot vrhunski chefi v restavracijah). Posebej še tistim, ki nimajo veliko časa, a se nočejo odreči uživanju v hrani.

Na delavnici sem spoznala predvsem divje rastline, ki se jih splača nabirati jeseni. Divje rastline že kar dobro poznam in tudi uporabljam, vendar sem vedno odprta za nova znanja in izkušnje drugih. Sploh od Petra in Katje, za katera vem, da imata veliko znanja in jih tudi srčno ter na razumljiv način predajata naprej.

Delavnico sem obiskala skupaj z najmlajšo hčerko in moram reči, da sva zelo dobro izkoristili sobotno dopoldne. Hčerka je bila še najbolj navdušena nad ajdovim šmornom z domačimi marmeladami (bezgovo, šipkovo in gozdno). Najboljše od vsega je bilo, da sem osvežila znanje in dobila nove ideje, kako še lahko popestrim svoje jedi.”

Melita Močnik Okorn

O VSEBINI

Česa se boste na delavnici naučili?

1. Prepoznati, katere so najbolj okusne užitne divje rastline in zelišča

Delavnica v prvem delu poteka na terenu. Poiskali bomo rastline, ki so enostavne za določanje in zelo uporabne v vaši kuhinji.

Če se najdete v naslednjih trditvah, da boste z našo delavnico nedvomno zadovoljni:

 • Poznate rastline, pa jih ne znate pripraviti na okusen način.

 • Ne veste, katere rastline v vaši okolici so užitne in katere strupene.

 • Poznate kar nekaj rastlin, pa ne veste, če jih lahko uporabljate pri kuhi.

 • Ne veste, kako dozirati rastline, ki jih naberete.

 • Na vrtu imate plevel, ki se ga »težko znebite«.

 • Zanimajo vas zdravilne lastnosti rastlin, ki jih uporabljate.

 • Zanima vas, katera so najbolj priporočljiva zelišča za vaše težave.

 • Podatki o rastlini iz literature so dvorezni…

Na delavnici vas bova Peer in Katja naučila prepoznati najbolj vsakdanje užitne divje rastline, pa tudi bolj zahtevne vrste okoli nas – pikantno krešo, kislo kislico, kremasto škrbinko …

2. Pripraviti si lasten obrok iz jedilnih rastlin – kot to počno vrhunski kuharji

Vrhunski kuharji naše rastline uporabljajo za pripravo specialitet. Iz rastlin izvabijo tiste arome, ki jih v določenem trenutku potrebujejo. Se tudi vi sprašujete, kako se iz okoliških rastlin ustvariti mojstrovino?

Se vam postavljajo naslednja vprašanja:

 • Jedi, pri katerih je na krožniku zastopanih vseh 5 okusov, so nam najbolj okusne. Katere okuse najdemo v določenih divjih rastlinah?

 • Pripravimo krompirjevo jed. Pri tem poleg krompirja uporabimo tudi rastlino z domačim imenom krompirjevka. Tako dobimo več nivojsko jed. Kako najbolj poudarimo okus krompirjevke?

 • Kakšne so razlike v pripravi rastlin gojenih v rastlinjaku ali na prostem?

V drugem delu delavnice bomo skupaj divje rastline uporabili za pripravo jedi. Jedi bomo v čudovitem ambientu Jafačn’kove domačije tudi pojedli.

BONUS: Na delavnici prejmete tudi darilo iz divjih zelišč!

“Vsekakor toplo priporočam to koristno doživetje vsakomur. Z opisi rastlin, ki sta nam jih izpostavila in zelo izčrpno predstavila Katja Rebolj in Peter Zajc, smo dobili vpogled v pravo dragocenost dodatkov k vsakdanjim obrokom. Te pa nam je mojstrsko pripravil chef gospod Janez Bratovž.

Posebej sem si želela takšno praktično izkušnjo, kjer bi že tako sezonska in lokalna živila v obrokih lahko obogatila z divje rastočimi rastlinami, ki so takrat na dosegu. In to je bilo na delavnici zelo poučno prikazano. Bogastvo arom, ki jih nudijo užitne divje rastline, poleg tega pa še izgled teh skromnih in močnih rastlin, se sestavi v obrok za vse čute.

V lastnem vrtičku na dosegu roke sem najprej zagrabila regačico in tolščak, ki sta v vročem in kasneje deževnem obdobju poletja imela idealne pogoje za rast. Minimalno termično obdelana sta super dodatek raznim kašam. V jesenske juhe in enolončnice pa z veseljem dodam koprivne liste. In zopet se izkaže, da je sodelovanje z Naravo neprecenljivo dobro.
Hvala!

Janja Koprivšek

S KOM SE BOSTE DRUŽILI?

Z vami bova kuhala…

Bine Volčič

Peter Zajc

Najboljši nabiralec divjih rastlin za restavracije v Sloveniji, biodinamik in drožoljub.

dr. Katja Rebolj

dr. Katja Rebolj

Doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih rastlin, zeliščarka in čebelarka.

Prijavite se danes!

Za več informacij nas pokličite na 031 816 793 in razjasnite svoje dvome.

Omogočite si spoznati rastline, ki vas lahko rešijo pred prehladom ali gripo. Njihova hranilnost, zdravilnost in naravnost je izjemna. aučite se jih uporabljati zdaj. Za celo življenje!

Cena delavnice na osebo:

49,90€

KLIKNITE TUKAJ ZA PRIJAVO NA DELAVNICO!

DDV ni zaračunan – Zavod Raspro ni zavezanec za DDV!