Kaj je za vrhunskega kuharja divja hrana? Kaj je za kmečko gospodinjo divja hrana? Kaj je divja hrana za vas? Za nas je divja hrana bogastvo okusov, gurmanski užitek, lokalna avtonomija in dolga leta zapostavljen zaklad.

Razlog za zapostavljenost je preprost?!

Ker je bila to hrana revežev in vsak, komur je bila zanimiva, je po njej dobil oznako »revež«.

Ampak, ti časi so minili?!

Danes mnogi vedo, da jim bo bolje, če bodo spoštovali lokalno, lokalnega človeka, njegovo delo, kmečke pridelke, umetnost, ki jo ustvarjajo ljudje v lokalni skupnosti… In divja hrana je lokalna, naredila je le nekaj kilometrov, nič v primerjavi s cca. 2000 km iz Španije, Sicilije …

TRI divje rastline, ki so bolj zdrave, kot njihove sorodnice iz trgovine

1. Kopriva

Ena najbolj razširjenih rastlin na zemlji je velika kopriva, Urtica dioica. Raste na vseh kontinentih severne poloble in je univerzalno čudežno zdravilo. Medicina starih Grkov, medicina Indijancev in številnih drugih narodov po svetu govori o njej kot eni najbolj zdravilnih rastlin! Seznam simptomov, pri katerih pomaga kopriva je prevelik za ta sestavek (1).

Bistveni lastnosti, ki jih ima kopriva, pa sta:

  • Učinkovita ni le preventivno, ampak dejansko zdravi.
  • Lahko jo na okusen način pripravimo v svoji kuhinji.

Kako kopriva zdravi, si lahko preberete v našem prejšnjem prispevku, tukaj.

V Sloveniji utegnemo veliko koprivo zamenjati le z malo koprivoUrtica urens, ki pa je v kulinariki enako uporabna kot velika kopriva. Kako pripravimo koprive od obiranja do kuhanja, si poglejte v naslednjem filmčku (v angleškem jeziku):

Sladoled iz koprive

2. Regačica

Podobno kot v kuhinji pripravljamo koprivo, priporočamo, da pripravite tudi regačico. Navadna regačica je sorodnica zelene in peteršilja, na vrtu pa en najbolj trdovratnih plevelov. Njena aroma spominja na njene sorodnike, a je hkrati povsem samosvoja. Ko regačico uporabljate v svojih jedeh, nabirajte le mlade liste, ki jih boste spoznali po tem, ker so še rahlo zaprti.

Takšni listi so rahlo kisli, zato lepo se podajo h klasično okisani zeleni solati. Listi regačice imajo posebno aromo, ki pride do izraza v zelenih nadevih za testenine in lazanje. Tudi k špinači jo lahko dodajamo v manjši meri, toliko da ne preglasimo znanega okusa, ki smo ga pri špinači navajeni.

Navadna regačica je tudi odličen dodatek ribjim jedem, kar je pokazal tudi slavni kuhar René Redzepi.

3. Repinec

Tretja rastlina, ki jo želimo izpostaviti danes je repinec. V kuhinji ga uporabljamo podobno kot korenje, čeprav ne v tako velikih količinah! Pri nas je najpogostejši gozdni repinec, sorodnik tistega gojenega repinca, ki ga v državah vzhodne Azije uporabljajo v vsakdanji prehrani.

Kaj je v repincu tako zdravega? Preberite si v našem prispevku o repincu.

Kaj lahko pričakujete od divje hrane?

Prednosti divje hrane so:

  1. V različnih rastlinah so različni okusi. Vrhunski kuharji so lovci na dobre in ujemajoče se okuse. To je razlog, da na svetu ne obstaja vrhunska restavracija, ki ne uporablja divjih rastlin. Kako je z ujemanjem okusov, se naučite na naši terensko – kuharski delavnici.
  2. Rastline so dostopne vsakemu posamezniku. Res pa je, da so včasih težje prepoznavne, zato imate možnost, da se na naših delavnicah 5 minut za divje rastline (serijo začenjamo spomladi 2018) srečate z nami in če boste od doma prinesli dvomljivo rastlino, vam bomo z veseljem povedali vse o njej.
  3. Med njimi so pomembne zdravilne rastline. Divje rastline lahko služijo kot hrana za preživetje v času katastrofe, predvsem pa so uporabne kot vsakdanja hrana v solatah in glavnih jedeh. Spet druge so učinkovito zdravilo v času prehladov ali uporabna začimba.
  4. To je lokalna superhrana …

Divja hrana v žargonu “superfudizma”

Superhrana (ang. superfood) je tista hrana, ki presega koncentracije določenih snovi, v primerjavi z vrednostmi, ki jih zasledite v vsakodnevnih živilih. Ko govorimo o super hrani, najprej pomislimo na lične vrečke raznobarvnih prahov, ki  jih prodajajo v vseh trgovinah.

Naše mnenje o teh vrečkah je jasno: Super so, ampak niso potrebne v naši prehrani! Tržni delež, ki ga predstavljajo v Sloveniji in svetu, na drugi strani sveta utegne povzročiti kup težav. O tem drugič.

Zato vse o superhrani ni tako super. Z uživanjem superhrane lahko bistveno presežete priporočene dnevne vnose snovi, kar pa vam ne koristi, ampak celo škodujePopularne vrednosti, ki jih navajajo reklamne kampanje, vas ne smejo zavesti, saj so pogosto brez pomena. Vaše telo snovi v visokih koncentracijah velikokrat sploh ne more izkoristiti.

Poglejmo si primer:

Koncentracija vitamina C, ki ga vsebujejo camu camu, acerola in acai (izgovori se “asai”), je večja kot 2000 mg / na 100 g suhe snovi. Priporočen dnevni vnos vitamina C je 75 mg. Pri vsem kar presega to prednost, se zgodi dvoje:

  • telo bistveno zmanjša absorbcijo vitamina C in drugih hranil iz črevesa v kri in
  • odvečni vitamin C se pretvori v oksalno kislino.

Vsakodnevne prekomerne doze vitamina C so primerne za zdravljenje nekaterih bolezenskih stanj, pri zdravih posameznikih pa le obremenjujejo telo. Bolj podrobno o oksalni kislini smo pisali v prispevku o zajčji deteljici. Poleg tega pa se vitamin C v telesu ne skladišči na dolgi rok, zato uživanje vitamina C na zalogo ni smiselno.

Ste vedeli, da obstajajo tudi divje diete

Verjetno obstajajo tudi diete z divjo hrano, saj diete obstajajo za vse. Divja dieta pa je pravzaprav način prehranjevanja, pri katerem je posebej uporabno to, da je lokalen in brez štetja kalorij.

Divja zelišča so lokalnega porekla, kar je sicer nek splošen izraz, ki pa prinaša nekoliko večjo gotovost glede kvalitete hrane (ali tudi ne!). Če lokalnega dobavitelja še poznate, tako kot vi preko naših prispevkov poznate nas, je to še večje zagotovilo za kakovost vaše hrane.

Pri Rožma cvetličnih prigrizkih smo ponosni, da je preko nas divja hrana dostopna širšemu krogu ljudi, da preko naših izdelkov ljudem vračamo okus pristne hrane ter da lahko skupaj z vrhunskimi kuharji razvijamo področje divjih rastlin v neslutene razsežnosti.

 

Naročite svojo lokalno superhrano za dostavo na dom – vsak teden sveža pošiljka!

Divja hrana