Divje rastline v prehrani, ki so na voljo v mesecu juniju

Želite spoznati sezonske divje rastline v prehrani, ki jih lahko uporabite tudi doma? V nadaljevanju so opisane lokalne rastline, ki jih večinoma najdete blizu vašega doma in so uporabne v kuhinji slehernika.

To je hkrati moj prvi blog – ko ga berem, ne vem, kaj naj si mislim. Vseeno se mi zdi zanimiv. Če vas zanimajo divje rastlina, pa le obiščite pregledno tabelo najpogostejših divjih zeli pri nas – DIVJE RASTLINE NA SLOVENSKEM.

Rastline, ki smo jih nabirali tudi v maju – kako jih pripravijo vrhunski kuharji?

Če je mesec maj najbolj razkošen kar se tiče travniških cvetlic, se je nekaj cvetličnega potegnilo tudi v junij. Zato mu tudi pravimo rožnik, kaj ne? Kaj lahko pričakujemo v juliju smo pisali v prispevku plevel na vrtu.

Začnimo s potoniko

Navadna potonika ali Paeonia officinalis je raznolikih barv. Njene cvetne listke potresemo po solati, z njenim velikim cvetom okrasimo sladico ali jo poklonimo staršem za lepši dan.

Potoniki na torti delajo družbo (1):

 • listi ginka,
 • listi gozdne borovnice,
 • orlova praprot in
 • rman.

Vse to so rastline primerne za okras tort ali sladic. Četudi jih bo iz radovednosti ali po nesreči nekdo pokusil poleg torte, se z njimi ne bo zastrupil.

Potonika je v zeliščarstvu redkeje uporabljena rastlina, čeprav zgodovina uporabe te rastline sega že 2 tisočletji nazaj in je znana iz kitajske medicine. Uporabljajo cvetove in korenine. Predvsem korenine so dobro proučevane tudi iz znanstvenega vidika, določenih je obilo snovi, ki se nahajajo v korenini.

V Sloveniji boste divje rastoče potonike našli na kamnitih kraških tleh. Navadna ali zdravilna potonika raste tudi v naravi, pri nas na Primorskem. Veliko njenih, vrtnarsko izbranih vrst, pa ravno v tem času s cvetjem krasi naše vrtove. Mnoge razveseljujejo s svojim opojnim vonjem.

Torta z jedilnim cvetjem in zelenjem

Cvetovi bezga

Prav tako smo v mesecu juniju še vedno lahko uživali v BEZGU. Poglejmo, kako ga pripravijo znani kuharski mojstri:

 • namočen v kis je odlična priloga bučnemu sladoledu, “jabolčni piti” in hrustljavčkom v Monsteri
 • v Ludi ga pripravijo v obliki sladoleda,
 • ocvrt dela družbo tudi “planinskemu zajcu na dopustu v Mehiki” (2)

Recept za bezgov sladoled z odličnim postopkom priprave, ki vam ga priporočamo, najdete tukaj.

Bezeg

Kje nabirate jedilne zeli – takšne, ki vam ne bodo škodovale?

Dobre vrtne cvetnice za na krožnik so tiste, ki niso tretirane s sredstvi za zatiranje uši, niti ne gnojene z gnojili za boljšo rast. Divje rastline v prehrani uporabljamo le, kadar smo prepričani, da so zrasle brez pomoči kemije.

Pri nabiranju rastlin, bodite pozorni na bližino cestišča, saj:

 • imajo rastline v bližini cestišča povečano vsebnost težkih kovin,
 • prav tako vsebujejo več monoksida in škodljivih dušikovih spojin, ter
 • z bližanjem cestišču vse manj karotenoidov, ki delujejo kot antioksidanti.

Izogibajte se rastlin, ki rastejo na sprehajalnih poteh za kužke. Ta prijazna bitja sicer skrbijo za nas v večih pogledih, a na marsikateri zelenici pustijo zaplate suhega cvetja in trave.

Rastlina, ki je podobna bezgu, a vseeno to ni!

Če se od vrta sprehodimo nekoliko bolj v divjino, na travniku junija bogato cveti NAVADNI OSLAD (Filipendula vulgaris). Navadni oslad je sorodnik BRESTOVOLISTNEGA OSLADA (Filipendula ulmaria), ki cveti dva tedna kasneje ter nato še v avgustu in raste ob potokih in rekah, zato ga nekateri imenujejo tudi močvirski oslad, angleži pa imajo zanj še bolj nazorno ime »MEADOWSWEET«, kar v dobesednem prevodu pomeni sladki travnik. Pri obeh vrstah je užitna vsa rastlina, razen za alergike na aspirin, ki se naj ju povsem izognejo. Oba nosita socvetja, ki odtrgana marsikoga spomnijo na bezeg.

Oslad vsebuje obilo

 • antioksidativnih flavonoidov ter
 • vitamina C, ki tudi nastopa v vlogi antioksidanta,
 • poleg tega oslad izstopa po vrednostih salicilne kisline in njenih derivatov.

Zanimiv je kot celoletna sestavina vsakdanje prehrane, saj že spomladi nabiramo mlade liste, pa vse do jeseni. Obvezen je v prehrani in v čajnih mešanicah ljudi, ki imajo težave s sklepi in revmatoidnimi obolenji. Čaj pripravimo kot poparek posušenih socvetij.

Včasih so osladno dišeča socvetja oslada dodajali pivu in vinu, da je tako pijača dobila posebno aromo.

Oslad je v Sloveniji razvrščen v skupino živil z oznako H, ki je najvarnejša skupina in ima enakovreden pravni položaj kot hrana. Mogoče pa ga je kupiti tudi v lekarnah in zeliščnih trgovinah v obliki čaja, tinkture, ekstraktov, kapsul in celo kot sestavino v kremah.

Če želite spoznati oslad v živo, se nam pridružite na naši delavnici.

Travniški oslad

Divje rastline v prehrani, ki imajo okus po mandljih – ali se z njimi lahko zastrupite?

Osladova socvetja so resnično prijazno aromatična kadar jih uporabimo v toplih prikuhah. Primerna so za vsak okus. Popečena pridobijo aromo po mandljih.

Mandljeva aroma je tista, pri kateri pa moramo biti pozorni. Pa ne ta od oslada, ta je prijetna!

Natančneje… če nas divje rastline v prehrani spominjajo na okus po grenkih mandeljnih, moramo biti zares pozorni.

Zakaj?

Škodljivi cianid in njegove spojine nosijo okus po mandljih. Nahajajo se na primer v jabolčnih, slivovih in breskovih peškah. V manjši meri so za telo neškodljive, saj jih naša jetra uspešno predelajo, v večji meri pa povzročajo omotice in škodujejo telesnim organom. Okus po grenkih mandeljnih tako nosijo številne strupene rastline.

Recept za solato iz oslada – z njim popestrite rižoto

Metode, s katerimi naredimo divje rastline v prehrani bolj okusne, so termična obdelava ali trenje v možnarju. To še posebej velja za oslad. Preden ga dodamo jedem, je torej zaželeno da naredimo nekaj od tega.

Tu so sestavine za cvetlično solato za 4 osebe:

 • pol kilograma riža, dolgozrnatega ali rdečega
 • 3 sušene marelice, namočene in nasekljane
 • 2 zvrhani žlici pistacij, popraženih, nasekljanih
 • manjši šopek mete, nasekljane, primešane rižu
 • 3 socvetja in 1 list oslada, primešana še vročemu rižu
 • strok česna, drobno nasekljan
 • peteršilj po okusu, drobno nasekljan
 • sok pol limone
 • sol in olje, kvalitetno, oljčno ali ogrščično
Divje rastline v prehrani

Sestavine premešamo in pustimo stati v hladilniku eno uro, da se oslad “umiri”. Solato serviramo v manjših količinah na krožnike in dekoriramo s travniškimi cvetom po izbiri. Solato lahko tudi ponudimo v skupni skledi, pri čemer ji lično pridamo travniško cvetje meseca rožnika.

Osladova solata je odlična priloga na piknikih, saj je osvežilna in ima čisto samosvojo aromo. 

Skupaj s travniškimi cvetovi prej nepoznane rastline postanejo nadvse uporabne divje rastline v prehrani. Zakaj? Ker bo tako pripravljena hrana hkrati tudi zdravilo.

Viri:

Sodobna fitoterapija, urednika Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač
Živimo z rastlinami, Tatjana Angerer

Share This Story!