Vsak dan je odličen dan za divje rastline:

Pomlad je čas za Pokonci izpod korenin (tak je tudi naslov slavne otroške zgodbe iz leta 1906, nemške redovnice Sibylle von Olfers).

Poletje je čas za naslednji korak, saj je ravno to čas, ko jih največ obupa z nabiranjem.

Jesen zopet ponuja novo življenje, mnoge rastline se sprašujejo, kaj jim je za narediti.

Zima pa ponudi nekatere rastline, ki jih prej še opazili ne bi.

.

Za ta blog sem sestavila tabelo vrste divjih rastlin in zelišč, ki jih veliko nabiramo v Sloveniji. Vmes je nekaj rastlin za začetnike in nekaj tistih za tiste z malo več izkušnjami ali tiste, ki pridete na delavnice, kjer seveda spoznamo tudi “naprednejše” rastline. Posebej med spomladanskimi rastlinami je namreč relativno velik delež smrtno nevarnih divjih rastlin. Tu si oglejte STRUPENE RASTLINE.

.

Užitne divje rastline Slovenije

V tabeli je navedeno vrsto najpogostejših rastlin, ki rastejo po večjem delu Slovenije in so vezane na različne habitate. Nekatere so bolj, druge manj pogoste. Nekatere so težje prepoznavne – prepoznavanje rastlin je lahko zelo individualna stvar. Na nek način za vsako rastlino lahko rečemo, da ima svojega dvojnika.

Legenda:

  • v 1. stolpcu je zapisano uradno botanično ime rastline ter, če je pogosto, tudi njeno domače ime
  • v 2. stolpcu je latinsko ime zapisano s poševnimi črkami (sp. je izjema in pomeni species, kar zajema večje število vrst, ki jih je med seboj, navadno zaradi naravnega križanja, težko ali nemogoče ločiti)  ter angleško ime in njegove najpogostejše različice
  • v 3. stolpcu je naveden glavni čas nabiranja
  • v 4. stolpcu je del rastline, ki ga pretežno izkoriščamo, čeprav so lahko užitni tudi drugi deli rastline
  • v 5. stolpcu je naveden okus, vonj, barva in druge čutne lastnosti rastline, s katero si pogosto pomagamo pri določanju rastline in odločajo o tem, ali bomo rastlino nabrali za v lonec
  • v 6. stolpcu so naveden ključne kulinarične značilnosti divje rastline, ki izhajajo iz moje lastne uporabe in sodelovanja z najboljšimi kuharji sveta, vam pa za lažjo orientacijo in kot priporočilo za okusno pripravo
RastlinaČas nabiranjaDel rastlineOkus in organoleptične lastnostiZnačilnosti in uporaba na krožniku
TrobenticaPrimula vulgaris
Primrose
3cvetovi ali listinežnega okusa, dekorativni (grenki listi)Cvetovi so občutljivi na temperaturno obdelavo, primerni in zdravilni pa so za sušenje. Listi so dodatek solatam in prikuham.
Bršljanasta grenkuljica, povojčekGlechoma hederacea
Ground ivy
3-5, 9-12listi, vrhnji poganjkimlada rastlina ima prijetno aromoUporabna v tradicionalnih receptih - povojčkovi župi. Grenkoba je samo beseda.
Dišeča vijolicaViola odorata
Sweet violet
3, 4cvetovi (listi)prijetnega okusa (samosvoja aroma, niso grenki)Iz cvetov pripravljamo torte in solate, iz listov polivke in nadeve. Starejši listi vsebujejo strupeni alkaloid in se ne uporabljajo v prehrani.
Dlakava vijolicaViola hirta
Hairy violet
3, 4cvetovi (listi)prijetnega okusa (samosvoja aroma, niso grenki)Po izgledu je enaka dišeči vijolici, le da ne diši. Uporaba in njena zdravilna vrednost je primerljiva.
BukevFagus sylvatica
European beech
4listirahlo kiselkastaZa kulinariko so primerni le mladi listi, kot dodatek solatam in za dekoracijo. Po svetu je zelo popularen bukov gin.
ČesnovkaAlliaria petiolata
Garlic mustard
4mladi listi in vrhnji poganjkinežna aroma po česnu, samosvoj okusNajbolj uporabna je surova česnovka, prekomerno kuhana izgubi aromo. Odlična za solate ali kot dodatek rižotam in drugim jedem na koncu priprave.
Travniška penušaCardamine pratensis
Cuckoo flower
4socvetjarahlo pikantnaIz družine križnic prihaja veliko pikantnih rastlin. Cvetovi travniške penuše so dekorativni, dolžina cvetenja je kratkotrajna, zato jo takrat polno izkoristimo.
Navadna smrdljivka, krompirjevka, gozdni regratAposeris foetida3-11listirastlina trpkega okusa, po vonju pa izrazito spominja na pražen krompirMlade liste znotraj rozete dodajamo solatam. Liste, ki so na vrhuncu poletja že zmerno grenki, uporabljamo v prikuhah ali nadevih.
KoprivaUrtica dioica
Common nettle
3-5, 8-11vrhnji listikoprivasta, socvetja nevtralnega okusaVečinoma uporabna kot špinača ali kot začimbnica za jajčne jedi in omake. Uživamo surovo ali kuhano.
Črna detelja (ne rdeča detelja!)Trifolium pratense
Red clover
4-11cvetovi in listirahlo grenki do rahlo sladki, dekorativni, okus mladih listov spominja na grahUporabljamo za zgoščevanje juh ali kot prilogo. Raziskave podpirajo zdravilne (protivnetne, protirakave, znižanje krvnega sladkorja) lastnosti črne detelje.
ČemažAllium ursinum
Ramsons
3-5listi, popkičesnu podoben okusDeluje obrambno za naše telo, protibakterijsko in protivirusno, stimulira imunski sistem. Tudi njegov vonj znamo premagati. Fermentiran čemaž je speciliteta in uporaben še nekaj mesecev po tem, ko je sezona že mimo.
Zvezdica (domače kurja črevca)Stellaria media
Common chickweed
3-6, 9-11stebla z listiokus po koruzi, malo spominja na glavnato solato, le da je bolj aromatičnaDostopna skozi celo leto, le v vročini ne raste dobro. Stebla pripravljamo kot posebno okusno solato ali zelo nežno, špinači podobno zelenjavo. Primerna je za samostojno jed, lahko pa jo kombiniramo z drugo zelenjavo.
Sadna drevesa iz družine rožnic (jabolka, breskev, sliva ...)Rosaceae 4cvetovibeli ali roza, nežnega okusaUporabni kot osnova omakam. Če jih ni veliko naj bodo zgolj za dekoracijo. Pogosto jih kuharji uporabljajo kot lastni izraz lokalnega okolja. Včasih kar cele vejice namočijo v čokolado.
Škrlatnolistna mrtva koprivaLamium purpureum
Purple dead nettle
3-6, 9-11cvetovirahlo sladkastega okusa, dekorativniPo izgledu listi podobni veliki koprivi, le da ne pečejo. Cvetovi so medeni, zato sodijo na sladice, uporabni pa so tudi za druge jedi, ko dodatek ali dekoracija zaradi svoje nežno vijolične barve.
Velecvetna mrtva koprivaLamium orvala
Balm-leaved archangel
4, 5cvetoviveliki bledo rožnati cvetovi, dekorativniŠe en rod mrtvih kopriv, torej tistih, ki ne pečejo. V cvetovih je medičina in tudi sami cvetovi so nežnega okusa. Primerni za surove in kuhane jedi.
RumenkaGaleobdolon sp.
Yellow archangel
4, 5vrhnji poganjki ali cvetovipoganjki rahlo grenki, cvetovi rahlo sladkasti, rumeniRumenka spada med mrtve koprive in se lahko uporablja kot kuhana špinača. Rumeni cvetovi so dekorativni.
PljučnikPumonaria officinalis
Lungwort
1-12 (4)listi (cvetovi)prijetnega okusa, a dlakaviŠiroko uporabno divje zelenje.
Navadna marjeticaBellis perennis
English daisy
1-12cvetni koškiosnovni okus rastline nekoliko spominja na motovilec, nekaterim ljudem po zaužitju marjetice v ustih ostane oster priokusCveti celo leto, razen ko je sneg. Spodbuja presnovo in je dobrodošla pri dietah za čiščenje krvi. V temi zapre svoje cvetove zato ni naboljša izbira za torte!
Ozkolistni trpotecPlantago lanceolata
English plantain
Ribwort plantain
1-12 (6-8)listi (socvetja)aroma po gobak, ki se okrepi pri praženjuOdlična zdravilna rastlina, ki se lahko uporablja kot začimbnica za mesne jedi, zelenjavne in solatne jedi ali za pripravo zeliščne soli, zeliščnega masla ali testenin. Enako uporabna sta tudi srednji in veliki trpotec.
RegratTaraxacum officinale
Common dandelion
1-12 (4)listi (zaprti cvetni popki in cvetovi)cvetni popki so samostojni nekoliko grenkiZdravilni so vsi deli rastline. Iz cvetov pripravljamo sirup, zaprte cvetne popke vlagamo v kis. Še na pol zaprte cvetove sušimo. Vrhunsko znamo uporabiti tudi starejše liste.
Plazeči skrečnikAjuga reptans
Bugle
4, 5vrhnji poganjki ali cvetovigrenakV aprilu je ena najpogostejših rastlin na naših travnikov. Cvetovi so majhni, a dekorativni. Velja za zdravilno rastlino, ki pa je pri prekomerni uporabi strupena.
JetičnikVeronica sp.
Speedwell
4, 5cvetovi (vrhni poganjki)cvetovi so lepe modre barve (poganjki so grenki)Zdravilna rastlina z veliko vrstami. Najbolj razširjen je perzijski jetičnik.
RobideRubus fruticosus
Blackberry
4, 5zaprti mladi poganjkigrenki, odvisno od podvrste tudi aromatičniPoganjki primerni za vlaganje v kis.
HmeljHumulus lupulus
Common hop
Hops
4-6vrhnji poganjkiprijetnega okusa, spominjajo na špargljeUporabljamo jih surove, pečene ali kuhane.
Robinija ali neprava akacijaRobinia pseudoacacia
Black locust
4, 5socvetjadišeča in aromatičnaSurova ali ocvrta socvetja so specialiteta.
SmrekaPicea abies
Spruce
4, 5vršičkiaromatičniVršički užitnih iglavcev so primerni za izdelavo sirupov in vrste drugih aromatičnih pripravkov. Uporabno je, če jih posušimo in shranimo za celo sezono. Iz suhih vršičkov enostavno pripravimo vrhunsko začimbo.
Brestovolistni osladFilipendula ulmaria
Meadowsweet
Mead wort
4, 11listiaromatičen okus, kislo sladek, spominja na mandlje, rahlo grenakDele rastlin uporabljamo za aromatiziranje sladic. Solate pridobijo odlično aromo, če jih zelo drobno narežemo ali termično spodbudimo.
Navadna regačicaAegopodium pedagraria
Ground elder
3-10listiblag okus podoben zeleni, peteršiljuListi so blagega okusa in všeč tudi ljudem, ki so jim ostala zelišča pretrpka. Mladi listi so prisotni skozi celo sezono. Njeno latinsko ime izhaja iz bolezni protina, ki so ga v srednjem veku zdravili prav s pomočjo regačice.
Navadi plešecCapsella bursa-pastoris
Shepherd's-purse
4-6, 9-10stebla s plodovi in vrhnjimi cvetovidekorativni plodovi so srčaste oblike, rastlina ima okus po kreši, ki rahlo spominja na rukolo; okus korenine je podoben okusu ingverjaPlodovi - luščki so srčaste oblike. Cvetovi in plodovi so uporabni kot rahlo pikantna užitna dekoracija jedi. Socvetja v popkih skupaj z zgornjim delom cvetnega stebla pražimo ali jih dodajamo solatam. Lahko pa jih tudi mariniramo v orehovem olju in soli. Korenine uporabljamo kot suho začimbo.
Navadni gabezSymphytum officinale
Common comfrey
4-6cvetovivijolični, dekorativniCvetove uživamo surove ali jih potresemo po solatah (npr. kumarična). Dušeni cvetni popki so odlični kot zelenjavna priloga. Stebla olupljena, mlada, presne narežemo v solate ali jih na hitro opečemo v ponvi ali pečici ter posolimo. POZOR! Cvetovi in mlada stebla vsebujejo majhne količine alkaloida pirolizidina, ki je strupen, zato jih uživamo v zmernih količinah.
Navadna zajčja deteljicaOxalis acetosella
Wood sorrel
4-11listikisla, dekorativnaJedem daje osvežilen okus. Ni sorodnica detelje. POZOR! Vsebuje oksalno kislino. Oksalna kislina ni primerna za uživanje v velikih količinah in ni priporočljiva za nosečnice.
Navadi rmanAchillea millefolium
Yarrow
4-5, 9-10 (5-9)listi (socvetja)aromatičen, grenak, oster okus podoben muškatnemu oreščkuPoznan kot zdravilna rastlin, ki se lahko uporablja kot začimbnica za zelenjavne in solatne jedi, ali za pripravo zeliščne soli, zeliščnega masla ali testenin.
Njivsko grabljiščeKnautia arvensis
Field scabious
5-10cvetovinekoliko grenkiTo je ena najpogostejših travniških rastlin pri nas. Cvetove uporabljamo za okras jedem.
Kukavičja lučcaLychnis flos-cuculi
Ragged robin
5cvetoviblagega okusaCvetove potresemo po toplih in hladnih jedeh, npr. po solatah ali slanih in sladkih namazih za kruh.
Travniška kaduljaSalvia pratensis
Meadow clary
Meadow sage
5listi ali cvetovilisti imajo blag okus po žajblu, cvetovi so rahlo grenki, temno vijoličniListe uporabljamo sesekljane kot dodatek jedem. Uporabljamo podobno kot žajbelj. Cvetovi so dekorativni.
Vodna krešaNasturtium officinale
Watercress
5listipikantnega okusaUporabna kot pikanten dodatek glavnim jedem in solatam.
Divja gorčicaSinapis arvensis
Wild mustard
Charlock
5, 6socvetja, listiaromatičen, pekoč okusSvežo rastlino uporabljamo kot začimbnico.
Divji lukAllium sp.
Sand leek
6 (4-10)socvetlja zaprta ali odprta (listi)okus podoben čebuli in česnuUporabljamo presnega, še bolj pa termično obdelanega v raznolikih jedeh primerljivo s čebulo in česnom.
OtavčičLeontodon sp.
Hawkbits
3-12 (8, 9)listne rozete (cvetovi)okus podoben regratu, grenko-pikanten (cvetovi so blagega okusa in rumeni)Po okusi in izgledu podoben regratu. Za pikantnejši okus jih dodajamo juham, jušnim osnovam ali zelenjavnim jedem. Narezane na tanke trakove uporabljamo kot začimbo za zeliščno skuto, polpete in zeliščni kruh.
Japonski dresnikFallopia japonica
Japanese knotweed
4-6vrhnji poganjkikislo-sladek okus podoben rabarbariNajpogosteje uporabljamo vrhje poganjke. Vrhove rastlin v velikosti palca lahko cvremo, zmešamo z jajčnimi jedmi, pripravimo v kremni omaki z naribanim hrenom.
PokalicaSilene vulgaris
Bladder campion
Maidenstears
4-10 (5, 6)listi (cvetovi)okus po mladem grahuMlade liste uporabljamo na paštah in rižotah, cvetove kot okras jedem. Surove liste umešamo raznim solatam, zeliščni skuti in zeliščnemu maslu. V kombinaciji z drugo zelenjavo in zelišči so okusen nadev za testene žepke in narastke. Lahko jih tudi pretlačimo in vmešamo v krompirjevo juho ali špinačo.
Navadna kislicaRumex acetosa
Common sorrel
Garden sorrel
4-10 (5, 6)listi (cvetovi in plodovi)kisli, rahlo grenki, rdečkasti, dekorativniZelišče in začimbnica znana še iz starih kuharskih knjig. Primerna za izdelavo kislih omak. POZOR! Vsebuje oksalno kislino. Oksalna kislina ni primerna v velikih količinah in ni priporočljiva za nosečnice.
Topolistna kislica (ščavje)Rumex obtusifolius
Broad-leaved dock
4, 5listikisli, grenkiMladi listi dajejo solati svež okus. Pripravljamo jih lahko kot špinačo, v prikuhah ali omakah. POZOR! Vsebuje oksalno kislino. Oksalna kislina ni primerna v velikih količinah in ni priporočljiva za nosečnice.
Mehki osatCirsium oleraceum
Cabbage thistle
4-12listi (socvetja)rahlo grenkiNabiramo notranje rozetne liste še pred cvetenjem. Nežni listi za solato, večji za priloge in omake.
DeženHeracleum sphondylium
Hogweed
Cow parsnip
4-11listi, listni peclji, cvetni popki, semenasvojevrstnega okusa, semena prijetno aromatičnaPrvovrstna začimba in ena najbolj priljubljenih rastlin nabiralcev po vsem svetu.
Navadni rebrinec, pastinakPastinaca sativa
Parsnip
4-10listi, semenaaromatičen okusPrvovrstna divja zelenjava. Korenina divjih sort ni tako lepo razvita kot pri gojenih.
Gozdna krebuljicaAnthriscus sylvestris
Cow parsley
3-10mladi listiaromatičniNajpogostejša kobulnica pri nas. Nabiramo jo le, če jo zares poznamo!
Navadno korenjeDaucus carota
Queen Anne's lace
Wild carrot
5-10listiaromatičnega okusa, grenkiListje je hranilno in uporabno v surovih in kuhanih jedeh.
Gozdni korenAngelica sylvestris
Wild angelica
5-10mladi poganjkiaromatičnega okusa, grenkiZdravilna rastlina, ki jo dodajamo jedem v kulinariki ali iz nje pripravljamo čaj.
Lipa/lipovecTilia sp.
Linden
5cvetovidekorativniV zeliščarstvu se uporablja za čaj proti prehladu.
Črni bezegSambucus nigra
Elder
Elderflower
Elderberry
5 (7-8)socvetja (plodovi)sladkobno dišečaZa odišavljanje sladic in peciva, pripravo čajnih mešanic in sirupa, kisa, bovl in limonade. Za izboljšanje želejev in cvrtje v testu. Plodovi bezga so užitni le termično obdelani.
Travniška kozja bradaTragopogon pratensis
Meadow salsify
5-7mladi poganjki, cvetovirahlo grenkega okusa, rumeni cvetoviIz mehkih vršičkov, stebel in cvetnih popkov pripravljamo okusne zelenjavne priloge. Presne dodajamo solatam, pražimo, pripravljamo kot šparglje.
Bela metlikaChenopodium album
Lamb's quarters
Fat hen
5-9listi ali listi s socvetjirahlo grenkiDanes velja za plevel, vendar je bogata z vitamini in zdravilnimi učinkovinami ter je presežen nadomestek špinače.
Navadna lakotaGalium mollugo Hedge bedstraw1-12 (6-8)vrhnji poganjki (cvetovi)grenki poganjki, blago sladkasti cvetoviNjeno staro ime je siriščnica, saj naj bi jo včasih uporabljali pri izdelavi sirov. V zeliščarstvu uporabna za spodbujenje limfnega obtoka. Uporablja se le kratko sezono, saj kmalu postane olesenela.
IvanščicaLeucanthemum ircutianum
Oxeye daisy
5-9listi pred cvetenjem, cvetni koškirahlo pikanten začimbni okus (koški so rahlo grenki)Pritlični listi pred cvetenjem so odlična začimba. Zaradi močnega vonja naj cvetovi vsaj en dan stoje v vazi. Še bolj priporočljivo je, da se jedem dodajajo le beli deli koškov, ki nimajo neprijetnega vonja.
Navadna nokotaLotus corniculatus
Bird's-foot trefoil
5-8rumeni cvetovirahlo grenki, dekorativni, okus podoben grahu ali mandljemPOZOR! Surova rastlina vsebuje cianovodikovo kislino (tako kot peške jabolk), ki med kuhanjem izhlapi. Surove rastline jemo v omejenih količinah.
ZvončnicaCampanula patula
Spreading bellflower
6-9vijolični cvetovidekorativni, prijetnega okusaUžitne so vse vrste zvončnic, vendar ne nabiramo vseh, saj so nekatere ogrožene!
Njivska vijolicaViola arvensis
Field pansy
6, 9cvetoviblaga aroma, bledorumene barve, dekorativniCvetove uporabljamo za okras sladkim jedem ali kot dodatek solatam. V zeliščarstvu se uporabljajo za zdravljenje kožnih obolenj in prehladov.
StrašnicaSanguisorba sp.
Salad burnet
6-8listiokus spominja na kumare, dekorativnaUporabna surova na solatah, ali pražena in dušena v prilogah.
Žlezava nedotikaImpatiens glandulifera
Policeman's helmet
Bobby tops
7-9 (10)listi ali cvetovi (plodovi)listi so blago grenkega okusa; cvetovi so blago sladkastega okusaListe lahko pripravljamo kuhane kot zelenjavo. Cvetovi so dekorativni. POZOR! Rastlino uporabljamo v zmernih količinah. Priporoča se toplotna obdelava.
Ptičja dresenPolygonum aviculare
Prostrate knotweed
8-10vrhnji poganjkiso prijetnega, rahlo pikantnega okusaPrvovrstna jesenska solata, pa tudi v termično obdelanih jedeh je široko uporabna.
Zlata rozgaSolidago sp.
Goldenrod
8-10socvetni popki, socvetjarahlo pikantnega okusa, cvetovi so aromatični, trpki in rahlo spominjajo na med, cvetovi so dekorativniUporabna za pripravo sladkih in slanih jedi. V zdravilstvu uporabna za spodbujanje delovanja sečil in jeter.
JerebikaSorbus aucuparia
Rowan
9, 10plodovioster in kiselkast okusUporabna za pripravo omak, kot dodatek mesnim jedem ter za pripravo želejev.
Navadni češminBerberis vulgaris
Common barberry
9, 10plodoviplodovi vsebujejo veliko C vitamina, kisli kot limonaPlodovi shranjeni v zmrzovalniku izgubijo nekoliko kislosti, uporabni za sadni namaz, žele in sok, v kombinaciji z jabolki, hruškami ali slivami. Ker so koščice grenke je potrebno kuhane plodove prepasirati skozi sito. Primerni za odišavljanje alkoholnih pijač in kisa.
Črni trnPrunus spinosa
Blackthorn
9plodovirahlo trpkiPlodove pred uporabo zamrznemo. Uporabni so za sušenje, marmelado in prelive. Posebej dobro se dopolnjujejo mesnim jedem.
ŠkrbinkaSonchus oleraceus
Common sowthistle
9-3listirahlo grenkiPredvsem se pripravlja blanširana ali rahlo termično obdelana.
Dlakava penušaCardamine hirsuta
Hairy bittercress
10-3listirahlo pikantni, ni dlakava (razen mikroskopsko vidnih dlak)Je obličen dodatek zimskih solat in prikuh.

.

Pogrešate katero rastlino na listi – vpišite jo v komentar!

Za zanesljivo prepoznavanje užitnih vrst divjih rastlin priporočam obisk delavnice – tu so aktualne DELAVNICE O DIVJIH RASTLINAH IN JEDILNEM CVETJU.

Uporabni opisi in okusni recepti iz divjih rastlin so zbrani v knjigi Narava vedno zmaga.

Spremljajte me na fb: Rožma – Katja Rebolj.

Divje rastline na RTV Slovenija

Tu je še prispevek RTV Slovenija, kjer lahko nekaj rastlin vidite v živo. Oproščam se le za mrtvo koprivo – pri njej so vstavili napačen kader, v katerem so namesto mrtve koprive pokazali grenkuljico.

.

Naj vam bo lokalno rastlinje vir navdiha  in vas ponese v svobodo duha.

Divje rastline, užitna divja zelišča in divja hrana v Sloveniji

.