Nima najbolj posrečenaga imena, kajne? Že spominja na nekaj grenkega … njena aroma pa je TAKO ČUDOVITA. Ko enkrat narediš juho z dodatkom mlade grenkuljice, po tradicionalnem receptu ali malo izven njega, ti zleze pod kožo. Bršljanasta grenkuljica je spomladanska rastlina, ki divje raste po travnikih, obronkih, pod živimi mejami ali je pogost plevel na vrtovih, za ograjami in škarpami. Večina od vas jo je v življenju že videla, zdaj je čas, da jo tudi poskusite. Iz nje nastajajo čudovite jedi.

Bršljanasta grenkuljica

.

Grenkuljica je prava zdravilna rastlina in prava kulinarična rastlina!

V Mali flori Slovenije najdemo dve vrsti grenkuljice. Bršljanasta in dlakava se ne razlikujeta med seboj po dlakavosti, kot bi po imenu pričakovali, ampak po dolžini venčnih listov, ki sestavljajo cvet. Z zamenjavo si ne belite glave, ker sta v kulinariki obe enako uporabni, četudi v naravi prevladuje bršljanasta grenkuljica, veliko pa je tudi križancev med obema vrstama.

Čeprav tako nepoznana, pa je bršljanasta grenkuljica ena redkih divjih rastlin, ki je tolikokrat zabeležena v kuharskih knjigah. Pri nas največkrat na Koroškem, kjer jo imenujejo povojček. Krompirjeva juha s povojčkom je koroška specialiteta in tradicionalna jed. Njen recept so na podlagi več sto let starega ustnega izročila zapisali pri Društvu Povojček.

Društvo Povojček je zaslužno, da rastlina v zadnjem času pridobiva svoj ugled.

Tudi v zeliščarstvu je na voljo nekaj starih ljudskih receptov, ki kažejo, da se je grenkuljica tradicionalno uporabljala v preteklih stoletjih.

Kako prepoznavna je bršljanasta grenkuljica?

Grenkuljica ima ledvičaste do srčaste liste z nazobčanim robom. Nekoliko podobni so jim listi jetičnika (užiten), česnovke (užiten), plazečega skrečnika (užiten) in verjetno še katere druge rastline. Bršljanovi listi pa verjetno ne. Zamenjava grenkuljice z drugimi rastlinami je sicer najmanj mogoča v času cvetenj grenkuljice. Cvetovi so vijoličaste do modre barve, značilne oblike za rastline iz družine usnjatic.

Grenkuljica - bršljanasta

.

Zakaj jo priporočajo zeliščarji?

Predvsem pri vnetjih dihal in ob stresnih dogodkih. Učinkovito pomaga pri bronhitisu in kašlju. Poparek iz grenkuljice pomiri tudi astmatični kašelj. Poleg tega deluje na celoten organizem, ker s svojimi učinkovinami spodbujanje presnovo v celicah, izboljšanje delovanje jeter in žolčnika, ureja prebavo, znižuje holesterol, celi rane na sluznicah … Učinkovine, ki zagotavljajo tako širok spekter delovanja, so eterično olje, grenčine, raznoliki minerali in vitamin, tudi A in C.

Kot zelišče je največkrat uporabljena v čajih za zdravljenje pljučnih obolenj. Tu nastopa v kombinaciji z ožepkom, lapuhom, lipo idr. Ob hudih čustvenih obremenitvah pa je dobrodošla v kombinaciji s hmeljemzlato rozgo in komarčkom.

Namig: Bršljanasta grenkuljica je odlična tudi v primeru pikov. Na mesto pika natremo grenkuljico, ki zmanjša neprijetne posledice.

.

Bršljanasta grenkuljica je aromatična začimbnica

Pomembno je, da v kulinariki (prav tako v zeliščarstvu) uporabljamo mlade liste grenkuljice. Najboljši so tisti pred cvetenjem ali v času cvetenja. Prav tako dobri pa so mladi listi, ki nato še celo poletje, jesen in v zadnjem času tudi pozimi, rastejo na goli zemlji, ob robovih travnikov ali kot najpogostejši plevel na vrtovih.  Pri starejših listih, ki so bolj temni in trdi, začno prevladovati grenčine in jedi niso nujno okusne, zeliščni čaji pa rahlo pregrenki.

Zbrala sem nekaj primerov in idej, kako lahko tudi vi uporabite grenkuljico.

 • Grenkuljica z rižem (recept je povzet po knjigi Živimo z rastlinami, Tatjana Angerer)

V pekač po plasteh izmenično naložite kuhan riž ter poganjke grenkuljice, tako da je najvišja plast riž. Potresite s sirom in mešanico kisle smetane, stepenega jajca in raztaljenega masla. Pecite pol ure pri temperaturi 180°C.

 • R’pičeva župa (recept je povzet po knjigi Povojčkove kuharije iz kozolca, Društvo Povojček)

Količine sestavin v knjigi z receptom niso točno določene, zraven pa je pripis “količino določimo po osebah in po občutku”.

Jaz povojčkovo juho naredim takole:

Sestavine:

 • 3 srednje veliki krompirji
 • 1,5 l vode
 • fermentirana zelenjava***
 • ščepec soli in popra
 • srednje velika pest mladih listov bršljanaste grenkuljice
 • ocvirki (po koroško grumpov)

*** V originalnem receptu je tu domača vegeta, ki jo pripravimo iz mešanice zelenjave (korenje, pastinjak, zelena, čebula, koleraba, česen, por) in začimb (bazilika in lovor), ki je zmleta in dobro nasoljena, shranjena v kozarcih obstojna celo leto. Torej gre za fermentaciji podoben postopek, ki jo sama sicer izvedem malo drugače, a rezultat je podoben okus.

Priprava:

Krompir olupite, narežete na večje kocke in skuhajte v loncu skupaj s poprom in dvema žlicama domače fermentirane zelenjave. Pustite, da nekaj časa vre, nato dodajte nasekljan povojček (grenkuljico) in žlico ocvirkov (po koroško grumpov).

Na koroškem jed servirajo z ajdovimi žganci ali na lističe narezanim in posušenim črnim kruhom. Jed je mogoče poskusiti na vsakoletnem Festivalu zdravilnih rastlin.

 • Zeliščna pogača (recept je povzet po knjigi Zeliščna kuharija, Mirjam Grilc)

Na razvaljano listnato testo, ki ste ga namazali z maščobo, denite na maslu popraženo čebulo. Posebej zmešajte nariban sir, jogurt, poper, mleto pekočo papriko ter razna spomladanska zelišča – grenkuljico, regačico, regrat, trpotec, koprivo … S to zmesjo namažite testo in povrhu obložite s čebulo. Pecite 25 minut pri 200°C.

Ustvarjajte in uživajte.

Če grenkuljice ne poznate, vam jo naberemo in dostavimo ali predstavimo na naši delavnici.

.

Odlične recepte o grenkuljici najdete tudi v knjigi Narava vedno zmaga.

Literatura:

 • Živimo z rastlinami, Tatjana Angerer
 • Povojčkove kuharije iz kozolca, Društvo Povojček
 • Zeliščna kuharija, Mirjam Grilc

Vir slik: Osebni arhiv in Pixabay