Kanadski zlati koren je rastlina iz Severne Amerike, v Sloveniji ne raste. Namesto njega imamo Slovenci svoje rastline, ki imajo primerljivo zdravilno vrednost. Kar pa ne zmanjša vrednosti kanadskega zlatega korena. Njegove najbolj zanimive lastnosti so:

  • zdravilen
  • skrajno ogrožen
  • močno izkoriščen v zeliščnem marketingu (ne verjamite vsega kar o njem preberete na internetu!)

Veliko pripravkov na spletu, tudi na slovenskih spletnih straneh, vsebuje kanadski zlati koren, Hydrastis canadensis, angleško “goldenseal”, ki tako kot ameriški slamnik izvira iz Severne Amerike. V naravi je zlati koren skrajno ogrožen, vendar ga še vedno nabirajo, ker je njegovo gojenje zelo zahtevno. Gojeni koren je zelo drag. Če ste ga kupili poceni, potem je bil verjetno prosto rastoč in je njegovo uživanje etično sporno. Če ste ga kupili dragega, upamo, da je bilo temu tako. Zaradi ogroženosti zlatega korena, bodite pri tej rastlini vsekakor zelo previdni in njegovo uporabo raje zamenjajte za lokalne rastline. Dejstvo je, da najdete tudi v vaši okolici rastline, ki imajo podobno delovanje, res pa da marketinško niso tako v ospredju.

Kanadski zlati koren

Je kanadski zlati koren na spletu zgolj orodje agresivnega marketinga?

Deluje antibiotično? Z drugimi besedami – če imate dolgotrajen bronhitis, vam bo zdravnik predpisal antibiotike. Tako naj bi deloval tudi kanadski zlati koren, ampak izkušnje zeliščarjev tega niso potrdile. Potrdile pa so, da učinkovito deluje na sluz, tako da omogoča učinkovito odstranjevanje prekomerne sluzi iz pljuč. Pravimo, da suši sluz.

Indijanci so pripravke iz kanadskega zlatega korena uporabljali za zdravljenje pljučnih, prebavnih in urogenitalnih obolenj. Torej za vsa tista obolenja, kjer je udeležena sluznica.

V mnogih pripravkih se uporablja skupaj z ameriškim slamnikom, kar pa sploh ni smiselno, ker je ameriški slamnik učinkovit predvsem v začetni fazi prehlada ali gripe. Kanadski zlati koren je v nasprotju s slamnikom učinkovit v fazi, ko je sluz že prisotna, ob kašlju, pri zamašenih sinusih, ko se trudite, da sluz čimprej izločite iz telesa.

Več o kanadskem zlatem korenu si lahko prebereta na naslednjih spletnih straneh (1, 2, 3). Priporočam tudi ogled videa, kjer slavni nabiralec Adam Haritan predstavi to vrsto zlatega korena.