Mala kopriva je včasih tako podobna veliki koprivi, da ju naključni opazovalec le stežka loči. V kulinariki pa razlika niti ni pomembna, saj imata mala in velika kopriva podoben okus. Ločiti pa ju moramo od mrtvih kopriv, ki pripadajo povsem drugemu rodu in nimajo enake uporabe v kuhinji, niti v zdravilstvu. Mala kopriva, Urtica urens, je užitna rastlina, iz katere lahko pripravimo okusne jedi. Pravimo ji tudi živa kopriva.

Mala Kopriva

.

Kako ločimo malo koprivo od velike koprive?

Mala in velika kopriva spadata v družino koprivovk, kamor v Sloveniji prištevamo dva rodova – koprive in krišine. Izmed rodu kopriv pri nas rasteta le mala in velika kopriva, Urtica dioica. Po svetu pa najdemo še več vrst kopriv in številne podvrste velike koprive. Več o veliki koprivi si lahko preberete v našem blogu.

Mala kopriva se razlikuje od velike koprive po naslednjih lastnostih:

 • mala kopriva ima navadno nekoliko manjše liste, ki so pri dnu prisekani, velika kopriva ima navadno pri dnu liste srčaste oblike,
 • mala kopriva je enoletnica, velika pa trajnica,
 • mala kopriva ima glavno korenino, velika kopriva pa razraslo koreniko,
 • mala kopriva je enodomna (ženski in moški cvetovi so skupaj na eni rastlini), velika kopriva pa dvodomna (ženski in moški cvetovi so na ločenih rastlinah),
 • mala kopriva je pri nas veliko manj pogosta od velike koprive.

Obe rasteta na tleh bogatih z dušikom, pogosto ob poteh, po vsej Sloveniji, vse do alpskega pasu. Obe sta pekoči, nekateri pravijo, da je mala kopriva še bolj pekoča kot velika kopriva.

Cvetovi male koprive

.

V homeopatiji se uporablja mala kopriva

Če v zdravilne namene pretežno nabiramo veliko koprivo, je v homeopatiji značilna uporaba male koprive. Uporablja se v obliki kreme, tablet ali kapljic in je uporabna pri naslednjih težavah:

 • za oskrbo blažjih opeklin,
 • lajšanje srbenja in otekline pri piku žuželk,
 • pri nekaterih alergijah in pravih koprivnicah,
 • pri težavah z dojenjem,

Kopriva

.

Za pripravo jedi nabiramo mlade koprive

Mala kopriva je tako kot velika, ter tako kot mrtve koprive, dobrodošla v kuhinji. Malo koprivo pripravljamo na enak način kot veliko koprivo. Na spodnji strani listov male koprive so prisotni žgalni laski, ki so tako ostri, da predrejo kožo in izzovejo pekočo bolečino. Malo koprivo lahko uživate tudi surovo, tako da liste povaljate v krpi in polomite žgalne laske.

Za prehrano nabirajte le vrhnje vršičke mladih kopriv. Ti so manj ostri, bolj okusni, vsebujejo manj trpkih spojin, poleg tega pa raziskovalni podatki kažejo, da starejši listi vsebujejo cistolite, ki so škodljivi za ledvice.

Prav tako pa je količina grenčin v starejših listih ali v koprivah po cvetenju večja in že preprost čaj se spremeni v grenčico, ki jo le stežka popijemo. V mladih listih je količina grenčin še sprejemljiva, predvsem pa koristna za vaše telo. Grenčine so snovi, ki si kemijsko niso podobne, imajo pa lastnost, da spodbujajo izločanje sline, ter prebavnih sokov želodca, spodbudijo delovanje trebušne slinavke ter povečajo peristaltiko, tako da je prebava bolj učinkovita in kvalitetna.

Mladi listi vsebujejo veliko koristnih snovi. So mineralno bogati z magnezijem, kalijem in železom. Od vitaminov vsebujejo vitamin C in A, ki še povečata absorpcijo železa iz črevesa v kri. Kopriva je znana po tem, da vsebuje več beljakovin kot ostalo zelenje.

Kopriva vsebuje železo

.

Recept za veganski pesto

Pri nabiralcih in kuharjih po svetu je kopriva pogosta rastlina, saj raste po vsem svetu in ni zahtevna glede tal in klimeOsnovni okus kopriv spominja na špinačo, je rahlo pikanten in aromatičen.

Tokratni recept je veganski pesto s koprivo. Za recept lahko uporabite malo ali veliko koprivo. Za začetek dodajte nekaj koprive in le vršičke rastlin, nabranih pred cvetenjem. Spomladi in jeseni jih lahko sami naberete v naravi.

Za tiste, ki ne jeste mlečnih izdelkov, je pesto vedno znova lahko mamljiva jed, pri čemer sir nadomestite z oreščki. Za tokratni recept bomo uporabili mešanico oreščkov.

Sestavine za dve družinski porciji pesta:
 • 2 pesti vršičkov sveže koprive,
 • 2 pesti listov sveže bazilike,
 • pest indijskih oreščkov (okoli 100 g),
 • pest bučnih semen (okoli 100 g),
 • 3 stroki česna
 • 5 žlic olivnega olja,
 • voda, sol in poper,
Indijske oreščke in bučna semena pred uporabo za 2 do 8 ur namočite v vodo in tekočino zavrzite. Vse sestavine zmešajte v blenderju ali navadnem mešalniku. Če pesto pripravljate v mešalniku, je bolje, da česen že prej nasekljate in oreščke zmeljete posebej. Zmes za pesto naj ne bo pregosta – da dobite pravo konsistenco dodajte nekaj vode. Z mešanico napolnite kozarčke in jo shranite v hladilniku tudi do enega tedna. Dober tek!
Pesto iz koprive
Literatura:
–  Assessment report of European medicines agency (1)