Preden sploh začnem z marjetico, naj jasno povem, da njeni cvetovi NISO vrhunskega okusa. “But they are tolarable I suppose”* Vsekakor pa boste s cvetovi marjetice naredili dober prvi in drugi vtis na goste. Prvi vtis, ker jemo tudi z očmi. Drugi vtis, ker je le sveža marjetica tako lepa. Marjetica je zdravilna rastlina in njeni listi so super okusni za solatne in kuhane jedi.

*Darcyjeve besede iz Prevzetnosti in pristranosti

V spletni literaturi je o marjetici, Bellis perennis, napisano veliko neresnic, kar je posledica zamenjave njenega imena, največkrat z ivanjščico, Leucanthemum ircutianum. Tudi v angleščini imata zelo podobni imeni (common daisy/ox-eye daisy), ne pa tudi v latinščini.

Čaj z marjetico

Cvetje na krožniku je mogoče tudi pozimi!

Marjetica je ena redkih rastlin, ki v našem klimatskem pasu cveti tudi pozimi. Še posebej je opazna na obcestnih pasovih trave, kjer pozimi pogosto kraljuje kot edina cvetoča rastlina, v obcestni varianti pa je seveda ne-jedilna.

Za prehrano se dobro obnesejo tudi gojene marjetice. Na vrtu se jih splača posaditi poleg zelišč, da so pri roki za nabiranje in dekoracijo. Marjetica ni zahtevna rastlina in lepo raste tudi na negnojenih in plitkih tleh. V vrtnarijah jih pogosto vzgajajo iz semena in so nato naprodaj kot spomladanske sadike. Seveda tu pozor, potrebno je kupiti jedilne in ne konvencionalne sadike.

Zdravilni povdarek marjetice velja pospeševanju presnove ali kot bolj pogosto pravimo – čiščenju krvi. V zeliščarstvu danes marjetica nima posebne veljave, vsekakor pa gre njena zdravilnost uporabi v zgodnje pomladanskem času za t.i. razstrupljanje. S svojimi grenčinami, minerali, organskimi kislinami in eteričnim oljem je odlična za spomladansko krepitev organizma. (Tu je še nekaj obveznih rastlin za spomladanski čas.)

Etnologi še vedno niso prepričani, ali je uporaba marjetice v solatah bila prisotna že tradicionalno. Obstaja čudovita legenda o marjetici. O tem, o gojenih variantah in njenih zdravilnostih, priporočam v branje revijo Rože in vrt. Cvetovi rastlin iz družine marjetk, nebinovke, so eni izmed najbolj prodajanih rastlin na področju jedilnega cvetja. Za to je krivo dejstvo, da kar okoli 10% cvetočih rastlin predstavljajo predstavniki nebinovk.

Recept za pikantni čaj z marjetico*

Gre za čaj – poparek, ki je okusen in zdravilen pripravek za zimske dni (tudi v drugih delih leta se ga ne bi branili). Pri marjetici so za pripravo čaja uporabni cvetovi in listi, ki so tako lepo zbrani v rozeti. Zapisi iz renesanse potrjujejo, da se je marjetica v čaju uporabljala že tedaj.

Sestavine za 1 liter čaja so:

  • 5 rastlin marjetice – listov in cvetov
  • 5 vejice smreke – izberite tiste, na katerih že rasejo mladi smrekovi vršički
  • 5 suhih jabolčnih krhljev
  • žlička cimeta v prahu
  • mali ščepec kajenskega popra
  • sveže iztisnjen sok limone

Priprava:

Jabolčne krhlje in vejice smreke s smrekovimi vršički zavrite v 1 litru vode ter kuhajte 10 minut. Tako pripravljen “kompot” prelijte po marjetici, cimetu in kajenskem popru. Pustite stati 5 minut, precedite, dodajte limono in postrezite.

Tako pripravljen poparek ne potrebuje nobenega drugega sladila. Jabolčni krhlji in sadni sladkor v njih skupaj s pikantno noto kajenskega popra ter aromo cimeta so dovolj, da je pijača prijetnega okusa tudi za zahtevne goste. 

*Recept je bil objavljen v januarski številki Odprte kuhinje.

Hvala, Marjetica

Marjetica je tudi ena izmed rastlin opisanih v moji prvi e-knjigi, ki jo brezplačno dobite tukaj.