Zdravilna rastlina, ljudski lek za težave povezane z dihali in zaklad naše zemlje, je že od nekdaj pljučnik. Tradicionalna raba je pri pljučniku bogata, kljub temu da v znanstveni literaturi ni potrjena. Proučeni so bili predvsem različni vodni ekstrakti, torej čaji. Ker pa se farmacija ne ukvarja s kulinaričnimi različicami priprave zelišč, ne vemo, v kakšni meri naj bi pljučnik v jedeh nadomeščal čaj. Vemo, da so med učinkovinami iz pljučnika tudi polifenoli, ki ohranjajo svoje delovanje tudi po segravanju do 200ºC. Zato lahko sklepamo, da ima tudi pljučnik v kulinaričnih receptih visoko zdravilno vrednost.

Pljučnik raste skoraj po vsej Evropi do Zahodne Azije. V Sloveniji raste okoli šest vrst pljučnikov, ki so si med seboj lahko zelo podobni. Razlikovalni znak je dlakavost  listov in oblika dlak. Nekatere vrste so zelo redke, vse pa užitne. Daleč najbolj pogost je navadni pljučnik, Pulmonaria officinalis. Beseda ‘officinalis‘ kaže na to, da se je že od nekdaj uporabljal kot zdravilna rastlina. V Sloveniji gotovo raste tudi nekaj okrasnih vrst pljučnikov.

Pljučnik spada med relativno lahko prepoznavne rastline. Spoznamo ga po pisanih listih, gosti dlakavosti in cvetovih, ki se v modri in roza barvi prepletajo na eni rastlini. Barva cvetov je odvisna od oplojenosti cveta, ki spremeni svojo pH vrednost in barvo iz roza v modro-vijolično.

Pljučnik, navadni, zdravilna in kulinarična rastlina

.

Zdravilni učinki navadnega pljučnika in uporaba v kuhinji

Zdravilni učinki pljučnika na kašenj in pljučne bolezni so dobro opisane v zeliščarski literaturi. Manj pa so znani ostali učinki navadnega pljučnika – deluje antikoagulativno, protibakterijsko in protivnetno ter se zato uporablja še pri boleznih mehurja, pri težavah z debelim črevesjem, zunanje za zdravljenje ekcemov in pospešuje celjenje ran. Spojine, ki so nosilke zdravilnih učinkov, so različni fenoli, kvercetinu podobni glikozidi, ki veljajo za močne antioksidante, ter rožmarinova kislina, ki deluje protibakterijsko.

Za zeliščarske namene pljučnik nabiramo ko cveti, saj ima takrat največ zdravilnih učinkovim. Za kulinariko pa uporabljamo tudi njegove pritlične liste, ki v zimah brez snega poženejo že decembra. Pljučnikove liste uporabljamo v različnih jedeh, lahko jih dodajamo omakam, zeliščni skuti, juhi, špinači ali nadevom. 

Z domačim imenom pljučnik imenujemo tudi ‘velikonočnica’, zato pljučnik gotovo paše tudi k velikonočnim jedem. Botanično je prava velikonočnica čisto druga rastlina, strupena, zaščitena in ogrožena (1).

Okus pljučnika rahlo spominja na kumare.

.

Recept 1: pljučnikov čaj za kašelj

Pljučnik je zdravilna rastlina, ki jo poznamo predvsem za čaj. Pri tem uporabimo sveže ali sušene cvetove ali liste. Spomladi, ko cveti pljučnik, je na voljo še nekaj rastlin, ki učinkovito pomagajo pri vnetju pljučnih mešičkov in kašlju. Taki rastlini, ki jih lahko naberete povsod po Sloveniji, sta še na primer lapuh in jetičnik. Tu opozorilo pri lapuhu, da vsebuje toksični alkaloid, zato ni primeren za pogosto rabo, ampak ga uporabljamo ko težave že nastopijo.

Čaj iz pljučnika in jetičnika pa lahko pijemo tudi preventivno.

Sestavine:

 • žlička suhega plučnika (listov in cvetov)
 • nekaj cvetov lapuha
 • nekaj poganjkov jetičnika
 • 3 dl vode
 • med

Priprava:

Čaj pripravite kot poparek (suho zelišče prelijte z vrelo vodo), pustite stati 5 minut, nato precedite. Ko temperatura pade pod 50ºC (to je temperatura, pri kateri lahko držite prst v tekočini brez da bi se opekli) dodajte med.

Če hočete umiriti kašelj, tako pripravljen čaj pijte 3-krat ali 4-krat na dan.

Za preventivo pred prehladi in virozami uporabljamo tudi druge rastline in pripravke, ki si jih lahko sami pripravite doma.

.

Recept 2: pljučnik v palačinkinem testu

Tako pripravljeni listi nimajo grenkega priokusa, zato jih imajo radi tudi otroci.

Sestavine:

 • 2 jajci
 • 250 g moke
 • žlička soli
 • pol žličke jedilne sode
 • 0,5 litra vode (lahko nadomestite z mlekom)
 • listi pljučnika
 • maščoba za pečenje

Priprava:

Iz sestavin pripravite testo za palačinke, tako da najprej z vilico dobro premešate vse sestavine in polovico vode. Ko ste razmešali vse grudice, dodaste še preostanek vode. V testo pomakajte liste pljučnika in jih specite na maščobi.

Pljučnik, listi navadnega pljučnika v palačinkinem testu

.

Poskrbite za svoja pljuča!

Želite z mano stopiti na pot spoznavanja divjih rastlin in jedilnega cvetja – vpišite se na mailing listo!

.