Regrat je stara rastlina ljudskega zdravilstva, danes pa predvsem pomemben kot divja hrana za vse priložnosti. Dragocen je tudi v visoki kulinariki. Predvsem pa se ga v teh dneh (beri: coronavirus) splača nabirati zaradi gibanja v naravi, spoznavanja travnikov v lastni okolici ter odnosa do lastne hrane.

Druga slovenska imena za regrat so še žoltenica, otavič, žentenje, števnica …

.

Zakaj je regrat zdravilen?

Včasih se ne zavedamo, kako zdravilne so rastline okoli nas! Regrat izstopajo po vsebnosti vitamina A in C, kalcij, kalij in železo. Potem pa so tu še mikroelementi, predvsem pa raznolike zdravilne učinkovine iz skupine grenčin, flavonoidov, kumarinov in fitosterolov. Da regrat deluje kot diuretik pravi že njegovo francosko ime – pissenlit. Zaradi visoke vsebnosti kalija je regrat idealen diuretik. Z odvajanjem vode iz ledvic se izloči tudi veliko kalija, brez katerega pa ledvice ne morejo pravilno delovati.

Znanost o regratu nima toliko podatkov kot bi pričakovali, kar pa je povsem razumljivo, saj interes farmacevtske industrije nikoli ni bil raziskovanje tradicionalnih zdravilnih rastlin. Znanost je dokazala, da regrat zmanjša vnetne procese in vsebuje snovi, ki delujejo diuretično.

Dlje časa že poteka debata, ali je regrat protirakav. Kaj o tem pravi znanost? Najbolj znana objava na tem področju je pregledni članek iz leta 2012, ki pravi, da ekstrakti regrata delujejo protirakavo predvsem na treh nivojih – antioksidativno, protivnetno in tako da preprečijo razvoj novih žil ter na ta način ustavijo rast rakave tvorbe. Prej in potem so ugotovili še druge mehanizme delovanja različnih delov regrata pri različnih vrstah raka. Vendar dejstvo je, da se regrat pri zdravljenju le malokrat uporablja, saj stimulira imunski odziv, pri zdravljenju pa je pogosto potreben ravno nasprotni učinek. Zato pa regrat toliko bolj uživajmo, ko smo zdravi.

V tradicionalnem zeliščarstvu se regrat priporoča za spomladansko čiščenje jeter in žolča ter pri revmatičnih obolenjih. Zunanje zdravi ekceme in druga kožna obolenja.

V kitajski medicini regrat imenujejo “Pu Gong Ying” in ga uporabljajo za izboljšanje funkcije ledvic, jeter, žolča, želodca in pljuč.

V ajurvedi ga priporočajo za čiščenje strupov iz telesa, ki nastajajo zaradi počasne prebave.

Uživanje regrata ni dovoljeno za ljudi, ki imajo žolčne kamne ali druge težave z žolčem.

Regrat v palačinkah

Regrat v palačinkah

.

RegraT kot Taraxacum v vaši kuhinji v vseh letnih časih

V nadaljevanju sem zbrala nekaj mojih najljubših receptov iz različnih delov regrata. To so recepti, ki delujejo – to pomeni, da boste tudi sami dobili okusen rezultat. Splača se!

.

Popki regrata vloženi kot kumarice

Popke regrata vlagamo v kis in jih uporabljamo kot kisle kumarice na prigrizkih ali “fingerfoodu”.

Za vlaganje uporabite spodnji osnovni recept, ki ga po potrebi modificirate!

Sestavine:

 • 0,5 l* zaprtih regratovih popkov
 • 0,5 l domačega jabolčnega kisa
 • 0,5 l vode
 • 1 žlička soli
 • 1 ali 2 žlici sladkorja
 • nekaj poprovih zrn (lahko nadomestite s kakšno drugo pikantno začimbo ali zeliščem, primerni so čili, koprc, oslad, dežen …)

Priprava:

*sama uporabljam srednje močan kis, zato uporabim razmerje 1:1 (kis:voda). Poleg tega imam rada, da so popki malo bolj kisli. Nič pa ne bo narobe, če namesto razmerja 1:1 uporabite 1 del kisa in 4 dele vode, ali karkoli vmes!

Naberite še zaprte regratove popke, saj se bodo s segrevanjem delno odprli. Doma jih ne umivajte, ampak nadevajte v pol literske steklene kozarce za vlaganje, v pečici segrete na 100ºC. Pokrovčke prevrite ali sterilizirajte pri 100ºC v pečici.

Kis in vodo zavrite, dodajte sol, sladkor in poper. Še vrelo prelijte po popkih in zatesnite s pokrovčki. Kozarčke za 5 minut obrnite okrog, nato pa pravilno obrnjene zavijte v deko, da se počasi ohladijo.

Ker so v času, ko nabiramo regratove popke, v naravi v izobilju prisotni tudi mladi poganjki robid, jih lahko vlagamo skupaj ali vsaj po istem receptu. Enako velja za čemaževe popke, pa stebla rogoza …

.

Cvetovi regrata v odličnem receptu za polpetke

Regrat najbolj obilno cveti aprila. Takrat si naredite zalogo. Cvetove lahko tudi posušite. Če boste sušili cvetove regrata, je pomembno, da jih naberete in date sušiti še skoraj zaprte, drugače boste dobili samo perje! V zadnjih letih pa boste regrat brez težav našli cveteti tudi sredi januarja.

Znanost se še odloča, ali so cvetovi regrata njegov najboljši del. Dokazali so že, da je v cvetovih največ polifenolov. Ti delujejo kot antioksidanti in so za naše zdravje neprecenljivi. Tu je zanimiv recept – lahko ga naredite iz svežih ali suhih cvetov.

Sestavine:

 • 100 g regratovih cvetov (botanično pravilneje jim pravimo koški ali socvetja)
 • 100 g polnozrnate moke
 • 1 jajce
 • žlica vode
 • sol in poper

Priprava:

Iz sestavin naredite palačinkam podobno maso, le da je bolj kompaktna. Dodajte le rumene dele cvetov in vse skupaj dobro premešajte. Na olju popecite polpete.

Tako pripravljeni polpeti so najboljši sveži kot priloga zelenjavnim ali mesnim jedem.

.

Veliki listi regrata – za fižolovo enolončnico

Regrat je uporaben v vseh letnih časih. Tudi večje, že starejše liste znamo pripraviti na okusen način. Tu je en dober recept.

Sestavine:

 • 300 g rjavega fižola
 • olje
 • 1 čebula
 • 2 piščančji bedri
 • 2 krompirja
 • por
 • sol in poper
 • 50 g masla
 • pest listov regrata ne glede na letni čas

Priprava:

Fižol skuhajte do mehkega v družbi začimb (lovorjev list, šetraj, origano, kumina, piment …).

Na olju posteklenite čebulo in kose mesa, zalijte z vodo. Dodajte na kose narezan krompir in nekoliko kasneje na kolobarje narezan por. Kuhajte pol ure. Pridajte odcejen kuhan fižol z vsemi začimbami razen lovorjevega lista. Solite in poprajte ter pustite nekaj minut, da enolončica počiva.

Na ponvi na maslu popražite na grobo nasekljan regrat, tako da uplahne. Postrezite k fižolovi enolončnici. Termična obdelava in dodatek masla bosta ublažila grenkobo velikih regratovih listov.

Regrat v juhi

Regrat v juhi

.

Korenina regrata, steblo in mladi listi

Ste že poskusili pojesti korenino regrata tako kot korenje. Surovo. Presenetljivo dobra je! Vsebuje inulin, zato jo svetujejo diabetikom. Vsi pa jo lahko pripravimo kot prilogo, ponavadi kuhano in narezano na koščke.

Uživamo tudi stebla regrata. Tudi z njimi poznamo recepte za razstrupljanje. Najbolj preprost je, da jih žvečimo in izpljunemo. Grenki so, neokusni! Vendar priporočljivi za tiste, ki imajo neprijeten zadah v ustih, bele obloge na jeziku ali afte.

Za konec še beseda o mladih listih regrata, ti so uporabni za vse. Receptov je res veliko, tukaj je nekaj idej za regratovo solatoZa vse tiste, ki jih še nikoli niste nabirali, naj bo danes čas za začetek. A prosim, ne ostanite le pri mladih listih, tudi veliki so zdravilni, ja, malo bolj grenki, ampak sedaj jih znamo pripraviti na okusen način!

Potem pa so tu še beli listi regrata, ki so popularni predvsem v restavracijah v Franciji in Angliji. Gre za siljen regrat. Do njega pa pridemo tudi tako, da mlad regrat pokrijemo s temnim piskrom za 2 do 3 tedne. Tak regrat je manj grenak.

Navadni regrat s kislim zeljem

Navadni regrat s kislim zeljem

.

Regrat ima tudi soimenjaka. To je gozdni regrat ali krompirjevka.

Regrat deluje že stoletja!