V Sloveniji imamo izredno kvalitetne zeliščarske knjige. Sama jih obožujem. In tudi kadar se pogovarjam z zeliščarji, kar kipim od veselja. Predani so… naši zemlji, čisti naravi, radi pomagajo sočloveku. Verjemite mi, vse premalokrat se obrnemo na njih, kadar imamo zdravstvene težave! Na naših travnikih in obronkih raste toliko rastlin, jedilnih, zdravilnih, zamolčanih… In kaj je repinec drugega kot pozabljeni zaklad v naši naravi?

Kaj je repinec

.

Kaj imata skupnega ježek in vaš pes?

Najprej pa si poglejmo zanimivo zgodbo o repincu. Resnično zgodbo.

Je kdaj vaš kužek prišel iz sprehoda poln cofkov v dlaki? Tudi kuža švicarskega izumitelja Georga de Mestrala je prišel domov iz sprehoda poln cofkov (1). Bila so socvetja, koški repinca. In g. George je natančneje pogledal, kako so se koški zataknili v dlako njegovega psa in njegovih oblačil. Pod mikroskopom je opazil polno drobnih izrastkov na koških repinca, ki so se na koncu končali s kaveljci. Nastal je JEŽEK, inovacija, ki jo namesto vezalk danes uporablja cel svet.

Iz opazovanja narave je še velikokrat prej in potem nastal zgodovinski izum. Vzori iz narave so resnično osupljivi. Nekaj poučnega sem strnila v mini zgodbo Kaj je repinec:

.

Korenine gojenega repinca japonci uporabljajo kot zelenjavo. Bi ga gojili tudi vi?

V Sloveniji rastejo vsaj štiri vrste repincev, ki se razlikujejo po kljukastih konicah, dolžini pecljev… le malo pa jih lahko ločite po rastišču. Vsi rastejo v grobljah, ob vodi, od nižine do montanskega pasu. Najpogostejša sta navadni repinec, Arctium lappa (2) in gozdni repinec, A. nemorosum, ter za njima mali repinec, A. minus, in volnati repinec, A. tomentosumV internetni literaturi so vrste med seboj pogosto zamešane, zato svetujemo previdnost, res pa je, da nobena vrsta ni strupena.

V kulinarične namene po svetu je najbolj znan navadni repinec v različnih variantah (sortah), ki imajo poudarjeno korenino. Tega kot gojeno zelenjavo najdemo na Kitajskem, v Koreji in na Japonskem. Rastlina je razširjena po celotni Evraziji, medtem ko je v Ameriki in Avstraliji invazivka (3).

Za naše kraje avtohtoni navadni repinec ima manjšo korenino, ki jo lahko uporabljamo v juhah, prikuhah ali v zdravilnem čaju… tudi kandiranega:

Korenina repinca

.

Repinec je rastlina, ki so jo že v antiki uporabljali za zdravilo

Korenine največkrat uporabljate sveže ali jih sušite. V primeru, da se borite z aknami, opeklinami ali aftami, je za vas prevretek iz korenin repinca eno najbolj učinkovitih naravnih sredstev. Za izpiranje ga uporabljate zunanje (obkladki, izpiranje ust).

Repinec je dveletna rastlina. Prvo leto požene le liste, drugo leto junija še cvetove. Če izkopavamo korenine v naravi, je pomembno, da to ne počnemo pri cvetočih rastlinah, ampak le pri tistih, ki imajo razvite le liste. Najprimernejši čas za izkopavanje korenin je jeseni in spomladi.

Mlade poganjke nabrane spomladi uporabljate surove ali v zelenjavnih prikuhah, kjer rahlo posoljene prevrete v mali količini vode in zabelite z nekaj maščobe. Pripravite jih podobno kot špargle, le da jih kuhate krajši čas. Nežni poganjki in olupljena stebla nekoliko spominjajo na okus artičoke.

Liste repinca porabljate sveže in posušene. Nabirate jih pred cvetenjem rastline. Iz listov pripravite zavretek in tako pripravljen čaj pijete za čiščenje krvi, pospešeno izločanje seča ter blaženje želodčnih krčev.

Užitna so tudi semena, Nabirate jih v avgustu ali septembru ter kalite na okenski polici.

Repinec je torej rastlina, ki jo najdete in uporabljate skoraj vse leto. V različnih kombinacijah jo spoznate tudi na naših delavnicah o divjih rastlinah v kulinariki.

List repinca ni nazobčen

.

Repinec … lapuh … repuh … Kako jih ločimo med seboj?

Listi lapuha, repuha in repinca so si lahko zelo podobni – vsi so veliki in najdemo jih na podobnih rastiščih.

Najprej izločimo repuh. Kako? Repuh ima močan, prepoznaven vonj. Mnogi bo rekli, da smrdi, smrdi, smrdi… In čeprav je rastlina zdravilna, se tega vonja ne rešite niti z večkratnim menjanjem vode ter se ga tudi težko privadite. Dobra stvar pa je, da ga na ta način preprosto ločite od lapuha in repinca.

Lapuhovi listi imajo v nasprotju z repincem nazobčan rob in so po spodnji strani listov prevlečeni s svilnatimi, mehkimi, belimi dlačicami, zato so nežni na otip.

Zdravilna rastlina repinec

.

Nabiranje repinca v lokalnem okolju

Repinec lahko nabirate tudi v lokalnem okolju. Pri nabiranju rastlin v naravi pazite, da:

 • nabirate v skladu z etiko zeliščarjev in nabiralcev, ki pravi, da nobenega rastišča ne smete ogroziti
 • poiščete rastišča, ki so neonesnažena
 • poiščete rastišča, kjer je rastlina pogosta
 • poberete le tretjino rastlin na določenem rastišču, včasih še manj, če je habitat majhen
 • pri pobiranju rastlin ne pustite “razmetanih” in poškodovanih rastlin

Pri repincu nabirate mlade liste, semena… ali izkopljete korenino. Korenina je globoka in kot rečeno uporabna le pri necvetočih primerkih. Korenino pri izkopavanju čim manj poškodujte, ker na poškodovanem mestu potemni in je manj privlačna za uporabo v kuhinji.

.

Repinec pripravljamo po azijsko ali po slovensko

Jedi, v katere lahko vključite repinec, je res ogromno. Primeren je za:

 • juhe,
 • glavne jedi (4),
 • kot priloga (5),
 • v azijski različici (6),
 • za vlaganje v kis,
 • kot sladica,
 • napitke,

Okus repinca je izvrsten. Edina stvar, na katero morate biti pozorni, je žilavost korenine, stebla ali listov. Zato začnite z mlajšimi rastlinami in manjšimi koreninami.

Torej – kaj je repinec? Zdravilna rastlina, ki jo na tisočere načine lahko pripravimo v domači kuhinji.

Želite spoznati kaj je repinec v naravi?

Se želite naučiti vrhunske priprave repinca?

Obiščite naše delavnice o divjih rastlinah.

Repinec je odlična kulinarična rastlina

..

Želite izvedeti še več o rastlinah kot je repinec – tu je seznam najpogostejših užitnih divjih rastlin.