Trpotec je zelo uporabna rastlina – raste na vsakem travniku, celo leto, lahko ga je prepoznati, kmalu imamo nabrano celo pest rastline … in še zdravilen je! Tudi če iz njega ne pripravljamo nobenih pripravkov, lahko to zdravilnost izkoristimo, če ga preprosto nasekljamo na rižoto, kašo, v juho ali špinačo … Če pomencate trpotec med prsti, boste začutili, da diši po gobah. Zato ga v receptih najrajši kombiniramo z gobami – tu je en moj recept, ki so ga objavili v reviji Odprta kuhinja. A danes sem se osredotočila na drugačne recepte – berite dalje.

.

Katere vrste trpotca naj naberem?

Trpotcev po svetu raste več kot 200 vrst, v Mali flori Slovenije pa jih je zabeleženih 10 vrst. Nekateri rastejo le na omejenih lokacijah in spadajo med ranljive vrste, zato jih ne nabiramo. Tako nam za zeliščarsko in kulinarično uporabo ostanejo:

 • veliki trpotec, Plantago major, pravimo mu tudi širokolistni
 • srednji trpotec, P. media, ta ima liste bolj podobne velikemu, cvetove pa ozkolistnemu trpotcu, “kot bi ju zmešal”
 • ozkolistni trpotec, P. lanceolata, pravimo mu tudi suličasti

Vsi ti so zdravilni in okusni ter kot dodatek hrani pomenijo tisto čemur pravimo »hrana je tudi zdravilo«. V semenarni je mogoče kupiti tudi deljenolistni trpotec, P. coronopus, ter nekatere druge vrste.

.

Kaj pa indijski trpotec?

Indijski trpotec, Plantago ovata, Psyllium, lahko najdemo skoraj v vsaki trgovini ali vsaj specializirani trgovini. V resnici ime “Psyllium” označuje več vrst trpotca, včasih njegovo ime zapišejo tudi pod P. psyllium in nekatere druge vrste. Prodajajo semena, ki namočena v vodo nabreknejo in so odlična za vse, ki imajo počasno ali neredno prebavo. Na podoben način delujejo nezmleta lanena semena ali chia semena.

Ali lahko tudi slovenske vrste trpotcev uporabljamo na ta način? Seveda. Za to so še posebej uporabna semena širokolistnega trpotca, ki jih čez poletje, ko dozorijo lahko naberemo na zalogo.

.

Katero vrsto trpotca naj uporabljam?

Tradicionalno so slovenski zeliščarji za pripravo svojih zdravilnih pripravkov vedno uporabljali ozkolistni trpotec. Tako je navada ostala. Raziskave so pokazale, da se ozkolistni trpotec po učinkovinah sicer le malo razlikuje od obeh drugih vrst. Ponekod veliki ali širokolistni trpotec celo bolj cenijo kot ozkolistnega.

Za kulinariko je torej vseeno katerega naberete. Poglejte v svojem okolju, kateri vam je najbolj dostopen.

.

Trpotec v zeliščarskih pripravkih – kakšni so njegovi zdravilni učinki?

Trpotec deluje predvsem na kožo in sluznico. Vsebuje več snovi, ki delujejo kot zdravilne učinkovine. Na primer čreslovine, ki izboljšajo izločanje sluzi in izkašljevanje ali pa glikozid aukubin, ki deluje protibakterijsko in protivnetno. Na ta način ščiti sluznico, predvsem sluznico dihalnih poti, na koži pa zelo dobro pozdravi rane, sončne opekline in pomaga blažiti pike žuželk.

Tako se trpotec uporablja predvsem za bronhitis, kašelj, astmo in rane na prebavilih.

Med zeliščarskimi pripravki se najbolj uporablja trpotec kot sirup ali čaj, pri tem v kombinaciji z lapuhom, lučnikom in vijolico. Za občasno pripravo je priporočljiv tudi sveže iztisnjen sok, ki deluje razstrupljevalno in poveča koncentracijo. Najbolj priročno pa je uporabiti sveže nabran trpotec, ki ste ga prinesli iz sprehoda in ga takoj lahko dodaste svojemu kosilu.

Za trpotec stranski učinki niso znani. Verjamem, da če bi pretiravali, bi imeli pospešeno prebavo, drugače pa gre za varno rastlino, ki jo lahko redno vključujete v svoj jedilnik.

Trpotec lahko tudi sami posušite za čaj. Listi se bodo lepo posušili le, če jih boste nabirali v suhem vremenu. Liste, ki so počrneli, zavrzite.

Ozkolistni trpotec, Plantago lanceolata

Ozkolistni trpotec, Plantago lanceolata

.

Recept: Trpotec v odlični skutini piti

Trpotec je travniška rastlina, ki je dostopna celo sezono. Nabiramo mehke notranje liste.

Sestavine za krhko testo:

 • 250 g moke
 • 150 g hladnega masla
 • žlička soli
 • 0,5 dl vode

Sestavine za nadev:

 • 0,5 kg skute
 • 4 rumenjaki
 • žlica kisa
 • 2 dcl sladke smetane
 • sol, poper, mleta kumina
 • šopek socvetij ozkolistnega trpotca s stebli za dekoracijo
 • 2 socvetji oslada

Priprava:

Naberite šopek socvetij trpotca in oslada. Sestavine za krhko testo na hitro zmešajte ročno ali v mešalcu, oblikujte v kepo in pustite, da na hladnem počiva pol ure. Testo razvaljajte in z njim obložite okrogel pekač premera cca. 28 cm. Testo večkrat prebodite z vilico in specite na 180°C 15 minut.

Medtem pripravite nadev tako, da vse sestavine premešate med sabo, maso razporedite po testu in pečete še 15 minut pri 180°C.

Postrezite kot prilogo.

Trpotec in okusni recepti iz trpotca, pita iz trpotca

.

Kako naj pripravim trpotčev sirup?

Trpotčev sirup poznamo predvsem kot zdravilo za otroški kašelj, ki ga kupimo v lekarni. Mogoče ga je pripraviti tudi doma. Pripravljamo ga od aprila do avgusta in nato shranimo za zalogo.

Načinov za pripravo sirupa je več, bistvo pa je, da liste drobno narežemo, dodamo sladkor ali med ter pustimo v temi, pri konstantni temperaturi nekaj mesecev. Priprava trpotčevega sirupa je torej različna kot pri smrekovih vršičkih. Trpotčevega sirupa nikoli ne puščamo na soncu.

Za trpotčev sirup moramo nabrati kar veliko količino listov trpotca. Tradicija nam priporoča ozkolistni trpotec. Uporabimo vse liste, ki so zdravi in lepo zeleni. V prvem delu naredite tako – v steklen kozarec izmenično nalagajte sladkor in nasekljane trpotčeve liste. Liste tudi lahko le grobo narežete in nato rahlo povaljate. V vsakem primeru naredite tako, da bodo lahko učinkovine prehajale v sladkor. Vsebino v kozarcu dobro potlačite. Zadnja plast naj bo sladkor.

V naslednjem koraku kozarec postavite na temno mesto s konstantno temperaturo. Lahko ga daste v temno klet, najboljše pa je, če ga zakopljete v zemljo. Naj bo to vaš zaklad!

Tako pripravljen sirup pustite od 3 do 6 mesecev – to ponavadi pomeni do jeseni. Dobili boste temno raztopino, ki jo nato precedite v sterilne kozarce in hranite na hladnem. Tako pripravljen sirup porabite še isto zimo.

Različni doma pripravljeni sirupi so aromatičen dodatek sladicam, pri čemer pazimo, da jih ne uporabljamo prepogosto, saj gre za zdravilne dodatke, pa tudi s sladkorjem ne velja pretiravati. Sirup uporabite pozimi za blaženje kašlja ali kot občasno sladilo pri pripravi sladkih jedi. Za ta namen so uporabni številni kulinarični recepti.

Zelo dober način priprave sirupa je tudi v kombinaciji z medom! Za vse tiste, ki bi želeli namesto sladkorja uporabiti med, priporočam recept, ki so ga zapisali na Plavici.

Potem pa je tu še en zelo uporaben način priprave trpotčevega sirupa. Od kar poznamo sokovnike, je zelo priročno iz trpotca iztisniti sveži sok, ga zmešati z medom in že imamo pripravljen učinkovit pripravek proti kašlju. Pri tem pazimo, da je med kvaliteten ter da ga ne redčimo za več kot 10%, saj se nam bo v nasprotnem primeru raztopina pokvarila in bo med s časom zavrel.

.

Recept: Linško pecivo s sirupom iz trpotca

Tu je krepka sladica, ki po imenu izhaja iz Avstrije. Včasih ji pravijo kar linška torta.

Sestavine:

 • 300 g moke
 • 3 jajca
 • 150 g sladkorja
 • 6 žlic trpotčevega sirupa
 • 300 g zmletih mandeljnov
 • ščepec zmletih klinčkov in cimeta
 • naribana lupina pol limone
 • žlica kakava v prahu
 • sveže maline (lahko tudi ribez ali katero drugo sezonsko jagodičevje)
 • 1 rumenjak za premaz

Priprava:

V prezračeno moko zmešajte ohlajeno maslo, tako da nastanejo »mrvice«, dodajte ostale sestavine, razen sadja in rumenjaka za nadev. Hitro premešajte, oblikujte v kepo in postavite na hladno za 1 uro. Nato dve tretjini testa razvaljajte in položite v okrogel pekač premera 28 cm. Sveže maline ali drugo sadje pretlačite in premažite po testu. Po vrhu naložite še preostalo tretjino testa in vanj položite nekaj celih malin. Premažite z rumenjakom in v pečici pecite 40 minut pri 200°C.

Postrezite z žlico trpotčevega sirupa. Ker gre za zdravilni in sladkorni pripravek, ne pretiravajte.

Trpotčev sirup v pecivu, linško pecivo iz trpotca

.

Listi trpotca so hitro nabrani in kot dodatek kašam zdravilen in okusen dodatek v kuhinji.

Če želite spoznati še več zdravilnih rastlin, se prijavite na mailing listo TUKAJ!