Večina zeliščarske literature obravnava dišečo vijolico. A vprašanje velja – kolikokrat ste že nabrali dišečo vijolico? Vijolica je zdravilna in odlična v kuhinji. Če med zelišči slovi dišeča vijolica, imamo v kuhinji radi skoraj vse vijolice. Predvsem tiste, ki niso vezane le na zgodnji spomladanski čas, ampak cvetijo vse do jeseni. Taka je na primer divja vijolica, Viola tricolor. Vseeno pa ob misli na vijolico najprej pomislimo na vijolično kraljico, dišečo vijolico, V. odorata, ki nas kot prva znanilka pomladi spomni, da je marec že mimo. Spomni pa nas tudi na Napoleona, na to kako je človek največjih zmag in grozot hodil skozi življenje in svojo neljubezen tudi obžaloval. Bi to sploh vedeli, če nam ne bi o tem pripovedovale vijolice?

V Sloveniji raste preko 20 vrst vijolic, od tega prevladujejo bolj ali manj vijoličaste vrste, ki zacveto zgodaj spomladi. Vse so užitne rastline. Uporabljamo cvetove, mlade liste in tudi koreniko (to je steblo preobraženo v korenino). Korenika je zeliščarsko pomembna v jesenskih in zimskih dneh in se popražena uporablja kot nadomestek za kavo.

.

Ali lahko vijolico s čim zamenjamo?

Mogoče vas bodo listi vijolic spominjali na liste kopitnika in nato pozno jeseni tudi na liste grenkuljice. A ko cveti, vijolic ni mogoče zamenjati za nobeno drugo rastlino. Mogoče pa je pomešati vijolice med sabo, saj so si nekatere vrste zelo podobne. Med njimi je le dišeča vijolica, Viola odorata, tista, ki diši. Za kulinarično uporabo pa so primerne vse njej podobne vijolice, tudi tiste, ki ne dišijo.

.

Kaj kuhamo iz vijolice?

Če brskate za vijoličastimi recepti, boste naleteli tudi na vijolico. Njeno vijoličasto barvo je mogoče ohraniti in zajeti v receptih, ni pa to vedno samoumevno. To dobro vedo tisti, ki so že kdaj delali sladkor iz vijolice. Ta se obarva le nežno vijolično in nikoli ne doseže barve, ki jo včasih zasledimo v internetni literaturi.

Dišečo vijolico in njej sorodne vrste sem dodobra opisala v svoji knjigi Narava vedno zmaga. Tam najdete tudi recept:

  • sirup iz vijolice
  • limonado iz vijolice in
  • veganski pesto iz listov vijolice

Tako je, užitni in s posebno aromo so tudi mladi listi vijolice. Uporabimo jih lahko v prikuhah in zloženkah, za solate pa so lahko že premočnega okusa.

Sirup vijolice pripravimo iz cvetov, ki naj bodo čim bolj temno vijoličaste barve. Pripravljen sirup je uporaben za barvanje sladic, pripravo vijoličnega sladoleda ali smetane. Iz njega pa lahko naredite tudi naravno obarvano limonado.

Sirup iz vijolice

Recept: Jogurtov preliv iz vijolice

Sestavine:

  • 3 dl gostega jogurta ali veganskega jogurta
  • 1 zrela banana
  • pest sveže nabranih cvetov vijolice
  • 0,5 dcl sirupa iz vijolic
  • nekaj kapljic limoninega soka

Vse sestavine damo v blender in dobro premešamo, tako da nastane gladka masa. Dodamo toliko limone, da nam barva postane lepa. Več limone bomo dodali bolj bo preliv spreminjal barvo iz vijoličaste v roza.

Jogurtov preliv z vijolico

.

Še več receptov najdete na Odprti kuhinji.

Če vaša kuha sledi lokalnemu, vas vabim, da ostanemo povezani. Podarjam vam tudi brezplačno e-knjigo: