Vijolice so zdravilne in odlične v kuhinji. Če med zelišči slovi dišeča vijolica, imamo v kuhinji radi skoraj vse vijolice. Predvsem tiste, ki niso vezane le na zgodnji spomladanski čas, ampak cvetijo vse do jeseni. Taka je na primer divja vijolica, Viola tricolor. Vseeno pa ob misli na vijolico najprej pomislimo na vijolično kraljico, dišečo vijolico, V. odorata, ki nas kot prva znanilka pomladi spomni, da je marec že mimo. Spomni pa nas tudi na Napoleona, na to kako je človek največjih zmag in porazov bil ljubljen in ljubil. Bi to sploh vedeli, če nam ne bi o tem pripovedovale vijolice?

Vijolice so užitne rastline. Uporabljamo celo koreniko (to je steblo preobraženo v korenino). Pomembna je v jesenskih in zimskih dneh in se popražena uporablja kot nadomestek za kavo.

Sirup iz vijolice

Tu je recept za pripravo temno vijoličastega, rahlo modrikastega sirupa iz vijolice.

Sestavine:

 • 20 g vijolic
 • 200 ml vode
 • 200 g sladkorja

Potem ko naberete veliko, veliko vijolic, jih lahko shranite v obliki sirupa. Cvetove prelijete z vročo vodo ter jih pusitie, da stojijo do jutrišnjega dne. Vodo od vijolic naslednji dan prelijte v kozico in v njej raztopite sladkor. Segrejte do vretja ter prelijte v steklen kozarček za vlaganje. Tako pripravljen sirup lahko hranite v kleti več mesecev, če pa ga odprete, ga raje hranite v hladilniku, dokler ga ne porabite.

Tako pripravljen sirup je uporaben za barvanje sladic, pripravo vijoličnega sladoleda ali smetane. Iz njega pa lahko  naredite tudi naravno obarvano limonado iz vijolic. V spodnjem receptu preverite, kako je spremenila barvo.

Sirup iz vijolice

Limonada iz vijolice

Sestavine:

 • 1 l vode
 • 0,5 dcl sirupa iz vijolice
 • Limonin sok
 • Rezina eko limone
 • Cvetje za dekoracijo

Sirup iz vijolice, ki ga pripravite po zgornjem receptu, zmešajte z vodo. Limono ožemite, precedite, nato pa po kapljicah dodajajte limonadi. Ker je barva naravnih barvil v vijolici odvisna od pH, bo limonada z dodajanjem limone postajala vse bolj rožnata. Zato je količina limone odvisna od vaših želja. Sama imam rada velik delež limone, ki naredi limonado nežno roza, njen okus pa ima ravno pravšnjo aromo po vijolicah.

Lično postrezite z rezino limone in jedilnim cvetjem.

Seveda lahko tovrstno varianto pijače naredite tudi v alkoholni varianti. V vsakem primeru, gre za nekaj posebnega, ker imajo vijolice posebno barvo in aromo. Pa tudi zgodbe, ki jih pripoveduje vijolica, so pravi navdih za vse, ki so se izgubili v melanholiji in spomladanski utrujenosti.

Limonada iz vijolic

Veganski pesto iz listov vijolice ter hmeljevi poganjki

Listi vijolice so užitni! Mlade liste lahko uporabite v solati, z njimi zgostite juhe. Dobri so tudi v smutijih in odlični kot dodatek sokov. Enostavno se tudi posušijo in so uporabni za čaj. Za zdravilni čaj uporabljajte liste dišeče vijolice, za ostale namreč skoraj ne obstaja podatkov o njihovi zdravilnosti.

Stari listi vijolic niso primerni za uživanje, saj vsebujejo saponine, ki delujejo odvajalno. Prav tako bi prekomerne količine listov vijolice lahko delovale na ta način.

Sestavine:

 • 2 skodelici listov vijolice
 • 2 stroka česna
 • 2 skodelici indijskih oreščkov (uporabili bomo le okoli polovico)
 • 1 dl olivnega olja nežnega okusa
 • Solni cvet
 • Poper
 • Šopek hmelja
 • Olje

Indijske oreščke čez noč namočite v vodi, tako da voda popolnoma prekrije oreščke. Če uporabljate ekološke oreščke, lahko isto vodo porabite za pesto, v nasprotnem primeru vodo naslednji dan zamenjajte. V blenderju oreščke zmešate v gladko maso. Priprava gladke mase je veliko lažja, kadar imate večjo količino oreščkov. Za nadaljno pripravo pa boste potrebovali le okoli 4 žlice gladke mase. Preostanek mase zmrznite ali z ščepcem vanilije iz nje na hitro pripravite sladoled.

Sveže nabrane liste vijolice s stebli ali brez operite in drobno narežite. V možnarju jih nato dodatno pretlačite, dodajte česen ter ostale sestavine ter pustite pol ure, da se sestavine med seboj dobro povežejo. Tako pripravljen pesto je odličen na testeninah. Še ena divja sestavina, ki se dobro poda k tako pripravljenemu kosilu, so hmeljevi poganjki. Janez Bratovž pravi, da ima najraje popečene hmeljeve poganjke in strinjam se z njim. Le na olju jih popražite in posolite s solnim cvetom. Otroci pravijo, da so taki hmeljevi poganjki še vedno malo hrapavi in da imajo okus po malancanih. Imajo prav?

Pesto, ki ga ne porabite, lahko hranite v hladilniku nekaj dni, lahko ga naprej fermentirate ali pa uporabite kot namaz na kruhu.

Še mini intervju k receptom najdete na Odprti kuhinji.

Če želite te nenavadne stvari nabirati s poznavalcem, potem veste, kje nas najdete.

Hmeljevi poganjki in pesto iz vijolice