Tu je še ena rumena rastlina, ki v naravi kar malo izstopa in jo zlahka opazimo. Če jo povonjamo in pomencamo njene liste med prsti, spoznamo, kako aromatična je. Vratič pogosto opazim v šopkih. Ker se lepo suši in je tudi sušen še vedno malo aromatičen, so ga včasih uporabljali kot suho cvetje za odišavljanje prostorov in odganjanje moljev. Pa ga lahko uporabljamo tudi v kulinariki?

Navadni vratič, zdravilna in kulinarična rastlina

.

Kateri vratiči rastejo v Sloveniji?

V Mali flori Slovenije so zabeležene 4 vrste vratičev:

  • navadni vratič, Tanacetum vulgare, cveti značilno rumeno in je najbolj pogost,
  • češuljasti v., T. corymbosum, z dvema podvrstama,
  • beli v. ali materine drobtinice, T. parthenium,
  • velelistni v., T. macrophyllum.

Najpogosteje v naravi srečamo navadni vratič, ki je razširjen po vsej Sloveniji. Beli vratič večinoma srečamo kot okrasno rastlino na vrtovih. Posebno dobro uspeva na Primorskem.

V zdravilne in kulinarične namene je poznana le uporaba navadnega in belega vratiča.

.

Strupene in zdravilne snovi iz vratiča

Različne vrste vratičev pri nas in po svetu so v znanstveni literaturi srednje preučene. Predvsem se raziskave osredotočajo na nove farmakološke učinkovine za zdravljenje človeških, rastlinskih in živalskih bolezni (članek Ak in sod., 2021). Do sedaj izolirane rastline imajo širok spekter delovanja. Vratiči imajo v svojem eteričnem olju veliko tujona. Še več kot pravi pelin in njegov abscint (o njem kdaj drugič). Tujon je živčni strup, ki v visokih koncentracijah vodi v popolno ohromelost in ustavitev dihanja.

Vratič vsebuje tudi piretrin, ki velja za naravni insekticid. Zato s poparkom iz vratiča špricamo rastline, ki so jih napadle uši. Včasih, nekateri pa še danes, so vratič uporabljajo notranje, v čaju proti glistam in drugim črevesnim zajedalcem. Pri tem so čaj pili le nekaj dni in največ dve skodelici poparka dnevno. Včasih so vratičev čaj uporabljali tudi za zunanjo uporabo, v primeru sklepne revme in pri poškodbah sklepov in mišic.

Zdravilne snovi v vratiču so seskviterpenski laktoni, ki se uporabljajo za preprečevanje glavobolov, včasih pa so jih uporabljali tudi proti malariji. Literatura poroča še o vrsti antioksidativnih in protivnetnih spojin izoliranih iz različnih vrst vratičev.

Tradicionalna medicina je vratič uporabljala pri revmatičnih težavah, vrtoglavici, šumenju v ušesih, bolečinah v želodcu in črevesju ter pri vnetja po piku žuželk.

.

Ali lahko uporabljamo vratič v kulinariki?

Oba, navadni in beli vratič veljata za pogojno užitni rastlini (posebna kategorija rastlin, za katere velja previdnost, tudi npr. suholetnica). Navadni vratič ima posebno aromo, ki spominja na muškatni orešček, aroma belega vratiča pa je prav tako intenzivna, a malo drugačna.

V kulinariki smemo navadni vratič uporabljati le kot začimbo, saj je v visokih koncentracijah lahko smrtno nevaren. O zastrupitvah poročajo iz Severne Amerike, kjer so pili koncentriran vratičev čaj. Sama vratič uporabljam le redko. Ker je njegova aroma tako močna, je dovolj že, če uporabim le en cvet, imenovan košek (botanično je tudi ta cvet že socvetje) in ga potresem po rižoti ali po testeninah. Nekateri kot divjo hrano uporabljajo tudi mlade liste navadnega vratiča. Tudi pri belem vratiču se uporabljajo mlad listi in posamezni cvetovi. Znano je, da na Primorskem v spomladansko frtaljo dodajajo tudi beli vratič.

Pogosta uporaba vratiča v kulinariki je odsvetovana. Tudi prekomerna uporaba vratiča v enem obroku je odsvetovana. To velja tako za beli kot navadni vratič.

Vratič, navadni, zdravilno in kulinarično zelišče

Navadni vratič

.

Ga lahko s čim zamenjamo?

Navadni vratič v polni rasti ne moremo zamenjati z nobeno drugo rastlino, saj take kombinacije koškov in listov nima nobena druga rastlina. Tudi z belim vratičem ga ne moremo zamenjati, saj ima ta povsem drugačene cvetove, pa tudi listi niso tako pernato deljeni kot pri navadnem vratiču.

A ko so listi navadnega vratiča še mladi, ko so pravkar pokukali iz zemlje, takrat ima tako pernato deljane liste še kakšna rastlina. Na primer:

  • gosji petoprstnik, Potentilla anserina,
  • nekateri okrasni petoprstniki, Potentilla sp.,
  • sladki pelin, Artemisia annua,
  • mogoče tudi kakšen drugi izmed pelinov, Artemisia sp.
  • navadni strček, Aremonia agrimonoides,
  • rumeni rman, Achillea filipendulina, in njegove okrasne variante.

Od podobnih se navadni vratič loči po tem, da imajo že mladi listi značilno aromo.

Navadni vratič je torej rastlina, katerih mladih listov se naučimo šele preko učenja z vonjem in celoletnim opazovanjem razvoja rastline. To pa je pri divjih rastlinah prav pogosto, kaj ne?

Beli vratič

Beli vratič, zdravilna zelišča

.