Tako uporabna v kulinariki in hkrati tako zdravilna – to je rastlina lakota. Zdravilni učinki lakote so poznani že od nekdaj. Arheološki ostanki najdb njenih semen kažejo, da so jo uporabljali že koliščarji. V latinščini ji pravimo Galium in ne Gallium, ki je angleška beseda za kemijski element, kovino, ki se uporablja za LED svetilke. Beseda Galium izhaja iz stare grščine in pomeni mleko, kar kaže na to, da so jo uporabljali kot sirilo pri pripravi sira. Danes jo v ta namen ne uporabljajo več. Priporočamo jo predvsem kot zgodnje pomladansko krepčilo. Njen okus spomladi je zelo aromatičen, zanimiv in uporaben v namazih, špinačnih omakah ter kot sveže iztisnjen sok. Njene vrhnje vršičke pa nato nabiramo še celo leto in jih dodajamo razlličnim jedem.

Zdravilni učinki lakote

Kako vedeti, katero lakoto nabrati?

Zeliščarji največkrat uporabljajo vrsto prava lakota, Galium verum (1). V kulinariki pa najpogosteje uporabljamo navadno lakoto, G. mollugo, plazajočo lakoto, G. aparine, in belo lakoto, G. album. Prav za prav jih v večjem delu leta ni mogoče ločiti, niti ni smiselno, saj so vse enako uporabne v kuhinji. Med lakotami je izjema le dišeča lakota ali dišeča perla, ki vsebuje nekoliko večje koncentracije kumarina. Ta ima značilen nezamenljiv vonj in je strupen, zato dišečo lakoto uporabljamo zgolj kot začimbnico.

Lakot je v Sloveniji okoli 30 vrst in nobena med njimi ni strupena. Botanični rodovi, ki so sorodni lakotam so še perle, broščevke in dremote, ki pa jih le stežka zamenjamo za lakote.

Eden najbolj prepoznavnih znakov lakot so njeni vretenčasto nameščeni listi. Navadno jih je od 6 do 8. Za plezajočo lakoto je značilno grobo kosmato steblo, ki se vije v višino po drugih rastlinah in se prijemlje na oblačila. V spodnjem videu je opisana plezajoča lakota.

.

Kdaj nabrati lakoto?

Divje rastline se ne zmenijo kaj dosti za zimo. Lakota je sredi januarja že pravi manjši grmiček. Ker jo nato kmalu spet pobere mraz in prekrije sneg, je prav, da jo pred tem uporabimo in jo uživamo v vsej polnosti okusov. Če le najdemo divje rastline sredi zime ali spomladi, jih izkoristimo, saj koncentracije njihovih hranil takrat daleč presegajo hranilno vrednost pridelka v ozimnici.

Liste lakote za uporabo v kulinariki nabiramo v vseh letnih časih. Cvetove pa le pozno pomladi ali začetek poletja, ko zacvetijo in še to na začetku cvetenja, ker potem njihova cvetna stebelca olesenijo in postanejo pretrda za udobno uživanje v kulinariki.

Uporaba lakote v kulinariki

Zdravilni učinki lakote bodo vidni na vaši koži

Vsak zeliščar pozna lakoto in jo spoštuje, saj se je njena uporaba tolikokrat izkazala za zelo učinkovito.

Prvi način, kako lakoto uporabimo kot zdravilo, je, da jo pojemo. Lahko pa iz nje iztisnemo svež sok. Preprosto, če le imate doma sokovnik.

Zdravilni učinki lakote, ki so največkrat izpostavljeni, so povezani s kožo in kožnimi obolenji:

 • Umivanje kože na obrazu s toplim čajem lakote napne kožo in jo naredi bolj prožno.
 • Sveže iztisnjen sok lakote je priporočljiv za mazanje ekcemov, turov, ogrcev, hrast in drugih nepravilnosti na koži, tudi rakavih sprememb. Vendar zdravljenje kože z lakote ni nadomestilo za obisk zdravnika pri slutnji na raka kože ali raka v ustni votlini.
 • Za blaženje boleče kože so uporabne še kreme z lakoto.

.

Kaj o lakoti pravijo izkušeni zeliščarji in farmacevti?

Ljudsko zdravilstvo lakoto uporablja tudi za zdravljenje obolenj vranice in trebušne slinavke. Zeliščar Jože Majes lakoto priporoča za bolezni ledvic in mehurja, avstrijska zeliščarka Marija Treben pa za obolenja povezana z živci. V ta namen se uporablja čaj lakote.

V kitajski medicini lakoto priporočajo pri obolenjih jeter in žolča. V ta namen lahko tudi v lekarnah kupite čaj prave lakote. Lakota se uporablja tudi v obliki homeopatskih pripravkov za izboljšanje otečenih žlez.

S koreninami lakote je mogoče obarvati volno na naraven način. Legenda pa o lakoti pravi, da je Marija položila Jezusa na ležišče iz lakote. Tako je bila lakota včasih pogosto zelišče za polnjenje slamnjač za ležišča.

Priprava čaja:

Čaj iz lakote pripravite kot poparek, kjer žlico lakote za 3 do 10 minut prelijete s skoraj vrelo vodo. Pijte topel čaj, 2 ali 3 skodelice na dan.

.

Kako pa na najbolj okusen način pripravimo lakoto v svoji kuhinji?

Tu je nekaj primerov – preverite, kaj vam najbolj diši. O receptih bomo še pisali, danes so tu zgolj preprosti predlogi:

 • lakoto primešajte špinači ali koprivam
 • drobno nasekljano jo dodajte paradižnikovi omaki za testenine
 • svežo jo uporabite za pripravo smutijev – odlična je v kombinaciji z limono in lanenimi semeni
 • uporabite jo kot nadev za zelenjavne žepke – preverjena je v kombinaciji z začimbama muškatni orešček ali kumina
 • pripravite zeliščno skuto – v kombinaciji s popečeno čebulo ali česnom ter peteršiljem
 • pripravite zeliščno maslo – maslu dodajte nekaj sveže iztisnjenega soka
 • z njo okrasite robidovo torto

Zavitek iz lakote

.

Ko vas zajame lakota, se spomnite na te čudovite jedi in potešite svojo lakoto. Hkrati vam bo hrana tudi zdravilo. Zdravilni učinki lakote so resnično celoviti.

.

Viri:

 • Naša zdravilna zelišča, dr. Ursula Stumpf
 • Zdravje iz božje lekarne, Marija Treben
 • Zdravnik zdravi, narava ozdravi, Jože Majes

Vir slik: Katja Rebolj in Pixabay