Kašelj, zamašen nos, boleče grlo… vse to so znaki, da vaš imunski sistem deluje. Vaše telo se bojuje proti prehladu, gripi, bronhitisu idr. Zdravljenje prehlada in drugih virusnih obolenj je lahko učinkovito prav z divjimi rastlinami in domači pripravki.

Ko začutite, da se vas nekaj loteva, mora biti najpomembnejša stvar za vas počitekNa toplem, še bolje ob vroči peči ali s termoforjem. S toplo hrano, ki je popolnoma brez dodanih sladkorjev, ker bodo ti preprečili absorpcijo koristnih snovi v kri.

Najboljše so juhe, ker z njimi dobimo tudi veliko vode. Hidracija telesa je resnično pomembna pri preprečevanju prehlada, saj omogoča:

 • tvorbo sluzi, ki je glavna pregrada za bakterije, pa tudi glavni lovilec za bakterije,
 • odstranjevanje odpadnih produktov, ki so nastali od delovanja bakterij in virusov,
 • da makrofagi* bolje opravljajo svojo nalogo odstranjevanja virusov iz telesa.

*makrofagi so celice v našem telesu, ki prepoznajo tujke in jih odstranijo tako, da jih »pojejo«. Saj prav to pomeni beseda makrofag – veliki požiralec (grško makros – veliki, phagein – jesti, požirati).

Ko se vas loteva virusni prehlad, najprej poskrbite za:

 • ste si vzeli čas za počitek,
 • se prekomerno grejete in
 • dovolj pijete.

Divje rastline in zelišča namreč ne delujejo tako kot zdravila v lekarni. Zdravila pogosto delujejo kot zaviralci imunskega odziva, zdravilne rastline pa kot imunostimulatorji. Kar pa ne pomeni, da zdravilne rastline ne učinkujejo takoj, nekatere že – če znate v pravem času izbrati pravi pripravek zdravilnih ali jedilnih zelišč in divjih rastlin.

Zdravljenje prehlada z divjimi zelišči

.

Katera zelišča pomagajo za zdravljenje prehlada?

Ljudsko zdravilstvo ima za preprečevanje in zdravljenje prehladnih in drugih virusnih obolenj cel spisek zelišč, ki pa so bolj ali manj učinkovita:

 • lipa
 • lučnik
 • materina dušica
 • poprova meta
 • trobentica
 • jeglič
 • pljučnik
 • slez
 • slezenovec
 • žajbelj
 • lapuh
 • trpotec
 • oslad
 • kamilica
 • česen
 • bezeg
 • ameriški slamnik

V nadaljevanju sem se bolj podrobno osredotočila na česen, bezeg in ameriški slamnik.

.

Česen – najboljše stvari so najbolj enostavne

Med vsakdanjo hrano najdete eno najbolj učinkovitih rastlin proti prehladu. To je česen. Ampak…

Če hočete, da vam pomaga, ko že čutite simptome prehlada, ga morate pojesti veliko, surovega in ne-le-enkrat na dan. Ker pa ni enostavno pojesti veliko česna in ker ima neprijeten vonj, je vprašanje, kako? Poglejmo si česen natančneje.

V znanstveni literaturi obstaja pa kar nekaj kliničnih raziskav** s česnom.

**klinične raziskave so tiste raziskave, ki preučujejo spremembe v zdravstvenem stanju človeka v prisotnosti določenega zdravila ali naravnega pripravka. Klinične raziskave so v primerjavi z in vitro (na celicah v petrijevki) in in vivo (s poskusnimi živalmi) raziskavami posebej dragocene, saj pokažejo direktne učinke zdravilnih učinkovin na organizem ter prav tako stranske učinke, ki so mogoči pri uporabi določene učinkovine ali zdravila.

Česen v kliničnih raziskavah je:

 • zmanjšal simptome prehlada in gripe ter
 • povečal nastanek belih krvničk (T celic in NK celic – to so celice, ki skrbijo za odpornost organizma).

Česen je učinkovit na zdravljenje prehlada v prvih nekaj urah, ko se vas loteva prehlad. Takrat pojejte kar se da veliko surovega česna in postopek ponovite nekajkrat čez dan. Začnite s strokom ali dvema. Pripravite ga tako, da ga drobno sesekljate, nato pa zmešate z – možnosti so naslednje:

 • z oljem/maslom in limono,
 • z dobro salsa omako,
 • s humusom in nekaj kajenskega popra.

Tako pripravljen namaz nato pomažete na kruh ali vanj pomakate narezano korenje ali drugo zelenjavo. Ko končate se lahko lotite še neprijetnega vonjaV Sloveniji je v zadnjih letih na voljo veliko domačega česna, spomladi pa se na trgovskih policah pogosto pojavi tudi uvožen iz Kitajske. Tega ne priporočamo, ker obstaja večja verjetnost, da je bil kemično obdelan. Priporočamo pa, da posežete po njegovem nadomestku. Kot je česen učinkovit v prvih urah prehlada, velja enako za čemaž. Pomaga tudi pri preventivi pred prehladom. Lahko uporabite spomladi nabrane liste vložene v olje, v jesenskem in zimskem času pa sveže izkopane čebulice. V naši narava pa raste še veliko vrst drugih česnov.

.

Bezgove jagode – tudi divje rastline so učinkovite

Plodove bezga, Sambucus nigra, človek uporablja že vsaj nekaj tisočletji. Če želite, da bodo učinkovite pri prehladu, jih morate pojesti veliko, a ne na enkrat. Dostopne so v obliki posušenih jagod, zmrznjenih (oboje lahko uporabite za čaj), v obliki marmelade, ali sirupa, pa v obliki tinkture, vina, likerjev… Lahko jih kupite na zeliščarskih kmetijah, kjer pogosto bezeg gojijo, lahko pa jih naberete kot divje rastline v naravi.

Če so bezgove jagode termično obdelane, jih lahko uživate kot hrano, torej tudi v velikih količinah. Obstajajo posamezniki, ki so občutljivi na preveliko količino in jim je potem slabo, ampak velika večina z velikimi količinami bezgovih jagod ne bo imela težav.

Učinke bezgovih jagod preučuje tudi znanost. Pokazali so, da izvlečki ustavijo replikacijo virusov in razmnoževanje gram pozitivnih in gram negativnih bakterij. Tudi klinične raziskave so bile že opravljene z bezgovimi jagodami. Pri eni so testni skupini dajali sirup bezgovih jagod v prvih dveh dneh prehlada. Skupina, ki je uživala sirup bezgovih jagod, je imela v povprečju za 4 dni krajši prehlad v primerjavi s placebo skupino.

A opozorimo, da bezgove jagode najbolje delujejo na začetku prehlada ali gripe, takrat ko začutite prve simptome. Še več o bezgovih jagodah najdete v samostojnem prispevku – Bezgove jagode – zdravilo iz domače lekarne.

Bezgove jagode proti prehladu

.

Zdravljenje prehlada z ameriškim slamnikom.

V zgodovini so ameriški slamnik uporabljali za vse bolezni in nezgode – od zdravljenja prehlada do zdraljenja sifilisa, pa vse do kačjih pikov. Pri zdravnikih je od nekdaj veljal za učinkovito rastlino za zdravljenje imunskih pomanjkljivosti. Mnogi jo opisujejo kot pospeševalca limfe, kar privede do detoksikacije telesa. Je antimikroben in anestetičen. Učinkovit je pri zdravljenju ran, da se ne zagnojijo, pa tudi ko se že zagnojijo. Torej je učinkovit za notranjo in zunanjo uporabo.

Ameriški slamnik na celičnem nivoju deluje tako, da pospeši fagocitozo. To je proces, kjer makrofagi »pojedo« bakterije in viruse, ki so povzročitelji bolezni. Zato je ameriški slamnik najbolj uporaben za preprečevanje prehladov, kot preventiva, ali na začetni stopnji prehlada. Kasneje vam ne bo kaj dosti pomagal! Prav tako vam ob simptomih prehlada ne bo pomagal čaj, ampak ga morate zaužiti v bolj koncentrirani obliki.

Najdemo ga v obliki tinktur, kapsul, sirupa, sušene cvetove, liste in korenine idr. Sama ga imam najraje v obliki tinkture. Dober pripravek lahko kupite v Deželi zelišč. Pri prvih znakih prehlada njegovo uporabo povečamo na do 60 kapljic 2-krat na dan. Tako kot pri česnu in bezgu je priporočljivo postopno doziranje večkrat na dan.

Opozorilo pri ameriškem slamniku pa gre ljudem, ki imajo avtoimunske bolezni. V redkih primerih je ameriški slamnik spodbudil razvoj teh bolezni, zato njegova uporaba ni zaželjena.

V naravi raste v Severni Ameriki in je ranljiva vrsta divje rastline. Zgodba je podobna kot pri laškem smilju na Hrvaškem. Zaradi slavne zdravilne vrednosti so ga prekomerno izkoriščali in ga skoraj iztrebili. Šele z večjo osveščenostjo in mnogimi akcijami, se je število rastlin v naravi opomoglo. Od takrat pa ni več zaželeno njegovo prosto nabiranje v naravi, ampak v zeliščarstvu uporabljamo le gojene rastline.

Zdravljenje prehlada z domačimi zdravili?

.

Pijte zeliščni čaj za preventivo

V naravi najdemo še kar nekaj rastlin, ki so učinkovite za zdravljenje prehlada. Med vrtnimi je odlična, pa malo manj znana, kapucinka. Nepogrešljive v zvezi s prehladi so gotovo žajbelj, šipek, kopriva, dobra misel in meta. Tudi trpotec je učinkovit. Vse te in še mnoge druge divje rastline v obliki čajev uporabite za preventivo, ne le proti prehladu, ampak tudi proti gripi in drugim boleznim.

.

Kaj pa polni sinusi?

Sinusi so šibka težka mnogih ljudi. Nekateri imajo zamašene sinuse po nekaj mesecev skupaj. V tem primeru ljudsko zdravilstvo in izkušnje najbolj priporočajo:

 • hren – lahko ga namočimo v kis in porabimo za inhalacijo, ali pa ga jemo po žličkah večkrat na dan, sveže naribanega, tako da zapeče
 • tudi kaj drugega pekočega nekaterim zaleže, na primer feferon
 • za inhalacijo pri zamašenih sinusih je priporočljiva tudi inhalacija s čajem iz smrekovih iglic, posoljen naj bo, da se približa fiziološki raztopini, ali eteričnim oljem bazilike
 • dobro učinkovitost poročajo tudi pri spiranju nosne votline s čajem, ki ga pripravimo iz sleza (hladni čaj) in timijana (poparek) ter ju pred uporabo zmešamo skupaj

.

Pri povišani vročini poskusite kaj priporoča ljudsko zdravilstvo

Ko naši predniki še niso poznali Aspirina in Lekadola, so uporabljali nenavadne rešitve. Ampak ker nas vedno več ugotavlja, da sintetična zdravila delujejo preozko, včasih ne delujejo in imajo nepredvidljive stranske učinke, nas vedno več posega po starih šegah in navadah. Včasih so prav čudne, a kaj ko delujejo.

Tako so za zbijanje vročine v ljudskem zdravilstvu najbolj učinkoviti:

 • obkladki iz kisa (pri odraslih na pljuča, pri otrocih na podplate in okoli nog)
 • enako velja za surov krompir in skutne obklade
 • oslad
 • vrba – mačice ali skorja
 • brezovo listje in čaj vrtnice

Zdravljenje prehlada - poskusite vitamin C iz šipka.

.

Če poznate še kakšen drug način za zdravljenje prehlada ali lajšanje teh težav, to napišite v komentar.

.