Darilni bon za delavnice2018-11-03T19:03:46+00:00

Divje gurmanske delavnice

Ugotovite, kako zares okusne so rastline okoli vas. Naučite se jih vključiti v vaš jedilnik.

Z nakupom bona boste podarili inovativno darilo ljubiteljem izvirnega, naravnega in gurmanskega!

Darilni bon vam bomo ob nakupu poslali po pošti na željeni naslov.

Za hitro naročilo bona ali specialno dostavo nas pokličite na 031 816 793 ali pišite na info@katjarebolj.com!

Delavnica Divje rastline in cvetje
“Delavnico bi priporočila vsem, ki so naveličani rutine v kuhinji in bi si radi sami doma pričarali nove okuse (kot vrhunski chefi v restavracijah). Posebej še tistim, ki nimajo veliko časa, a se nočejo odreči uživanju v hrani.
Na delavnici sem spoznala predvsem divje rastline, ki se jih splača nabirati jeseni. Divje rastline že kar dobro poznam in tudi uporabljam, vendar sem vedno odprta za nova znanja in izkušnje drugih. Sploh od Petra in Katje, za katera vem, da imata veliko znanja in jih tudi srčno ter na razumljiv način predajata naprej.
Delavnico sem obiskala skupaj z najmlajšo hčerko in moram reči, da sva zelo dobro izkoristili sobotno dopoldne. Hčerka je bila še najbolj navdušena nad ajdovim šmornom z domačimi marmeladami (bezgovo, šipkovo in gozdno). Najboljše od vsega je bilo, da sem osvežila znanje in dobila nove ideje, kako še lahko popestrim svoje jedi.”

Melita Močnik Okorn (Uvid v kuhinjo divjih rastlin z Janezom Bratovžem)

Divje slastno z divjimi rastlinami!” bi na kratko povzela odlično delavnico s  Katjo Rebolj, Petrom Zajcem in Binetom Volčičem. 
V toplem jesenskem popoldnevu smo se odpravili v naravo Jablskega gradu in se najprej podučili o naravnih habitatih, nato pa spoznali značilne rastline na travniku, v gozdu in ob vodi. Učili smo se prepoznavanja in osnovnih značilnosti divjih rastlin, ki so najpogosteje uporabljene v kulinariki. Vonjali smo, okušali in skupaj razmišljali, na kaj spominja vonj in okus ter kako jih lahko uporabljamo. 
Po nabiranju v naravi, smo rastline tudi uporabili v kuhinji prijetne Farčnikove domačije. Katja nam je približala rastline z botaničnega vidika; Peter je  predstavil vidik nabiralništva in sodelovanja s kuharji; Bine pa nam je pokazal, kako izvabiti iz rastlin čim več, v raznoliki pripravi hrane z divjimi rastlinami. 
Spoznali smo svežo uporabo pri kuhanju in peki ter različne načine shrankov divjih rastlin. Pripravili smo flatbread, divjo rižoto in palačinke z divjimi namazi. Vso hrano smo tudi barvito okrasili z okusnim cvetjem. 
Spoznanja z delavnice sem začela uspešno uporabljati v svoji kuhinji. Okusi divjih rastlin bogatijo jedi  z novimi in nepoznanimi aromami, ki odlično dopolnjujejo in razvijajo že poznan način priprave hrane. V naravi odkrivam novo priložnost za uporabo rastlin v kulinariki. Želja po nabiranju, pa me vsakič znova zvabi ven, v bogato naravo, ki nas obdaja.
Hvala vsem za čudovit uvod v divjo hrano!”

Mojca Dolinar (Uvid v kuhinjo divjih rastlin z Binetom Volčičem)

O VSEBINI

Česa se boste na delavnici naučili?

1. Prepoznati, katere so najbolj okusne užitne divje rastline in zelišča

Delavnica v prvem delu poteka na terenu. Poiskali bomo rastline, ki so enostavne za določanje in zelo uporabne v vaši kuhinji.

Če se najdete v naslednjih trditvah, da boste z našo delavnico nedvomno zadovoljni:

 • Poznate rastline, pa jih ne znate pripraviti na okusen način.

 • Ne veste, katere rastline v vaši okolici so užitne in katere strupene.

 • Poznate kar nekaj rastlin, pa ne veste, če jih lahko uporabljate pri kuhi.

 • Ne veste, kako dozirati rastline, ki jih naberete.

 • Na vrtu imate plevel, ki se ga »težko znebite«.

 • Zanimajo vas zdravilne lastnosti rastlin, ki jih uporabljate.

 • Zanima vas, katera so najbolj priporočljiva zelišča za vaše težave.

 • Podatki o rastlini iz literature so dvorezni…

Na delavnici vas bova voditelja Katja in/ali Peter naučila prepoznati najbolj vsakdanje užitne divje rastline, pa tudi bolj zahtevne vrste okoli nas – aromatični oslad, gobasti trpotec, okrasno cvetje …

2. Pripraviti si lasten obrok iz jedilnih rastlin – kot to počno vrhunski kuharji

Vrhunski kuharji naše rastline uporabljajo za pripravo specialitet. Iz rastlin izvabijo tiste arome, ki jih v določenem trenutku potrebujejo. Se tudi vi sprašujete, kako se iz okoliških rastlin ustvariti mojstrovino?

Se vam postavljajo naslednja vprašanja:

 • Jedi, pri katerih je na krožniku zastopanih vseh 5 okusov, so nam najbolj okusne. Katere okuse najdemo v določenih divjih rastlinah?

 • Pripravimo krompirjevo jed. Pri tem poleg krompirja uporabimo tudi rastlino z domačim imenom krompirjevka. Tako dobimo več nivojsko jed. Kako najbolj poudarimo okus krompirjevke?

 • Katera rastlina ima okus po kumarah in kako jo vključimo v strukturirano jed?

 • Kakšne so razlike v pripravi rastlin gojenih v rastlinjaku ali na prostem?

V drugem delu delavnice bomo skupaj z vrhunskim kuharjem divje rastline uporabili za pripravo jedi. Jedi bomo v čudovitem ambientu Jafačn’kove domačije tudi pojedli.

5MINUT za divje rastline

Uvid v kuhinjo divjih rastlin z vrhunskimi kuharji

Termini delavnice so znani nekaj dni pred delavnico.

Delavnica se začne že v marcu 2019 in do maja poteka vsaj 5-krat, saj je takrat menjavanje rastlin najhitrejše. V poletnem in jesenskem času je razpisanih več terminov.

 • Podarite spoznavanje narave s strokovnjakom in odlično darilo v darilnem bonu!

BONUS: Na delavnici nabrane rastline odnesete domov in jih pripravite po navodilih iz delavnice!

Znan je okviren urnik Uvida za spomladansko sezono:

 • april 2019 – z nami bo izvrstna Ana Šušteršič v okviru Akademije Jezeršek

 • maj 2019 – s chefom smo še v dogovarjanju

 • junij 2019 – z nami bo zopet Bine

Jesenska sezona bo znana kmalu.

 • Podarite izjemno doživetje in odlično darilo v darilnem bonu!

BONUS: Na delavnici prejmete tudi darilo iz divjih zelišč!

“Odlična delavnica o divjih rastlinah, za katero ni potrebno nobeno predznanje. Zgolj radovednost in odprtost za nekaj novega. Izkustveno doživeto v naravi, stik z rastlinami in pripravljenost predavateljice odgovoriti na kakršnakoli vprašanja – to so odlike delavnice, ki jo vsem, ki želijo narediti nekaj dobrega zase, zelo priporočam.

Helena Kunavar (5MINUT za glog in črni trn)

“Vsekakor toplo priporočam to koristno doživetje vsakomur. Z opisi rastlin, ki sta nam jih izpostavila in zelo izčrpno predstavila Katja Rebolj in Peter Zajc, smo dobili vpogled v pravo dragocenost dodatkov k vsakdanjim obrokom. Te pa nam je mojstrsko pripravil chef gospod Janez Bratovž.

Posebej sem si želela takšno praktično izkušnjo, kjer bi že tako sezonska in lokalna živila v obrokih lahko obogatila z divje rastočimi rastlinami, ki so takrat na dosegu. In to je bilo na delavnici zelo poučno prikazano. Bogastvo arom, ki jih nudijo užitne divje rastline, poleg tega pa še izgled teh skromnih in močnih rastlin, se sestavi v obrok za vse čute.

V lastnem vrtičku na dosegu roke sem najprej zagrabila regačico in tolščak, ki sta v vročem in kasneje deževnem obdobju poletja imela idealne pogoje za rast. Minimalno termično obdelana sta super dodatek raznim kašam. V jesenske juhe in enolončnice pa z veseljem dodam koprivne liste. In zopet se izkaže, da je sodelovanje z Naravo neprecenljivo dobro.
Hvala!

Janja Koprivšek (Uvid v kuhinjo divjiih rastlin z Janezom Bratovžem)

Bon je inovativno darilo za ljubitelje kuhanja, narave in tiste, ki iščejo nekaj posebnega!

Omogočite nekomu posebnemu okusen prvi stik z divjimi rastlinami, da bo lahko njihovo hranilnost, zdravilnost in naravnost uporabljal po delavnici še celo življenje!

Darilni bon vam bomo ob nakupu poslali po pošti na željeni naslov.

Za hitro naročilo bona ali specialno dostavo nas pokličite na 031 816 793 ali pišite na info@katjarebolj.com!

Cena bona za vrhunsko delavnico 5MINUT za divje rastline le:

10€

Divje rastline in jedilno cvetje so za vsakogar. Le poznati jih morate!

Izkoristite 30% akcijski popust ob nakupu darilnega bona za delavnico Uvid v kuhinjo divjih rastlin z vrhunskimi kuharji za le:

49€

Polna cena delavnice je 70€!

KUPITE DARILNI BON ZA DELAVNICO 5MINUT ZA DIVJE RASTLINE
KUPITE DARILNI BON ZA DELAVNICO UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN

DDV ni zaračunan – Zavod Raspro ni zavezanec za DDV!