Zdravilni pleveli – knjižna uspešnica

V svoji prvi knjigi Narava vedno zmaga, ki je postala uspešnica, sem predstavila svoj poklic nabiralke.

Za svojo drugo knjigo sem si izbrala zdravilne plevele, ker je njihov potencial tako velikanski, ker se kljub svoji dokazani zdravilnosti tako redko pojavljajo v medijih in ker jih ljudje ne poznajo dovolj. Njihov pomen in naše zavedanje o edinstvenosti plevelov se bosta kmalu spremenila.

Nadvse vesela bom, če boste ob prebiranju knjige svojim domačim rekli: »Poglej, celo kraljica Elizabeta je uporabljala ta plevel, potem ga bomo tudi mi!« ali »Juhu, danes bomo imeli za kosilo tisto rastlino iz Harryja Potterja!« Pa tudi o Lucy, upam, boste pripovedovali svojim otrokom. Naj vas rastline, ena za drugo, spodbudijo, da na svojem vrtu pustite rasti prave plevele in jih nato tudi uporabite v svoji kuhinji.

Po izobrazbi sem biologinja in doktorirala sem na področju biokemije. V knjigi Zdravilni pleveli se to še posebej pozna po tem, da sem opisala kar nekaj hranil in antihranil, ki se pogosto pojavljajo v naši hrani. Menim, da jih boste sedaj laže razumeli in vedeli, kako postopati z rastlinami, ki jih vsebujejo. Pa tudi znanstvenih člankov sem se lotila z vso vnemo, kot sem navajena. Na moji poklicni poti nabiralke so med mojimi najljubšimi referencami različne tuje ugledne medijske hiše in revije, v katerih sem se znašla zaradi svojega preprostega poklica. V njih vedno izrazim svoje trdno prepričanje, da je Slovenija najboljša različica sebe, ko njeni ljudje zaživimo z vsem naravnim bogastvom, ki nas obkroža. Zato je moja najljubša referenca še vedno sodelovanje s chefi najboljših slovenskih restavracij in z vsemi posamezniki, ki plevele uporabljajo v svoji kuhinji.

V prejšnji knjigi sem bila nabiralka. Zdaj sem nabiralka plevelov.

ZDRAVILNI PLEVELI: Rastline prihodnosti

V knjigi najdete:

 • podrobne opise 30 zdravilnih plevelov, s fotografijo in ilustracijo rastline
 • pri vsakem plevelu je poseben razdelek namenjen podobnim rastlinam, z namenom, da namesto zdravilnih plevelov ne boste nabrali kakšne strupene rastline
 • podobne rastline so tudi slikovno predstavljene v več kot 90 fotografijah, s katerimi so mi pomagali mnogi slovenski botaniki
 • posebej sem obdelala 18 strupenih rastlin, ki se lahko znajdejo med pleveli
 • kot ste že navajeni, sem vsako rastlino predstavila skozi svoje oči, v svojem slogu pisanja in s personaliziranim zaznavanjem vsake rastline okoli nas
 • pri vsakem plevelu sem posebej opisala, kako ga uporabljam v kuhinji in v zdravilne namene, zato da ga boste enostavno lahko uporabili tudi sami
 • pri pisanju knjige sem pregledala ogromno znanstvene literature in to zapisala v poglavje Znanost o …, nekatere rastline so me s svojo raziskanostjo res presenetile

S knjigo Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti tlakujem pot zdravilnim rastlinam, ki so po moči in ugledu močno zapostavljene. A njihove prednosti so izjemne:

 • to so najpogostejše rastline okoli nas, lahko jih nabiramo kjerkoli
 • veliko bolj so hranilne kot mnogo tistega, kar vidimo v reklamah in kupimo na trgovskih policah
 • te rastline znamo pripraviti na okusen način, zato so naša hrana in zdravilo hkrati
 • zdravilna vrednost teh rastlin zajema širok spekter bolezni, pri katerih lahko pomagajo
 • to so rastline prihodnosti, ki bodo na naših vrtovih zrastle tudi v ekstremni suši in od poplavah ter nam bodo po neurju prve zagotavljale vir hrane
 • z njihovim poznavanjem krepimo vez v zavedanju duhovnega sebe in našo naravo varujemo globlje kot kdarkoli prej 

S poznavanjem zdravilnih plevelov podpirate svoje zdravje in ohranjate lokalno naravo.

dr. Katja Rebolj

Podrobnosti o knjigi

Avtorica: dr. Katja Rebolj

Ilustracija in oblikovanje: Doroteja Horvat

Fotografije: Alenka Mihorič, Branko Bakan, Jošt Stergaršek, Amadej Trnkoczy, Matic Sever

Strokovni pregled botaničnih vsebin: dr. Simona Strgulc Krajšek

Strokovni pregled fitofarmacevtskih vsebin: prof. dr. Samo Kreft

Strokovni pregled vsebin, povezanih z medonosnostjo in ljudskimi imeni: dr. Trajče Nikoloski

Lektoriranje: Katarina Faganel

Mehke platnice, 184 strani.

Tiskano v Sloveniji

Število izvodov: 2000

AKCIJA !!! BREZPLAČNA POŠTNINA

KAJ PRAVIJO DRUGI?

O knjigi Zdravilni pleveli

“Čestitam za odlično novo knjigo. Tudi mene ste navdušila za divje rastline, na našem vrtu sem našla že zvezdico, grenkuljico in jetičnik, pa še kaj bi se našlo.

Ana iz Črnič

“Z vašo knjigo sem v Termah Čatež, kjer se pasem po travniku okoli hiške in raziskujem plevele, ki jih nisem poznala. Zahvaljujoč Vaši prečudoviti knjigi, ki bo zame kar Biblija, saj imam tudi na svojem vrtu v Celju veliko plevela, meni pa se še sanjalo ni, da je marsikaj tudi zdravilni plevel. Sem pa sama naravnana tako, da vrt obdelujem z ljubeznijo in ročno pulim, kar se mi je zdelo, da mori ostala zelišča, zdravilne rastline in začimbe.

ga. Janja

“Sem prejela knjigo, katere sem se zelo razveselila. Vaše poznavanje rastlin me navdušuje! Hvala, ker delite vaše znanje z nami. Zame so rastline čudovit svet neverjetnih moči.

Polona

“HVALA, hvala za čudovito knjigo, dragoceno posvetilo in nova znanja, ki jih bom začela preizkušati. Mislim, da imam mnogo teh zdravilnih darov kar okrog svojega doma. Vse je tako preprosto in enostavno, samo vedeti, znati, poznati je treba. Učila se bom z vašo pomočjo.

Darinka iz Moravč

” Z vašo knjigo bom romala med nas 11 vrtičkarjev in vsem dopovedovala, da to ni plevel, ampak se da vse koristno uporabiti in s tem očuvati zemljo in naravo. Sama sem si zasadila koprivo, potrošnik, rman in si ne znam predstavljati več, da tega ne bi koristno uporabila in zraven pomagala še marsikomu, ki pa teh rastlin sploh ne pozna, še manj pa jih uporablja v vsakodnevnem lajšanju težav.

Janja T.

“Najbolj je treba iskati to, kar je vredno imeti.” latinski pregovor

.

Naročite knjigo Zdravilni pleveli!

.

Cena knjige:

29 €

Akcijska cena ob nakupu dveh knjig

+ brezplačno darilo (blok v vrednosti 9,90 €):

58 €

.

Za več informacij o naročilu nas pokličite na 031 816 793 in razjasnite svoje dvome.

DDV ni zaračunan – Zavod Raspro ni zavezanec za DDV!