V naravi smo vsi najboljši približek sebe

Sem Katja Rebolj in navdihuje me narava, v kateri bivamo. Slovenska narava je ena najbogatejših v Evropi, zato se trudimo, da ji služimo v inovativnih izdelkih in z delovanjem, ki polni naša življenja z lepim, hranilnim in okusnim.

Delujem v okviru znamke Rožma. S sodelavci smo strokovnjaki za užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zeliščni plevel. V rasti z našimi dragocenimi strankami, je nastala ta spletna stran in na njej trgovina z zelišči ter izdelki, v katerih zajemamo utrip narave in vam ga predajamo kot dragoceno in lepo darilo življenja.

ROŽMA – na pol legenda!

Nekega poletnega dne je preprosta družina uživala dopust na morju. V okolici so spoznavali rastline in jih prav pogosto postavili na svoj krožnik. Začelo se je vsako jutro. Ko so se zbudili, so poiskali preprost nožiček, limono in štruco kruha ter se odpravili na obalo. Po poti so si nabrali tolščakasto lobodo, osočnik in slanorad. Slanuše so bile še posebej okusne, saj jih na domačem vrtu nimajo (najboljši približek je tolščak, navadni ali vrtni). Na poti do vode in nazaj so vsakič znova opazovali cvetoče rožmarine.

Nanj so se tako navadili in niso ga več imenovali rožmarin, ampak ROŽMA, tako dišeč in omamen.

dr. Katja Rebolj

Dr. Katja Rebolj

Je ustanoviteljica Rožma cvetličnih prigrizkov, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin.

Pri njenem delu ji veliko pomaga študij biologije ter poglobljeno znanje biokemije. Po doktoratu je bila zaposlena na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in Inštitutu Jožef Stefan. Ko bi po vseh pričakovanjih okolice morala oditi v službo v tujino, se je odločila, da svoje delo zamenja za raziskovanje lokalnega rastlinstva in aromatičnih okusov, ki se skrivajo v njih. Pri tem se ji je pridružila cela družina. Zanimajo jo vsakdanje okusne rastline, ki jih je mogoče najti v naši bogati deželi.

Peter Zajc

Peter Zajc

Je permakulturnik in biodinamik, poznavalec zdravilnih in samoniklih užitnih rastlin ter velik gurman.

V jedilnih rastlinah išče raznovrstne kulinarične okuse in jih zna pripraviti na okusen način. Je tudi odličen pri pripravi zdravih slaščic ter različnih pekovskih izdelkov. Je izvajalec izobraževanj s področja zdrave prehrane, divje užitne hrane in zdravilnih rastlin. Rad dela z otroki in je snovalec Zajčkove ustvarjalnice za otroke. Peter redno objavlja, katere rastline nabira in kako jih tudi sam pripravlja. Oglejte si njegovo facebook stran Preprosto in zdravo.

Zgodba, ki se začne s pleveli in konča vrhunsko

Znamka Rožma in podjetje Zavod Raspro je bilo ustanovljeno leta 2015. Začeli smo sodelovati z Lukom in Urško iz okrepčevalnice Luda, na Poljanski v Ljubljani. To je tista nora okrepčevalnica, ki jo je priporočil tudi New York Times, z odlično hrano in divjimi rastlinami na vsakem krožniku.

Decembra 2015 smo začeli peči cvetlične prigrizke, res veliko cvetličnih prigrizkov. Cvetlični prigrizki so prišli v javnost z zmago Rožma ekipe na Začetni poslovni akademiji z družbenim učinkom novembra 2015. Družbeni učinek pomeni pozitiven vpliv podjetja na okolje, ki ga obdaja. Pomeni, da imajo produkti, ki jih pripravljamo za prodajo, visoko dodano vrednost za prebivalce Slovenije.

Ko je vsem poznani, ne le na televiziji prijazni, Bine odprl Monstero, to je bilo junija 2016, smo bili zraven in naše sveže jedilne rastline prav tako (3).

Kmalu se nam je pridružil še Janez, JB in pri našem prvem obisku rekel, kje smo se skrivali ves ta čas z vsemi temi rastlinami. Tako smo se razširili po vsej Ljubljani in tudi vam lahko prinesemo obilo svežega in okusnega rastlinja in prigrizkov.

Nov mejnik za Rožma je bilo sodelovanje na Lidlovi akciji Lojtrca domačih, kjer smo bili izbrani med več sto znamkami, za izdelavo določene, za nas zelo velike, količine piškotov v februarju 2017.

Če na začetku še nismo imeli ustaljene grafične podobe, smo leta 2016 uvedli novo. Avtorica čudovitih ilustracij v akvarelni tehniki je ilustratorka Meta Wraber. Za vse biologe še dodatek: Meta je nečakinja slovitega profesorja g. Toneta Wrabra.

Pri Rožma želimo, da bi ljudje spoznali začimbne rastline iz našega okolja in jih uporabljali za izboljšanje okusa v vsakdanji kuhi ter povečali uporabo svežih sestavin visoke biološke vrednosti.

Smo prvi v Sloveniji, ki smo kuharje oskrbeli z divjimi rastlinami iz lokalnega okolja. Danes naše rastline uživajo številni gurmani po vsej državi. 

Pišemo zato, da bi sklenili krog, da bi tudi vi znali kuhati z užitnimi rastlinami in cvetjem

Mediji o nas

V medijih smo se prvič pojavili pozimi 2015 ob zmagi naše ekipe na Začetni poslovni akademiji v družbenim učinkom, ki jo organizira DPlac – podjetniško podporniško okolje. Zmage smo bili iskreno veseli. Zmaga nam je omogočila večjo prepoznavnost in december, ki je sledil smo napekli veliko domačih piškotov – Rožma cvetličnih prigrizkov, ki so jih do danes poskusili že mnogi.

.

 • Objava Siol.net – novice o zmagi in opis naših začetkov.

 • Objava DPlac, tako je Katja postala tudi ambasadorka  Ferfl-a.

 • Vmes je o nas posnel televizijski prispevek Svet z novinarko Marijano Lisjak.

 • Po dveh letih smo zopet prišli v en resen časopis – Pomagaj si sam. Za ta namen smo jedi tudi stilirali in vzdušje je bilo super.

 • V reviji Lisa in v reviji Jana so objavili zanimiv intervju s Katjo Rebolj o pomenu divjih rastlin v kulinariki.

 • Pozimi ni ravno sezona za divje rastline, je pa za Rožma piškote – v Financah Agrobiznis.

 • K sodelovanju nas je povabila revija Jana in o nas spisala zgodbo o Nabiralcih – dragocenih sopotnikih vrhunskih kuharjev.

 • V vodilni kulinarični reviji Pet zvezdic je Katjo in Petra predstavila urednica Urša Cvilak.

 • Zopet v družbi odlične stilistke Žane Kapetanovič.

 • O izkušnji z Netflixom za revijo Story in Suzy.

 • Kmečki glas je zakon. Hvala novinarki Barbari Remec.

 • Katja redno sodeluje v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Na primer TUKAJ na 1:15.

Strokovni prispevki

 • Katjine prispevke najdete v Odprti kuhinji (prilogi Dela) praviloma vsako prvo soboto v mesecu (tako kot gasilska sirena, kaj ne?).

 • Katja Rebolj je strokovna sodelavka priznane vrtnarske revije Rože in vrt.

 • Katja piše tudi za revijo Odsev, Občine Trzin. Ponavadi na zadnji strani (saj tam so najbolj zanimive stvar).

Tuji mediji

 • Ponosni smo, da je Katja kot nabiralka in mentorica odličnega chefa Bineta Volčiča nastopila na Netflix-u v oddaji “Restavracije na robu”.

dr. Katja Rebolj
 • Članek v ameriški spletni reviji Atlas Obscura je postal tako popularen, da danes redno vodimo turiste po teh nič kaj obskurnih* poteh.

  *mračnjaški, nepomemben, zakoten

dr. Katja Rebolj
 • Ena izmed naših turističnih tur je uvrščena tudi med 12 sanjskih potovanj, ki se zgodijo enkrat v življenju! Naša narava je res sanjska.

  .

dr. Katja Rebolj

Bi sodelovali z nami?

Zaposlitev

Trenutno ne zaposlujemo, radi pa pomagamo pri razvoju novih idej, h katerim nas kliče naša bogata narava!

Vabljeni, da ostanemo povezani preko elektronske pošte:

Kontaktirajte nas na 031 816 793 ali na info@katjarebolj.com.

Ponosni smo na vsako zeleno delovno mesto.