Že kot majhna punčka sem se dnevno srečevala z zelišči, začimbnicami in dišavnicami, ki smo jih imeli doma na vrtu. Rada sem jih imela posejana v lončku, ker sem uživala v njihovi eteriki. Doma nikoli nismo pili čajev iz filter vrečke, vedno samo domača in lokalna zelišča in zdravilne rastline. Leta potem sem vse svoje znanje in lastne izkušnje združila v znamko, ki sem jo poimenovala Dežela Zelišč.

Ko sem pred leti hudo zbolela, sem po operaciji na srcu pridobila tudi težave povezane s srcem, slabo krvno sliko, z nihanjem krvnega pritiska, z zatekanjem rok in nog, s stanjem brez energije … Zato sem začela raziskovati, katera zelišča mi pri moji bolezni pomagajo. Zdravila sem počasi reducirala na minimum in vzporedno raziskovala zelišča in zeliščne pripravke. Poglobila sem se v iskanje tistih pravih, ki so mi težave pomagale odpravljati. Čez noč ni šlo, na dolgi rok pa so mi zelišča zelo pomagala.

Dežela zelišč in Margita Vehar

.

S katerimi zelišči si je pomagala Margita – Dežela zelišč

Pomagala sem si z ajdo, sladkim pelinom in aronijo:

Ajda mi pomaga pri odpravljanju težav s srcem in ožiljem

Zelo je učinkovita tudi pri težavah z zatekanjem rok in nog, s krvnim pritiskom in pomanjkanjem energije. Kot trdi profesor dr. Samo Kreft iz Univerze v Ljubljani (tudi Lačna bučka) se zdravilna zel ajde tradicionalno uporablja v ljudski medicini za lajšanje težav pri:

 • krčnih žilah
 • venskem popuščanju: utrujene, težke, boleče in otekle noge
 • odvajanju strupenih snovi iz telesa
 • uravnavanju krvnega pritiska
 • je močan antioksidant
 • varuje srce

To je tradicionalno naravno zdravilo rastlinskega izvora za navedena področja uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgoletnih izkušenj in rezultatov delovanja rutina v ajdi. Poleg rutina vsebuje še polifenole, flavonoide in antioksidativne snovi, ki krepijo ožilje in srce. Pomagajo pri zmanjševanju kapilar, posledično zmanjšujejo otekanje nog in bolečine v njih.

.

Sladki pelin uporabljam ga pri dvigovanju imunskega odziva v času virusov, prehladov in gripe

Prof. dr. Štrukelj, redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo, je potrdil, da je sladki pelin nov veliki obet za zdravljenje rakavih obolenj in malarije. Odkrili so, kako pripravki iz sladkega pelina, oziroma njegova naravna učinkovina artemisinin deluje ker plazmodiji, ki povzročajo napade malarije, živijo kot znotrajcelični paraziti v rdečih krvničkah – eritrocitih, ti pa vsebujejo ogromno železa, saj je ta v obliki hema prisoten v eritrocitih. Artemisinin skupaj z železom in C vitaminom tvori proste kisikove radikale, ki ubijajo parazita. Ta mehanizem je osnova za sodoben razvoj zdravilnih učinkovin boja proti raku.

Sladki pelin se lahko uporablja pri:

 • zmanjšanju povišane telesne temperature
 • zdravljenju zlatenice
 • v kombinaciji s C vitaminom in železom pomaga pri uničenju rakavih celic
 • herpesu in glivicah
 • trebušnih krčih
 • prehladu, gripi in virusih
 • uničuje širok spekter parazitov
 • je učinkovito protivnetno sredstvo
 • menstrualnih težavah
 • mazilo iz sladkega pelina zdravi boleče sklepe zaradi obrabe hrustanca

.

Aronija je zdravilna v različnih oblikah

Jagode, sok, posušene in zmlete v medu ali smutiju še vedno uporabljam za zdravo prebavo, dobro krvno sliko, je naravni antibiotik z veliko antioksidanti, vitamini P, C, B, A, minerali in ostalimi pomembnimi bio aktivnimi snovmi. Sestavine aronije pomagajo pri zdravju ožilja, uravnavajo krvni pritisk, odpravljajo želodčne težave, preprečujejo nastanek arterioskleroze, blažijo migrene, varovalno vplivajo na naše črevesje, krepijo slabokrvne, povečujejo imunsko sposobnost organizma, vplivajo na izboljšanje vida, spomina in povečujejo elastičnost kože …

.

Vse tri zdravilne rastline – kot jih imenujem jaz – mi še danes pomagajo pri mojem ravnotežju zdravja. Seveda na mojem zeliščnem vrtu rastejo še mnoga zelišča, začimbnice in dišavnice poleg zgoraj omenjenih rastlin, kamor ste vabljeni na ogled.

Poleg tega iz izkušenj ozaveščam o zdravem načinu življenja, z naslovom Zdravje je način življenja. Sodelujem s centri za krepitev zdravja, z referenčnimi ambulantami, z osnovnimi šolami, na sejmih in festivalih z zdravo prehrano. Izdelke lahko dobite v trgovinah Mok`ca na koseški tržnici in na Rudniku ter pri lokalnih ponudnikih zdrave in lokalno pridelane hrane.

Poleg že zgoraj navedenih glavnih izdelkov lahko pri meni dobite tudi posamezna zelišča in čajne mešanice iz zelišč, zeliščne soli, izdelke z medom, zeliščne sirupe in drugo.

Obiščite FB stran Dežela zelišč ali me kontaktirajte na e-pošto: margitav@gmail.com, gsm: 041/788-175.

Avtorica prispevka: Margita Vehar, Dežela zelišč, Srednja vas 15, Polhov Gradec

Ajda iz Margitinega zeliščnega vrta - zdravilna za srce

Širok nabor zdravilnih čajev iz Dežele zelišč

Širok nabor zdravilnih čajev iz Dežele zelišč

.

Za uporabne vsebine o zeliščnih in divjih rastlinah se naročite na mailing listo: