Spomladi z veseljem pričakujemo forzicijo, ki zacveti kot ena prvih spomladanskih rastlin. Forzicija je zanimiva rastlina. Nekoč niti pomislila ne bi, da je lahko užitna. Pa je – užitni in uporabni so njeni cvetovi.

Forzicija - užitni cvetovi

.

Forzicija – kako jo kitajska medicina uporablja kot zdravilno rastlino

Po svetu rastejo različne vrste forzicije. Za vrsto Forsythia suspensa, ki je razširjena na vzhodu in v osrednji Kitajski, so raziskovalci potrdili, da njeni plodovi delujejo tako, da zmanjšajo vnetni odziv v telesu. Vnetni odziv se v telesu pojavi na primer ob poškodbi, infekciji, zaradi prisotnosti kemikalij ali stresa. Namen vnetnega odziva je, da zaščiti telo, neredko pa se zgodi, da je učinek ravno nasproten. To se zgodi na primer pri alergiji. Vnetni odziv sam povzroča škodo, ko je prekomeren (o tem poročajo pri hudih primerih okuženih s coronavirusom) ali pa konstantno prisoten v našem telesu (kronične bolezni naj bi se razvile ravno zaradi konstanto aktiviranega vnetja). Da bi zavrli neprimeren odziv, raziskovalci iščejo poti, kako zmanjšati količino levkocitov, proteaz in vnetnih mediatorjev (TNF-α in interlevkinov), ki so glavni akterji vnetnega odziva.

Forzicija vsebuje spojine imenovane lignane (najbolj znan je filirin), za katere so raziskovalci pokazali, da zaviranjo prekomeren odziv levkocitov, prav tako pa znižajo koncentracije vnetnih mediatorjev na mestu vnetja in delujejo preko drugih mehanizmov, ki zmanjšujejo ali celo pozdravijo vnetje (1). Lignani pa so zanimivi tudi, ker se s pomočjo črevesnih bakterij pretvarjajo v fitoestrogene, ki delujejo protirakavo. Noben izmed obeh učinkov pri forziciji še ni bil potrjen s kliničnimi raziskavami. Prav tako pa niso pokazali ali isti lignani lahko v visokih koncentracijah delujejo toksično. Ena prvih snovi, ki so jih znali izolirati iz forzicije, pa je bil rutin. To je flavonoid, ki ga najdemo tudi v ajdi in kaprah ter ima biološki učinek predvsem na žile.

V tradicionalni kitajski medicini se za zdravljenje uporabljajo plodovi forzicije. Priporočajo jih na primer za zdravljenje bronhitisa in srčno žilnih bolezni ter za lajšanje glavobola in alergij. Največkrat je plodove forzicije moč kupiti v obliki kapsul ali pa cele posušene. Iz plodov nato skuhajo čaj, pogosto v kombinaciji s kovačnikom.

Forzicija je še en lep primer, kako Kitajska in druge azijske države veliko bolj raziskujejo tradicionalne rastline in njihove učinkovine kot Evropa ali Amerika. Tudi njihova znanost izhaja predvsem iz tradicionalnih pripravkov, za katere naša farmacija zaradi premajhnega dobička nima interesa.

.

Pri nas jemo cvetove forzicije

V Sloveniji je najbolj razširjena vrsta F. intermedia, ki je križanec med F. suspensa in F. viridissima. Ta in ostale vrste forzicij, ki rastejo v zmernem podnebju evropske klime, ne tvorijo plodov, zato nas zanimajo predvsem listi in cvetovi.

Enake lignane, ki so jih našli v plodovih kitajske vrste forzicije, so izolirali tudi iz naše vrste. Vsebnosti lignanov in drugih proučevanih spojin se med vrstami forzicij nekoliko razlikujejo, vendar ne bistveno, zato imajo verjetno primerljive zdravilne učinke, cvetove vseh treh omenjenih vrst pa lahko uporabljamo v kulinariki. Ker ne vemo, kako varni so lignani v visokih koncentracijah, katere potencialno toksične spojine forzicija še vsebuje in ali so varne za nosečnice, forzicijo uživamo zmerno.

Koncentracija lignanov v cvetovih je nizka, ponekod pa jedo tudi mlade liste forzicije, ki vsebujejo večje količine lignanov. Znani so zapisi iz Azije, da so liste forzicije jedli kot “survival food”, ker niso imeli drugega. V starejših listih forzicije se koncentracija lignanskih glikozidov poveča in lahko povzroča toksične učinke, zato jih v prehrani ne uporabljamo. Sama forzicijo včasih potresem po solati, jo dodam kakšnemu zavitku, tako da ima kakšen rumen cvet vmes ali pa jo pripravim v sirupu. Nikoli ne pretiravam s količino.

.

Recept – sirup iz cvetov forzicije

Sirup forzicije pripravimo po podobnem receptu kot za vijolice.

Sestavine za nekaj majhnih lončkov sirupa:

  • 3 lončki vode
  • 3 lončki sladkorja
  • 3 lončki osmukanih cvetov forzicije*

Priprava:

*cvetovi forzicije so sestavljeni iz rumenih cvetnih listov, ki imajo nežen, nevtralen okus. Te obdajajo rjavo-zeleni čašni listi, ki pa so zelo grenki. Za pripravo sirupa je bolj priporočljivo, da cvetove obtrgate. Tako pripravljen sirup ne bo imel grenkega priokusa.

Vodo in sladkor v posodi zavrite in odstavite. Dodajte obtrgane cvetove forzicije in pustite namakati čez noč. Naslednji dan precedite, ponovno zavrite in vlijte v steklene kozarčke, ki ste jih prej segreli v pečici na okoli 80ºC.

Sama rada shranim sirup forzicije v majhnih kozarčkih. Prvi razlog za to je, ker za forzicijo ni na voljo veliko raziskovalnih podatkov o toksičnosti in zato s količino ne pretiravam. Drugič zato, ker sirupa nikoli ne porabim v velikih količinah, saj bi bilo to enako kot jesti sladkor po žlicah.

Forzicija prirpavljena za sirup

Forzicija pripravljena za sirup

.

Tudi okrasne rastline spadajo na krožnik. Posebej če žarijo rumeno!

Bi se radi naučili uporabljati divje rastline in cvetje v vaši kuhinji – prijavite se na mojo mailing listo!

 

Sirup forzicije, izredno lepe barve