Osvežite svoje torte ali slaščice s samoniklimi divjimi in okrasnimi rastlinami. V tem prispevku boste dobili ideje za okrasitev torte za rojstni dan, službeno zabavo, poslovno priložnost … Nekatere rastline, ki se pogosto znajdejo na sladicah in tortah pa tja ne spadajo. Poglejmo zakaj …

Previdno z dekoracijo slaščic s hortenzijami

HORTENZIJE, če bi jih ocenjevali gleda na užitnost, bi rekli, da so nekje vmes – nekoliko bolj na strupeni strani, če povemo strnjeno.

Če pogledamo bolj podrobno pa je takole: listi in cvetovi hortenzije (tako kot peške jabolk, breskev, kot grenki mandlji) vsebujejo snov imenovano amigdalin, ki je za človeka strupen v velikih koncentracijah. V velikih koncentracijah zato, ker ga takrat (in njegove cianidne produkte) jetra ne uspejo več razgradit, nevtralizirat, razstrupit… Iz tega sledi, da se z nekaj cvetovi hortenzije ne boste zastrupili, lahko pa ste že v nevarnosti, če pojeste celotno socvetje (v resnici ne vemo, kje je meja). V tem primeru raje uporabite druge ideje za okrasitev torte ali umetno cvetje (1).

Opomba: Pojesti celo socvetje hortenzije bi bilo sicer težko, saj ni prav nič okusna.

Uporabo hortenzije na tortah v splošnem zato odsvetujemo, razen če gre za uporabo nekaj cvetov, ali domačo pripravo torte, kjer socvetje po dekoraciji zavržemo.

Hortenzijo sicer največ uporabljajo v Indiji, kjer mlade poganjke in liste sušijo in uporabljajo za pripravo čaja in »tobaka«. Ta ima svojevrstne učinke. Tudi mladi poganjki in listi vsebujejo amigdalin, zato je potrebna posebna pozornost pri njihovi uporabi.

Enako užitne/strupene in torej omejene glede uporabe v kulinariki so vse vrste hortenzij. Na videz jih obstaja toliko vrst, pa temu sploh ni tako. Pri večini vrst hortenzij, z izjemo belo cvetočih, je barva cvetnih listkov odvisna od pH podlage v kateri rastejo (če želimo modro barvo, pomaga, da pod rastlino nasujemo smrekovo žaganje).

Hortenzije v kulinariki

 

Potonika in vrtnica sta pogosta in okusna dekoracija slaščic

O POTONIKAH na tortah smo že pisali v enem naših prvih zapisov o divji prehrani.

So okusne, obstojne, dekorativne, zmerno užitne in zato dobra izbira za dekoracijo tort in sladic. Učinkov, če bi jih zaužili v večji količini, ne poznamo, zato jih ne priporočamo za pripravo samostojnih jedi. Barvno so raznolike, zato so primerne za poročne, rojstno-dnevne in poslovne dogodke. Cvetijo v maju in juniju.

Mnogo širše obdobje cvetenja imajo VRTNICE. Ni naključje, da so po celem svetu tako razširjene, saj imajo tudi zdravilno moč. Če nimate ideje za okrasitev torte, sezite po vrtnicah (2). Za krašenje so primerne le odporne vrste, saj tiste namenjene uporabi v prehrani ne smejo biti tretirane kot okrasne in ne smejo rasti v zemlji, ki ste jo kupili za okrasne rastline, saj lahko vsebujejo kemične spojine, ki so za človeka škodljive.

Ideje za okrasitev torte za rojstni dan

Ideje za okrasitev torte z marjetico in ivanjščico

Na spletu velikokrat naletimo na torte, kjer sta kot dekorativni dodatek prisotni marjetica in ivanjščica (3).

MARJETICA, Bellis perennis, je manjša od obeh, ki kljub podobnemu izgledu pripadata povsem ločenim rastlinskim vrstam.

Pri marjetici so zanimive zgodbe z njenimi imeni. Če ima vsaka rastlina iz naše okolice vsaj deset domačih imen, jih ima marjetica še vsaj trikrat toliko, gospodična, katarinčica, tratinščica, rigelc… In vsako njeno ime nosi svojo zgodbo. V latinščini nam sporoča, da je rastlina ljubka. V angleščini nam pove, da je oko dneva, kar pomeni, da od jutra do večera venomer sledi soncu, na večer pa zapre svoj »cvet«. Po tem je sicer veliko bolj znana sončnica. Slovensko ime marjetica pa nam pripoveduje legendo, po kateri so cvetni koški nastali iz Marijinih solz, ki jih je pretakala med begom v Egipt.

Navadna marjetica pa ni le lepa, ampak tudi uporabna v kuhinji. Spomladi nabrani listi so blagega, nekoliko oreškastega okusa, uporabni kot dodatek solatam ali špinačnim prikuham. Njeni cvetni popki so lahko dobro nadomestilo za kapre in njeni cvetovi primerni za okras ali pripravo zdravilnega čaj.

Rastlina je v celoti užitna surova ali kuhana, le v večjih količinah ni primerna za nosečnice. Danes se najpogosteje uporablja kot homeopatsko zdravilo. Marjetica vsebuje eterično olje, sluzi, čreslovine in mnoge druge koristne snovi. Z njimi olajša izkašljevanje, pospešuje presnovo in lajša kožne bolezni. Je lahko prepoznavna cvetlica in neredko jo najdemo cveteti tudi pozimi.

Namig: Pri dekoraciji sladic z marjetico bodite pozorni, da sladice ne hranite v hladilniku ali v temnem prostoru, saj se bodo cvetovi marjetice zaprli! Svetujemo, da dekoracije tort z marjetico pripravite tik pred uporabo, do takrat pa jih hranite v vazici z vodo.

Torte za rojstni dan

Ivanjščico pred uporabo razdišavite

Pri IVANJŠČICI, Leucanthemum ircutianum, bodite pozorni na njen vonj. Znano je, da če naberete šop svežih ivanjščic in prinesete domov, vam bo prostor napolnil neprijeten vonj.

Namig: Svetujemo, da ivanjščico naberete dan ali dva preden boste izdelali torto in jo postavite v vazo z vodo. V tem času se bo neprijeten vonj izgubil in dobili boste čudovit okras za torto in sladice.

Cvet ivanjščice je košek, botanično mu pravimo nepravi cvet, saj so v njem združeni majhni cvetovi, rumeni v notranjosti in beli ob robu. Za dekoracijo sladic so uporabni tako celi koški, kot posamezni cvetni listki (4).

Torta s kapucinkami – poglejte, s čim jih je smiselno kombinirati na tortah

Cvetovi odtenkov od rumene, oranžne do rdeče so dekorativno odlična izbira tudi za sladice. Temveč ne na vsaki torti. Kapucinke ne spadajo med klasične ideje za okrasitev torte, saj imajo rahlo pekoč, pikanten okus in se navadno uporabljajo na glavnih krožnikih, solatah ali slanih pecivih. Zato bi jih lažje pripisali zelenjavnim tortam, vendar so izziv tudi na tortah s smetano.

Namig: Če kapucinke kombinirate v torti s smetano, naj bo poleg obvezno kislo sadje – višnje, ribez, črni ribez …

Kapucinke

Lakota – nepoznana, a zanimiva ideja za dekoracijo torte za rojstni dan

Lakota, Galium sp., ima drobne, zanimive zelene liste, ki kot vreteno izraščajo okoli kolenca. Poznamo več vrst lakot, ki so v zdravilstvu različno uporabne in za enkrat še ne nosijo slovesa, ki bi jim po dejanski zdravilnosti moral pripadati (to je mnenje avtorja). Zato je še toliko večjega pomena, da jih uporabljamo v kulinariki, pri čemer se zavedamo, da so rastline, ki jih uživamo, ne le dekorativne in okusne, temveč tudi zdrave.

Lakote so dostopne skozi celotno rastno sezono. Na tortah in sladicah jih lahko uporabljamo za dekoracijo. Uporabljamo liste in cvetove, ki se razlikujejo po barvi glede na vrsto. Najpogostejši sta in rasteta v bližini vsakega doma, vrsti prava lakota z rumenimi cvetki ter navadna lakota z belimi cvetki.

Lakota

Na koncu še slaščica in recept za čokoladne mafine z volčjim jabolkom

Pri nas navadno  kot plevel raste zanimiva rastlina imenovana navadno volčje jabolko, Physalis alkekengi. Znotraj oranžnega lampijončka se skriva oranžno-rdeča kroglica – užiten sadež. Bogat je z vitamini in v zeliščarstvu poznan pri lajšanju tegob z ledvicami in mehurjem. Preden dozori, vsebuje večje koncentracije alkaloida, ki povzroči prebavne težave. Zato je za uživanje primeren le zrel plod v zmernih količinah.

Njegov sorodnik, katerega semenski material ali sadež lahko kupimo v trgovinah, je perujsko volčje jabolko, Physalis peruviana. Sadež je nekoliko večji, rumeno-oranžne barve, ne tako kisel in zato še bolj okusen kot naša samonikla različica volčjega jabolka.

Tu se sestavine za pripravo čokoladnih mafinov z volčjim jabolkom za 4 osebe:

  • 200 g moke
  • 150 g temne čokolade
  • 50 g sladkorja
  • žlica pecilnega praška
  • 60 g masla
  • 1,5 dcl rastlinskega mleka
  • 1 jajce
  • 12 volčjih jabolk, navadnih ali perujskih

Maslo stopite. Suhe in mokre sestavine zmešate v ločenih posodah, združite in nadevate do ¾ v modelčke. Na vrh vsakega mafina položite volčje jabolko v ovoju ali brez njega. Pečete 20 minut pri 190°. Lično postrežete.

Volčje jabolko

Strupene rastline niso primerna dekoracija za slaščice

Tokrat smo spoznali nekaj cvetlic za okrasitev tort. O temi dekoracije slaščic bomo še pisali. Sporočite nam, katere rastline vas zanimajo in med tem ne zaupajte vsaki sliki iz spleta. Splet zna biti na področju užitnih rastlin netočen in zavajajoč.

Dobro se pozanimajte, preden uporabite rastline za dekoracije tort. Strupene rastline preprosto ne sodijo na torte, tudi če fantastično izgledajo. Naj vam rastline opisane v tem prispevku dajo čim boljše ideje za okrasitev torte in drugih okusnih kreacij.

Upam, da so bile naše ideje za okrasitev torte, mafinov, sladic … vseh jedi za vas uporabne.

Mešanico cvetja za dekoracijo jedi lahko naročite pri nas. Pišite nam, če imate posebne želje.

Ideje za okrasitev torte