Na delavnicah me pogosto sprašujejo, kje sem se vse to naučila. Kot bolj na intro strani (beri: introvertiriranost je relativna) veliko berem, pa ne le Tolstoja, ampak tudi strokovno literaturo o rastlinah. Knjige o rastlinah – divjih, zdravilnih, zeliščnih, okrasnih, jedilnih … Nekaj si ji sposodim v knjižnici (Noah pravi, da smo Slovenci kar preveč pridni za knjižnice), redno kupujem nove knjige.

OPOZORILO: Znanje pridobljeno iz knjig ni nadomestilo za znanje, ki ga dobite na delavnici. Nekatere rastline, ki so si med seboj podobne, prepoznavamo po malenkostih, ki v knjigah niso napisane. Pogosto jih prepoznamo po vonju in okusu, ki se ju ne da vedno opisati z besedo.

Na istem mestu pa tudi opozorilo, da internetna literatura pogosto vsebuje napake, zato se pri prepoznavanju užitnih divjih rastlin nikoli ne zanašamo le nanjo!

.

Najprej naj omenim knjigo, v kateri tudi sama nastopam, skupaj s kolegom Petrom, v poglavju Divja zelišča in cvetlice. Knjiga ni posebna le zato, ker jo je napisal nestor slovenskih šefov Janez Bratovž skupaj s edinim Pulizerjevim nominirancem kar jih živi v naši deželi, Noahom Charneyem (izgovori se Noa), pa ker je knjiga dobila veliko nagrad, ampak tudi zato, ker so recepte preverile amaterske kuharice, zato so narejeni ravno za nas, amaterje. Še posebej takrat, ko si ne predstavljamo, kako bi prišli do vrhunskega okusa. Knjiga je obvezna na polici vsake slovenske kuharice.

Knjige o rastlinah - kuharska zgodba Janeza Bratovža

Knjige o rastlinah – kuharska zgodba Janeza Bratovža

.

Knjige o divjih rastlinah

Osnovni knjigi, ki jih uporabljam za določanje rastlin, sta Mala flora Slovenije in Flora Helvetica. Če ste že kdaj uporabljali ključe za določevanje rastlin, potem se vam jih splača kupiti, drugače pozabite, ker bodo preveč zapletene za vas. Raje denar namenite delavnici v živo.

Med knjigami o divjih rastlinah vedno zmaga Dario (Cortese), legenda slovenskega nabiralništva. Poleg njegovih Nekaj divjega (1. in 2. del) so tu še Divja hrana, ki je bila ponatisnjena, ter vrsta drugih knjig.

A enkrat tudi Dario postane premalo. Za resne nabiralce je odlična knjiga v angleškem jeziku The Forager Handbook, mojega prijatelja Milesa Irvinga. V knjigi so zbrane praktično vse pomembne divje rastline Evrope ter opisani primeri njihove uporabe v kuhinji. Ideje so izvirne in izhajajo iz njegove 30 letne prakse.

Od tujih knjig naj omenim še eno. V svetu je trenutno najbolj aktualna knjiga ameriškega avtorja na temo fermentirane divje hrane Pascala Baudarja (njegova spletna stran). V knjigi uporablja veliko drugih vrst kot jih imamo na voljo v naši naravi. Kaj bi šele naredil, če bi živel na tej zemlji, z vsemi našimi posebnostmi – krompirjevka, vse penuše, toliko kobulnic in drevesnih vrst …

Potem pa sta tu dve žepni knjižici, ki sta bogati in uporabni. Prva je Užitne rastline iz narave, Mladinska knjiga. Knjižica mi je všeč, ker pri vsaki rastlini opiše, kakšnega okusa je in kako se uporabljajo posamezni deli (včasih to sicer ne drži). Druga je Užitne divje rastline, Rudi Beiser – knjižica, v kateri boste našli veliko najpogostejših divjih rastlin iz naše narave.

Četudi pa boste prebrali vse knjige o rastlinah, pa jih ne boste znali skuhati na okusen način, niste naredili nič! Zato so vedno dobrodošli recepti slovenskih zeliščark in zeliščarjev:

  • Odlična je Mirjam Grilc s svojimi številnimi knjigami.
  • Malo manj divjih receptov, a še vedno dovolj, ima Mateja Reš (tu je njena knjiga).
  • Tudi knjiga Zeliščar na sprehodu, Andreje Papež Kristanc vsebuje odlične recepte. Trenutno je sicer razprodana, a kmalu pride ponatis. Do takrat knjigo lahko prelistate tu.
  • Še ena posebna knjižica, brošura Društva Povojček s Koroške je Povojčkove Kuharije iz kozolca.
  • Rada berem tudi Živimo z rastlinami, Tatjane Angerer. Všeč mi je, ker med zdravilne rastline uvršča tudi manj znane ali plevelaste rastline. Nekatere stvari so v knjigi sicer že zastarele, ampak je knjiga vseeno vredna zaupanja.
  • Kdaj pobrskam tudi po knjigi patra Ašiča, Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin in avstrijske zeliščarke Marije Treben, Zdravje iz Božje lekarne.

.

Knjige o jedilnem cvetju

Slovenci imamo čast, da smo imeli ga. baronico Jeleno de Belder Kovačič. Njena knjiga je že dolgo razprodana, a kakšna se tu in tam pojavi na Bolhi ali v tujem jeziku na Amazonu. Gre za legendarno knjigo Okus po cvetju. Na enako temo so bile posnete tudi oddaje na Rtv Slovenija, ki so še vedno dostopne v njihovem arhivu (za dostop morate biti prijavljeni).

Potem pa je na tem področju še veliko literature v angleščini in nemščini. Za enkrat se mi še nobena ni zdela tako dobra kot Okus po cvetju.

.

Druge knjige o rastlinah

Med gobarskimi knjigami je najboljša referenca lokalno gobarsko društvo. Poleg tega potrebujete le kakšne tri bolj obsežne gobarske knjige. Mene prav posebno ni nagovorila nobena, ker so gobe res področje, kjer so knjige premalo.

Obvezna knjiga vseh, ki se za rastline zanimate tudi na biokemijski in farmacevtski način, je Sodobna fitoterapija, urednika sta Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač. Pri pisanju so sodelovali moji raziskovalni kolegi iz Inštituta Jofež Stefan. Napisali so pomembno knjigo za slovenski trg.

Zelo zanimive so knjige g. Matjaža Mastnaka. O rastlinah piše z zanosom in z vso zgodovinsko vrednostjo, ki si jo zaslužijo.

Na sliki pa si poglejte še nekaj drugih knjig, ki so tudi super – James Wong je nekaj posebnega.

Knjige o rastlinah - divjih, zdravilnih, jedilnih in okrasnih

Knjige o rastlinah – divjih, zdravilnih, jedilnih in okrasnih

.

Od decembra 2020 imam tudi jaz svojo knjigo. Naslov sem ji dala Narava vedno zmaga. Se strinjate? Potem jo prelistajte TU.

.