»Zero waste« si velikokrat predstavljamo kot sopomenko za življenje »brez embalaže«. Od vrhunskih restavracij pa smo se naučili, da to pomeni še nekaj drugega – da ne zavržemo nobenega dela rastline in živali. Vse lahko skrbno porabimo. Zato Bine pravi, da mu cel čas “lavfa” dehidrator, ker v njem suši razne dele korenja in druge zelenjave. Tu pa je še en način, kako lahko v svoji kuhinji zmanjšamo količino odpadkov. Lubenica se je spremenila v nenavadno jed. Porabila sem tisti beli del lubenice, ki ga večina vrže stran. Verjamite, zelo okusno ga lahko porabimo!

Za ta recept mi je prvič povedala mami. Bila je na obisku pri sorodnikih v Ameriki in videla, kako so, potem ko so pojedli lubenico, obročke skrbno zbrali v posebni posodi. Vedeli so, da se prav tu skriva prava zaloga vitamina C.

.

Lubenica – kisani beli obročki

Načinov, kaj lahko napravimo z obročki od lubenic je več – v slani, kisli in sladki varianti. Tu je najbolj preprosta in presenetljivo okusna izmed slanih različic.

Sestavine:

  • beli obročki lubenice
  • 1 l vode
  • 15 g nejodirane soli
  • nekaj strokov česna
  • žlica popra v zrnju
  • nekaj listov melise
  • cvetovi in listi boreča za dekoracijo

Bele obročke obrežemo tako, da odstranimo zeleno lupino. Rdeče dele lubenice odstranim ali tudi ne. Narežemo na drobne koščke in jih naložimo v steklen kozarec. Posebej zmešamo vodo in sol, tako da se sol raztopi. Voda, ki jo uporabljamo za fermentacijo naj vsebuje čim manj klora. Dovolj je 1 dan postana voda. Sol, ki jo uporabljamo za fermentacijo naj bo nejodirana. Prelijemo h koščkom lubenice, dodamo olupljene stroke česna in poper. Vsebino kozarca obtežimo tako, da je celotna vsebina pokrita in noben košček ne gleda iz tekočine. To je zelo pomembno, saj se drugače pojavi škodljiva plesen. Pokrijemo, vendar pokrovčka ne zatisnemo do konca, da bodo mehurčki lahko prosto odhajali ven. Pustimo na sobni temperaturi nekaj dni, da se vsebina skisa.

Po petih dneh se bo lubenica rahlo zmehčala, vendar še vedno ostala hrustljava. Tako lahko postrežemo kot solato ali še raje kot dodatek narezkom. Nanje narežemo nekaj listkov melise in boreča.

Lubenica - okusni okisani beli obročki

.

Recept je bil objavljen v Odprti kuhinji skupaj z botaničnim gin tonikom. Uživajte!

Za še več lokalne, uporabne in uživaške kuhinje, se prijavite na brezplačne občasne novice!