Regačica je trajnica iz družine “korenčkov”, botanično so to kobulnice, Apiaceae. Njen cvet je res skoraj enak kot cvet korenja. Je marsikateremu vrtičkarju zelo dobro poznana rastlina, saj velja za enega najbolj vztrajnih plevelov pri nas. Nekatere okrasne vrste regačice so popularne v zasaditvah kot pokrovne rastline.

Uporaba regačice v tradicionalni medicini

Regačica, Aegopodium podagraria, se v tradicionalni medicini uporablja pogosto in na različne načine. Včasih je bila poznana predvsem kot rastlina proti putiki. Na to nam kaže že njeno latinsko ime, pri čemer ‘podagraria‘ pomeni putika. Za ta namen so uporabljali njene liste, korenine in semena. Pogosto so jo uporabljali tudi pri artritisu, ledvičnih kamnih, okužbah sečil in prebavnih težavah. Regačica deluje protivnetno zlasti pri zdravljenju bolečin v sklepih in vnetij. Zunanje, v obliki obkladkov, so jo zdravniki priporočali za pomiritev razdraženosti kože in zaprtih ran. Ker je zmerno močna tudi kot diuretik, je vedno služila kot pomoč pri izpiranju toksinov iz telesa. Rastlina vsebuje spojine, ki imajo blag odvajalni učinek, zato je priporočljiva tudi pri lajšanju zaprtja in drugih prebavnih težav.

Navadna regačica vsebuje številne snovi, ki koristijo našemu telesu, bogata je z vitamini in minerali – železom, kalcijem in magnezijem, tudi njena antioksidativna vrednost je visoka. Ker jo lahko svežo naberemo na sprehodu in uporabimo za kosilo, lahko prijetno obogati naš jedilnik.

Regačica cvet

Pogostost in nabiranje regačice

Regačica je doma v Evraziji, v druge dele sveta pa se je razširila kot vrtna rastlina. Zato jo danes v nekaterih delih sveta štejejo za invazivno vrsto. Tako učinkovito razširjanje rastline pripisujemo njenemu koreninskemu sistemu. Širi se skozi podzemne korenike in lahko hitro kolonizira območje ter prehiti domače rastline.

Če želite nabirati regačico, je najbolje, da iščete mlade poganjke in liste. V večini knjig boste prebrali, da je najboljši čas za nabiranje regačice pomlad, a v resnici je dobra povsod, kjer jo nabiramo mlado. Mlado pa bomo našli tam, kjer jo redno kosijo ali plevejo.

Ker raste povsod, je prav, da smo pozorni na neonesnažena rastišča, brez kemikalij, izpušnih plinov ali neznanih škropiv za travo. Ne pozabite tu in tam nabrati tudi njenih podzemnih korenik in jih skuhati v kopeli za noge. Odlično dene!

Kaj pa regačica v kulinariki?

Tako kot vsi pleveli, je tudi regačica priročna kulinarična rastlina. Ponavadi raste kar na vrtu, priročna je za nabiranje, ni skrbi, da bi jo ogrožali in še okusna je. Ko je mlada, so njeni poganjki in listi mehkejši in imajo blažji okus. Če boste nabirali starjše liste, vam zna biti okus premočan in neprijeten.

Mlade liste regačice lahko uporabite na številne načine:

  • v solati
  • nasekljano na rižoto namesto peteršilja
  • v pestu skupaj z drugimi rastlinami
  • v toplih prilogah skupaj z drugimi rastlinami
  • v zeliščnem maslu in skuti
  • ali kar tako kot prigrizek na sprehodu

Še več o regačici najdete v moji knjigi Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti. V knjigi so navedene tudi njej podobne rastline, da je ne boste s čim zamešali. Tudi z odlično stranju Urbanatura si lahko pomagate.

Regačica, ki raste med podleskom, ni strupena

Regačica, ki raste med podleskom, ni strupena

P.s. regačica in umetna inteligenca

To je bil moj prvi prispevek, kjer sem uporabljala ChatGTP. S popravljanjem nepravilnosti sem imela toliko dela, da bi prej sestavek napisala sama. Vse te nepravilnosti, ki jih je napisala umetna inteligenca (AI), so verjetno posledica tega, da na internetu kroži kar nekaj nepravilnosti o regačici. Predvidevam, da so te posledica nejasnih informacij o številnih vrstah regačic, ne le navadni regačici.  Prav tako obstaja veliko domačih, ljudskih imen, ki jih ima regačica v angleškem jeziku. No, pa AI ima s slovenščini za enkrat kar nekaj težav. Mislim celo, da je ChatGTP s svojim zavajajočim tekstom zmotil način mojega pisanja in moj jezik naredil malo manj moj. Počutim se kot bi bil to moj grd prevod iz angleščine.

Kakorkoli, ni se obneslo. Ampak morda poskušim še enkrat, ko bo AI bolj optimiziran 🙂

Do takrat pa moje ne-AI zapise berite v moji brezplačni e-knjigi: