Del divjih rastlin, ki jih zagotavljamo v okviru znamke Rožma, zraste tudi na vrtu. Pa ne tistih, ki jih zasejemo sami. Mnoge rastline samoniklo poženejo same ravno tam, kamor jim je mesto namenila narava. Zato jim še vedno pravimo divje rastline, vrtu pa divji vrt. V angleščini jih imenujemo “edible weeds”, kar se sploh ne sliši tako slabo, kaj ne?

Živali v vrtu so koristne

Rajski vrtovi so vsi tisti vrtovi, kjer dopustimo naravi, da začrta svojo pot, kjer imajo vse rastline mesto, ki jim ga je namenila mati narava. Upamo, da je tudi naš divji vrt ravno takšen, samosvoj, naraven… ter poln koristnih živali. Letos smo na našem vrtu opazili ježa, bramorja (hm, ne ravno ugodno za naša semena koruze), srnjaka, belouško, kobranko, slepca (na sliki)…

Obe izmed omenjenih kač, belouška, Natrix natrix (1), in kobranka, Natrix tessellata (2)sta nestrupeni ter vezani na vodo. Poleg našega divjega vrta teče potok, poln rib, pred 30 leti poln kač, zdaj pa se le tu in tam najde kakšna. Belouška je lahko svetle, skoraj bele barve do skoraj črne barve. Prepoznamo jo po lisah za glavo. Te so bele do rumeno-oranžne barve in se končajo s temno obrobo. Kobranko prepoznamo po vzorcu v obliki šahovnice na njenem hrbtu, barva kobranke je prav tako kot pri belouški lahko raznolika, v sivih, zelenih ali rjavih odtenkih. Naša je bila lepo rjava.

Regratova korenina je zdravilna, izkopljimo in posušimo celotno rastlino

Danes bomo opisali rastlino, za katero mnogi trdijo, da zdravi raka. Zdravilnih trditev v zvezi z rakom v tem sestavku ne bomo utemeljevali. Predstavili pa vam bomo tiste snovi, ki jih najdemo v regratovi korenini in so za naše zdravje pravi zaklad.

Regrat je poleg koprive ena najbolj izstopajočih zeli za krepčanje zdravja. Literatura pravi, da ime regrata, Taraxacum, lahko izvira iz grške besede za »akutno vnetje oči« ali morda iz arabske besede za »grenko rastlino«. Gotovo pa velja, da je prav korenina regrata tista, ki jo izmed vseh delov zeli najmanj izrabljamo, čeprav je je divji vrt poln.

Korenina navadnega regrata, Taraxacum officinale, vsebuje obilo inulina, naravnega polisaharida, ki ga človeško telo skromno razgrajuje. Inulin spada med ogljikove hidrate in ga lahko uživate tudi diabetiki, saj ima nizek glikemični indeks in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Najdemo ga v koreninah, korenikah in gomoljih vrste rastlin. Najbolj znan je za družine radičevk in nebinovk.

Korenina regrata vsebuje tudi grenčine, s čemer poimenujemo raznolike terpenske spojine, ki spodbujajo delovanje jeter in uravnavajo delovanje prebavnih žlez in tako čistijo kri.

Tudi čreslovine, eterična olja, vitamini A, B in C ter rudnine so tiste snovi, ki jih vsebuje regrat in so krepčilne za vaše telo.

Regratovo korenina uporabljamo za čiščenje telesa v jesenskem in spomladanskem času

Razstrupljanje telesa je najbolj poznano v pomladnem času, kar je razumljivo, saj telo potrebuje prebujanje iz zimskega spanja. Da pa ne bomo čiščenja telesa prepustili le spomladanskim dnem, z nabiranjem regratove korenine začnimo že jeseni. Regratovo korenino lahko izkopavamo od jeseni ter vse dokler regrat ne zacveti. Takrat se vsebnost grenčin v rastlini poveča in regratova korenina postane bolj grenka. Nekateri jo vseeno uporabljajo tudi v poznem spomladanskem času in poleti.

Priporočamo, da si regratovo korenino pripravite v obliki prahu za zimski čas. Če želite regratovo korenino shraniti za čas, ko je divji vrt prekrit s snegom, jo posušite. Ko jo izkopavate, bodite pozorni, da korenine ne ranite, saj zdravilni sok po nepotrebnem izgubljate iz korenine. Najbolje je nabirati kar korenino z nadzemnim delom, ki ga po sušenju odstranite. Korenine smo pridno izkopavali tudi na delavnici o divji hrani.

Korenino v vaši kuhinji lahko uporabite na raznolike načine. V JB restavraciji so iz nje pripravili prah, ki ga uporabljajo kot dragoceno začimbo k mesnim  jedem. Iz zelenega dela regrata pa so pripravili zeleni travniški preliv na spodnji sliki, katerega recept najdete v enih naših novic, na katere se prijavite na dnu. Regratovo zelenje in po dogovoru tudi korenine, lahko kupite v naši spletni trgovini s svežimi rastlinami.

Divja majoneza

Kako si pripravimo slovensko superhrano, ki jo ponuja divji vrt

Prah iz korenine regrata je zdravilen in presega mnoge izmed živil, ki jih v trgovini kupite pod imenom superhrana. Zanimivo, da si ga lahko pripravite sami. Ko nabirate rastline, iz katerih nameravate izdelati prah izkopljite cele rastline, jih operite in nežno podrgnite s krtačko. Posušite jih v sušilcu pri temperaturi nižji od 45°C. Šele nato korenino odrežite od listov ter jo v mlinčku ali blenderju zmeljite v prah. Prav tako to storite z listi. Tako pripravljeno korenino ali kar celo rastlino dodajte surovo jogurtom ali smutijem kot slovensko superhrano.

Iz korenine regrata lahko pripravite tudi krepčilni hladni čaj ali nekaj minutni prevretek. Lahko jo dodaste zelenjavnim juham. Če iščete nadomestek jutranje kavice, potem morate korenine popražiti in dobili boste rahlo pikanten kavni nadomestek.

Pripravite si torej lastno superhrano in uživajte v njenem okusih.

Na našem vrtu raste še mnogo drugih rastlin. V prejšnjih prispevkih smo že pisali o regačici in tolščaku. Za več skrivnosti, kako uporabljati divje rastline v kuhinji se prijavite na naše novice.

Na koncu si poglejte še kratko zloženko rastlin iz našega vrta.

Viri fotografij: Katja Rebolj in Pixabay

Divji vrt