Hren vse prevečkrat omejimo le na velikonočni čas. Ne pomislimo, da je dostopen celo leto. Njegove korenine lahko izkopavamo že od poznega poletja dalje. Je odlična popestritev raznovrstnih mesnih jedi, saj paše k vsem vrstam mesa. Hkrati pa je učinkovit kot domače zdravilo – pomaga pri prehladu, včesih uspe celo pri prvih znakih gripe, pri zamašenem nosu … Rastlina hren je bolj redka rastlina naših vrtov ter pogosta rastlina opuščenih njiv in travnikov. Je trajnica, ki raste divje v naravi in se na divjem vrtu ohranja kar sama. Hren izvira iz Evrope ali zahodne Azije, danes pa je prisoten po vsem svetu (1).

Pri hrenu je uporabna kar cela rastlina. Korenina je najbolj znana kot simbol Kristusovih žebljev v velikonočnih jedilih, liste uporabljamo podobno kot sarme, mlade tudi surove v solati, cvetovi pa so odličen okras spomladanskim jedem.

Hren užitni listi

.

Korenina hrena pomaga pri prehladu in še marsikje

Zdravilne učinke hrena so najprej študirali in vitro in ugotovili, da z njegovimi izvlečki lahko ustavijo rast bakterij v petrijevki. Tudi in vivo ter klinične raziskave so potrdile, da je njegovo delovanje resnično učinkovito. Antibiotično delovanje hrena in njegovih izvlečkov, ki so uspešni v boju z bakterijami, pomaga tudi pri prehladu in vnetju grla.

Prav tako pa celotna rastlina hrena vsebuje veliko vitamina C, za katerega so nedvoumno pokazali, da pomaga imunskemu sistemu in oslabi prehlad.

Po hrenu lahko preprosto posežete namesto Aspirina. Kako priročno, če ga le lahko hranite doma. Tudi to je mogoče, a njegovo dolgotrajno shranjevanje v hladilniku vam odsvetujem, saj se preveč postara in izgubi večji del ključnih zdravilnih učinkovin. Doma ga je najbolje hraniti krajši čas, mogoče pa ga je celo jesen in zimo izkopavati in ga uporabljati svežega. Tako je, ko mislimo, da narava spi, se v njej skriva najboljše. V vseh letnih časih!

.

Hren in njegovi recepti za vse letne čase

Hren pomaga pri prehladu, če ohrani večino zdravilnih učinkovin. Pomembno pa je, da v jedi tudi uživate in si ga pripravite kot pravi gurmani. Kako je z uporabo hrena med vrhunskimi kuharji?

  • V obvezni kombinaciji z limono je hren odlična priloga k ribjim jedem. Obdelava naribanega hrena z limono je pogosta, ker oblaži premočan okus, hkrati pa zaradi estetskega vidika, saj limona prepreči, da bi hren potemnel.
  • Največji izziv pa so gotovo zelenjavne jedi s hrenom. V kombinaciji z rdečo peso je odličen. Ker ima hren močan, pekoč okus, je pomembno, da ga uporabljate le v kombinaciji z osnovnimi začimbami (majaron, mleta kumina, poper, sol … mogoče še kakšna).
  • V primeru, da ga pripravljate v kuhanih omakah, ga le rahlo termično obdelajte ali omaki dodajte na koncu. Tako bo izgubil nekaj pikantnosti , a ohranil večji del arome.

Tu je nekaj slavnih receptov:

A ni ga čez jabolčni hren. Dober tek!

Ne pozabite, da v naših krajih lahko najdete veliko rastlin, ki krepijo vašo odpornost. Če jih znate okusno uporabiti, z njimi lahko premagate marsikatero boleče grlo in celo gripo. Hren je uporaben v vseh letnih časih, tudi jeseni in pozimi.

Cvetovi hrena

 

Vir slik: Pixabay