Letos (leta 2015) sta za nami že dve delavnici UPORABE JEDILNIH RASTLIN – divjih, gojenih, cvetličnih, začimbnih … – V KULINARIKI. Prva v Sori pri Medvodah in druga na Festivalu sivke. Užitne divje rastline smo skupaj nabirali in jih pripravljali v okusnih jedeh. Naše delavnice so tako popoln kuharski tečaj za začetnike zeliščarje in poznavalce divjih rastlin.

Naše vprašanje pa ostaja: Kako pripraviti okusen obrok iz divjih rastlin?

Ker na naših delavnicah nabiramo divje rastline in vam potem tudi pokažemo, kako jih pripravite na okusen način, pravimo naši delavnici kar kuharski tečaj v malem. Delavnica je navadno sestavljena iz dveh delov – v prvem delu rastline naberemo, v drugem delu jih uporabimo v kuhinji, ali priložnostni kuhinji. Kuharski tečaj za začetnike in poznavalce divjih rastlin je primeren za vse, ki vas zanimajo užitne divje rastline, pa tudi za poznavalce jedilnih okrasnih rastlin.

Tu je recept, ki smo ga uporabili na prejšnji delavnici. Obrok iz samoniklih rastlin smo pripravili v 5 minutah. Z vami delimo enega najbolj enostavnih receptov in hkrati enega najbolj pogostih v poletnem letnem času. Pripravili smo nadevane kruhke, vendar brez mlečnih izdelkov, zato je recept uporaben tudi za vegane.

Sestavine za dve osebi:

  • En velik šop tolščaka
  • Nekaj listkov mlade regačice
  • 2 stroka česna
  • Oljčno olje, ščepec kurkume in soli

Na olju rahlo popražimo na drobno nasekljan česen in mu pridamo grobo narezan tolščak in regačico. Ugasnemo ogenj in pustimo v ponvi še 3 minute. Solimo, dodamo kurkumo in premešamo. Sveže pripravljeno postrežemo k domačemu kruhu kot hranljivo malico.

Peter je odličen pri pripravi kruha. Za delavnico navadno speče kruh iz ajdove ali pirine cele moke. Sveže mleto moko pripravi kar doma v mlinčku na kamen. Pravi, da je najpogostejši razlog zakaj kruh ne uspe, ker dodamo premalo vode.

Kruh

Sklop delavnic o zeliščih: UVID V KUHINJO DIVJIH RASTLIN S PRIZNANIMI KUHARJI

Od avgusta 2017 do maja 2018 poteka sklop delavnic z naslovom Uvid v kuhinjo divjih rastlin s priznanimi kuharji.

Beseda UVID je že davno pozabljena beseda in pomeni – priti do bistva. Bistvo, do katerega se poglabljamo in ga poskušamo razumeti na naših delavnicah, je, zakaj se slavni kuharji odločajo za divje rastline?

Je to zgolj trend? Trend mikrolokalnega se je v kulinariki uveljavil po letu 2000 in traja že kar nekaj let, ali je to potem takem še vedno trend?

Kakšni okusi in arome se skrivajo v samoniklih zeliščih?

Kako arome ohraniti na krožniku vse do priprave in gurmanskega užitka?

Odgovore poiščite na naših delavnicah: kuharski tečaj za začetnike in profesionalne kuharje. Več informacij o delavnicah najdete tukaj >>>

Kuharski tečaj za začetnike, profesionalne kuharje in poznavalce divjih rastlin – zakaj?

V Sloveniji je krog ljudi, ki sami nabirajo raznovrstna zelišča in divjanke, VELIK. Še večji je krog ljudi, ki jih zanima narava.Mnogim pa se pri uporabi rastlin zatakne, ker je pripravljeni obrok neokusen, nič posebnega, povprečen, neizrazit… Ste tudi vi med njimi?

Ne gredo vse rastline k vsaki jedi, ne gredo vse rastline druga od drugo. In včasih surove rastline niso najboljša izbira.Primer je grenkuljica, na Koroškem ji pravijo povojček (oh, kako bogat jezik je slovenščina) in iz nje pripravljajo tradicionalno jed – krompirjevo juho, natančneje rpičevo župo. Grenkuljica ima surova res da rahlo grenak okus, vendar potem ko jo pest dodamo krompirjevi juhi, izgubi vso grenkobo. Kuhana ima posebno aromo, ki krompirjevo juho povzdigne na višji nivo. To je bistvo divjih rastlin, ki jih uporabljate v svoji kuhinji.

Divje rastline niso vedno enostavne za uporabo. So pa mnogokrat najboljša izbira, saj vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, grenčin, antioksidantov… ki so dragoceni za vaše zdravje. Mnogokrat jih lahko naberemo na sprehodu in prihranimo čas, ki bi ga porabili za nakupe. Hkrati so te rastline, ki jih je v Sloveniji še posebej veliko, naše bogastvo, ki ga je dobro poznati.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite na skrbno pripravljenih delavnicah.

Preverite aktualne delavnice o divjih zeliščih. V letu 2019 tudi v okviru Akademije Jezeršek!

Vabljene vse gurmanke in gurmani!

Kuharski tečaj za začetnike