Lovor skriva veliko več koristnih lastnosti, kot jih znamo vsakdanje uporabiti. Meni je lovor zelo ljuba začimba. Odkar ga imam v prahu, ga uporabljam veliko bolj na široko. Potresem ga v rižote in omake, ker da jedem bolj poln okus. Ko sem bila majhna sem poletne počitnice pogosto preživela tudi z dedkom in babico na slovenski obali, kjer so nam senco delali velikanski, stari lovorji. Zrasli so v pravo drevo, vse okoli pa so se sami zasadili v majhne grmičke. Lovor lahko zraste tudi do 20 m v višino. Moja babica je lovorju rekla lorber, kar je tudi njegovo najpogostejše ljudsko ime pri nas. V nemščini pomeni prav lovor, hkrati pa označuje tudi prodajalce zelišč in začimb.

Poznamo več vrst lovorja. Pri nas raste navadni lovor, Laurus nobilis. V angleščini lovor imenujemo bay laurel, čeprav včasih pod tem imenom najdemo tudi druge, nesorodne rastline, na primer kitajski cimet, Cinnamomum tamala, divji lovor, Litsea glaucescens, in kalifornijski lovor, Umbellularia californica. Lovorju so podobni tudi širokolistna kalmija ali gorski lovor, Kalmia latifolia, in indonezijski lovor, Eugenia polyantha. Nobena od teh rastlin ne raste pri nas v naravi. Lovorju je malo podoben tudi lovorikovec, Prunus laurocerasus, ki pa raste tudi v notranjosti Slovenije, ima bolj močne liste, bolj intenzivno zelene barve in ne diši tako kot lovor. Lovorikovec je strupen.

Lovorja se gotovo spomnimo iz olimpijskih iger v Atenah, kjer je kar pet slovenskih športnikov nosilo lovorjeve vence na svoji glavi. V grški mitologiji lovor predstavlja nimfa Dafne, ki je želela, da jo bogovi spremenijo v lovorjevo drevo, da bi se obvarovala pred Apolonom, ki jo je ves zaljubljen zasledoval in preganjal. Tudi Rimljani so nosili lovorjeve vence, ko so proslavljali zmago. Za razliko od Grkov, so Rimljani v vence dodali tudi druga zelišča.

Če se je lovor pred hišo posušil, je to napovedovalo smrt v hiši.

.

Zakaj je lovor zdravilen?

Lovor je najbolj znan za lajšanje prebave ter za pospeševanje prekrvavitev. Lovor pomaga pri napenjanju ter ščiti pred razjedami v želodcu.

Poleg tega da lovor spodbuja tek in ureja prebavo, deluje tudi rahlo antiseptično, zato ga lahko uporabimo tudi zunanje. Včasih so ga veliko uporabljali za masažo pri bolečinah v mišicah in poškodbah sklepov, pa tudi pri zdravljenju domačih živali je bil pogosto v uporabi. Na morju je zelo uporaben ob kakšni sveči za preganjanje komarjev, njegove vejice pa za peko na ognju.

Lovor za sirup, čaj, začimbo in olje

.

Nabiranje lovorja in njegova uporaba

Poleti sama nabiram lovor. Ga želite tudi vi? Se pri tem sprašujete, če ga lahko zamešate s katerim drugim grmom? Najprej se morate podati na Primorsko ali kam drugam v Mediteran. V Sloveniji lovorju ni podobno nobeno drugo drevo ali grmovje, predvsem pa ga boste spoznali po njegovem vonju. Ta vonj sicer ni tako močen kot pri sušenem lovorju, a je izrazit in prijeten. Če bi poskusili sveže liste, so po okusu bolj grenki kot aromatični, s sušenjem pa se to obrne.

Pri lovorju pa uporabljamo tudi plodove, iz katerih stiskajo olje. Pod izrazom lovorjevo olje pa se lahko skriva tudi njegovo eterično olje, ki ga dobijo z destilacijo ali infuzirano olje, pri čemer so, največkrat v olivno olje, namočeni lovorjevi listi. Tudi vejice lovorjevega drevesa so zelo uporabne v kulinariki in jih porabimo za nabodala.

.

Kako pripravimo lovor?

Lovor je nepogrešljiv v mediteranski kuhinji. Predvsem smo ga navajeni uporabljati v enolončnicah in juhah ter v družbi stročnic, pri katerih ga dodajamo tudi zaradi preprečevanja napenjanja. V kulinariki velja, da za porcijo na 2 osebi uporabimo 1 lovorjev list. Če nam po okusu ustreza, brez težav uporabimo še več listov.

Če pripravljamo lovorjev čaj, uporabimo največkrat lovorjeve liste. Odlično se obnese v pikantnem čaju skupaj z marjetico, ingverjem in cimetom. Čaj pijemo proti napenjanju in pri glavobolih. Vsebuje vitamin C in pospešuje razgradnjo beljakovin ter tako uravnava prebavo.

V uporabi je tudi lovorjev sirup, ki ga pripravljamo po toplem postopku, ki je podrobno opisan v knjigi Narava vedno zmaga.

A danes vam priporočam, da lovor uporabite tudi na drugačen način. Navajeni smo uporabljati cele liste – danes sem v receptu uporabila zmlete liste. 

.

Recept: Lovorjevi krekerji

Lovor poznamo predvsem kot začimbo pri kuhanju fižola ali jedi na žlico, zmletega v prah pa ga lahko uporabljamo tudi v drugih jedeh.

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 100 g hladnega masla
  • 2 žlički mletega lovorja
  • pol žličke soli
  • poper
  • 3 žllice vode

Ostale sestavine:

  • vrtnična ali druga marmelada za nadev
  • cvetje za dekoracijo

Vse sestavine za testo zmešamo v multipraktiku, da nastane kepa. Tako maso razdelimo na 3 dele. Vsakega na tanko razvaljamo med dvema peki papirjema in s kozarcem odtisnemo kroge. Brez prelaganja spečemo v ogreti pečici 7 minut pri 180 °C.

Postrežemo z vrtnično marmelado, lahko tudi s svežimi jagodami ali drugim sadjem. Dekoriramo s cvetjem. Krekerji se odlično priležejo nadevani s sadjem ali marmelado ali ob kamiličnem mleku.

Lovor v prahu - piškoti

.

Najboljše recepte iz divjih rastlin najdete v knjigi Narava vedno zmaga.

.