O zlati rozgi, ki je široko uporabna kulinarična in zdravilna rastlina sem že pisala v enem izmed preteklih prispevkov – Zlata rozga v kulinariki. Rozgo pa lahko pripravite tudi kot začimbo za zimo. Za to potrebujete vršičke rastline, ki še niso zacveteli. Nabiranje zlate rozge je najbolj enostavno v septembru, saj takrat mnogo rastlin že cveti, zato boste njene liste lahko primerjali z ne-cvetočimi poganjki in ne boste imeli težav z zamenjavo rastline.

.

Namig za nabiranje zlate rozge v jeseni

Vršičke zlate rozge najdete tudi v jeseni, predvsem na njivah, ki so bile košene, zato tam rozga cveti šele pozno jeseni, če sploh ujame cvetenje.

Nabiranje zlate rozge

.

Recept za zlato rozgo kot začimbo

Recept je enostaven. Zlato rozgo dobro posušite. Poleti je to sušenje mogoče v toplem suhem prostoru, jeseni pa se bolje obnese kar sušenje v sušilcu, lahko tudi v pečici pri temperaturi okoli 40°C. Ko je rozga posušena tako, da se drobi med rokami, jo v multipraktiku ali blenderju zmeljete, da nastane droben prah. Lahko uporabite tudi kavni mlinček, a ker je manjši, se okoli nabere več “drobtin”.

Tako pripravljeno rozgo shranite v steklenem kozarčku in dobro označite. V zeliščarstvu velja, da na kozarček vedno napišete vsaj ime rastline in letnico priprave.

Tako pripravljeno začimbo uporabite kot navadno uporabljate muškatni orešček. Spada torej v rižote, omake, na popečeno zelenjavo ter na mesne jedi. Za mesne jedi jo lahko uporabite šele na koncu priprave, ker se z dolgotrajno termično obdelavo aroma izgubi. Njena moč je v primerjavi z muškatnim oreščkom nekoliko manjša, njena aroma pa povsem samosvoja.

Prilagajanje na take vrste začimb, torej povsem slovenskih, je včasih kar zahtevno. Njihov okus je drugačen, zato je priporočljivo, da jih na začetku uporabljate kot dodatek že znanim zeliščem. Zlata rozga v prahu se dobro obnese ravno z muškatnim oreščkom, s sumakom, z grenkuljico in s kurkumo.

Uporabe različnih zelišč se učimo tudi na naših delavnicah. Pri tem nam pomagajo vrhunski kuharji (2)! Tu smo kuhali z Binetom. Saj veste, divje rastline ne veljajo nič, če jih ne znamo pripraviti na okusen način. Mi jih znamo na vrhunski!

.

V družbi OK kuhinje s pito iz zlate rozge

Pri jesenski kuhariji vam bo zelo prav prišel tudi naslednji recept. Čeprav so enako uporabna tudi posušena socvetja zlate rozge, iz katerih lahko pripravite pito ne glede na letni čas.

Rozgina pita je res okusna, zato priporočam, da se je lotite!

Sestavine so podane za pekač premera okoli 30 cm.

Najprej pripravite krhko testo:

 • 300 g ostre moke (lahko tudi druge, le da bo potem testo manj krhko, ampak vseeno dobro)
 • 140 g hladnega masla
 • pol žličke soli
 • dveh žlici vode

Kot je za krhko testno nujno, vse sestavine na hitro zgnetete in pustite, da testo v hladilniku počiva pol ure. Od moje memi prijateljica testo pripravi že dan prej, da je potem hitreje narejeno.

Potem testo razvaljajte in z njim obložite pekač. Sama sem uporabila pekač, ki ima lep valovit rob, na katerega sem testo rahlo pritisnila, da je dobilo obliko. Zelo priporočljivo je še, da pekač predhodno obložite s peki papirjem in obtežite s suhim fižolom ali rižem, da na sredini testa ne bo nastal balon.

Pecite 20 minut pri 175°C. 

Nato nadev:

 • 5 rumenjakov (za domačo uporabo pite uporabite kar cela jajca, res je da bo pita na koncu malo temnejša, ampak okus bo enak)
 • 3 dl sladke smetane
 • pol žličke soli
 • ščepec popra, kumine in kurkume
 • 30 g zlate rozge (ali 20 g suhe)

Med peko testa pripravite nadev. Vse sestavine na roko zmešajte v priročni posodi. Mešanici dodajte kanček olja, da se ne bo spenila. Vlijte na že prej pečeno testo in pecite znova 20 min pri 175°C.

Namig: Za pito uporabite osmukane rozgine cvetove ter nekaj zelenih listov. Zlata rozga je zdravilna rastlina. Pri nas rastejo 3 vrste, dve sta hudo invazivni, tretja je čudovita avtohtona. Vse tri vrste pa se v zeliščarstvu uporabljajo primerljivo in sicer za zdrave ledvice, mehur, črevesje, ob stresnih situacijah …

.

Priloge, ki jih lahko ponudite k rozgini piti

 • pest tolščaka na hitro popečena na olju in česnu

Tolščak po potrebi operite in ga grobo naseklajte. Na ponvi segrejte olje – priporočam pikantno olivno olje, ter na njem na hitro popecite drobno nasekljan česen. Dodajte tolščak, ugasnite ogenj in počakajte še minuto, da se tolščak na hitro popeče. Česen lahko nadomestite s čemaževimi koreninicami.

 • sončnični popki kuhani v belem vinu

Za sončnične popke uporabite majhne, še zaprte cvetove (pravilneje socvetja) mnogocvetnih sort sončnic. Peclje kar se da odrežite. Popke namočite v belo vino za 15 minut, tako da so do vrha pokrita z vinom. Nato isto vino vlijte v posodo za kuhanje, a le toliko, da je dno prekrito z vinom. Rahlo posladkajtein dušite 5 minut, da se popki zmehčajo in še vedno ohranijo zeleno barvo.

Zlata rozga pita

.

Avtohtona navadna zlata rozga

Za konec pa še pozdrav avtohtone slovenske vrste navadne zlate rozge iz spodnje fotografije. Bistveno manj opazna, a med zeliščarji tako spoštovana. Te skoraj ne nabiramo, saj je ni tako veliko kot orjaške in kanadske vrste zlate rozge, ki sta invazivki. Hkrati pa so si vse tri vrste primerljive v kulinarični in zeliščarski uporabi.