O zlati rozgi, ki je široko uporabna kulinarična in zdravilna rastlina sem že pisala v enem izmed preteklih prispevkov – Zlata rozga v kulinariki. Rozgo pa lahko pripravite tudi kot začimbo za zimo. Za to potrebujete vršičke rastline, ki še niso zacveteli. Nabiranje zlate rozge je najbolj enostavno v septembru, saj takrat mnogo rastlin že cveti, zato boste njene liste lahko primerjali z ne-cvetočimi poganjki in ne boste imeli težav z zamenjavo rastline.

Namig za nabiranje zlate rozge v jeseni

Vršičke zlate rozge najdete tudi v jeseni, predvsem na njivah, ki so bile košene, zato tam rozga cveti šele pozno jeseni, če sploh ujame cvetenje.

Nabiranje zlate rozge

Recept za zlato rozgo kot začimbo

Recept je enostaven. Zlato rozgo dobro posušite. Poleti je to sušenje mogoče v toplem suhem prostoru, jeseni pa se bolje obnese kar sušenje v sušilcu, lahko tudi v pečici pri temperaturi okoli 40°C. Ko je rozga posušena tako, da se drobi med rokami, jo v multipraktiku ali blenderju zmeljete, da nastane droben prah. Lahko uporabite tudi kavni mlinček, a ker je manjši, se okoli nabere več “drobtin”.

Tako pripravljeno rozgo shranite v steklenem kozarčku in dobro označite. V zeliščarstvu velja, da na kozarček vedno napišete vsaj ime rastline in letnico priprave.

Tako pripravljeno začimbo uporabite kot navadno uporabljate muškatni orešček. Spada torej v rižote, omake, na popečeno zelenjavo ter na mesne jedi. Za mesne jedi jo lahko uporabite šele na koncu priprave, ker se z dolgotrajno termično obdelavo aroma izgubi. Njena moč je v primerjavi z muškatnim oreščkom nekoliko manjša, njena aroma pa povsem samosvoja.

Prilagajanje na take vrste začimb, torej povsem slovenskih, je včasih kar zahtevno. Njihov okus je drugačen, zato je priporočljivo, da jih na začetku uporabljate kot dodatek že znanim zeliščem. Zlata rozga v prahu se dobro obnese ravno z muškatnim oreščkom, s sumakom, z grenkuljico in s kurkumo.

Uporabe različnih zelišč se učimo tudi na naših delavnicah. Pri tem nam pomagajo vrhunski kuharji (2)! Tu bomo kuhali z Binetom. Veseli bomo vaše družbe.

.

V družbi OK kuhinje s pito iz zlate rozge

Pri jesenski kuhariji vam bo zelo prav prišel tudi naslednji recept. Recept objavljam kar v obliki direktno iz revije. Rozgina pita je res okusna, zato priporočam, da se je lotite!

.

Avtohtona zlata rozga

Za konec pa še pozdrav avtohtone slovenske vrste navadne zlate rozge iz spodnje fotografije. Bistveno manj opazna, a med zeliščarji tako spoštovana. Te skoraj ne nabiramo, saj je ni tako veliko kot orjaške in kanadske vrste zlate rozge, ki sta invazivki.