Omega 3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo lahko prejme le s hrano. V Sloveniji najdemo VELIKO dobrih virov Omega 3 maščobnih kislin, zato ni potrebe, da bi posegali po preko-oceanskih izdelkih. Dober vir Omega 3 maščobnih kislin iz našega lokalnega okolja so lanena semena, tolščak, listi trte, borovnice in nekatero drugo jagodičevje. Tudi ribe so zelo dober vir, predvsem morske, ki se prehranjujejo z algami. Morske alge in fitoplankton sami tvorijo Omega 3 maščobne kisline, zato je tudi meso rib, ki se prehranjujejo z njimi, bogato z Omega 3 maščobnimi kislinami. Za podoben princip gre tudi pri jajcih z Omega 3 – kure jedo krmo bogato z Omega 3 … A kaj imajo skupnega Omega 3 maščobne kisline in hujšanje?

.

Omega 3 ne vzdržijo brez Omega 6

Poleg Omega 3 maščobnih kislin poznamo še eno pomembno Omega skupino. To so Omega 6. Tudi te so nujno potrebne za človeka, saj so sestavina celične membrane, ta pa obdaja vsako od 37 trilijonov človeških celic.

Omega 6 so ime dobile, ker se njihova dvojna vez nahaja na 6 končnem ogljiku njihove dolge maščobne verige. Enako velja za Omega 3 maščobne kisline. Dvojna vez se nahaja na 3 končnem ogljiku v maščobni verigi. Gre za skupino različnih maščobnih kislin. Od Omega 6 je najbolj znana arahidonska kislina, od Omega 3 pa dekozaheksanojska kislina (DHA) in eikozapentanojska kislina (EPA), ki se pojavljata predvsem v algah in ribah, ter alfa-linolenska kislina (ALA), ki je značilna za rastline. Medtem ko DHA in EPA sestavlja 22 ogljikov, jih ALA vsebuje le 18.

 

Omega maščobne kisline

.

Kaj se z Omega 3 dogaja pri veganih?

Po raziskavah je pri vegetarijancih, predvsem pa pri veganih, nivo DHA in EPA bistveno manjši kot pri vsejedih. Zato je zanje še posebej pomembno, da skrbno izbirajo dobre vire omega 3 maščobnih kislin. Vse tri Omega 3 pa so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega telesa, na primer za potrebe možganov, da preprečujejo nastajanje strdkov … njihova pomembna funkcija je tudi, da so vključene v signalne poti, ki preprečujejo nastanek vnetij.

Pretvorbo ALA v DHA in EPA v človeških celicah omogočajo predvsem jetra. Jetrne celice vsebujejo encime, ki maščobne kisline podaljšujejo in iz ALA tvorijo DHA in EPA. Zato predvidevamo, da imajo tudi vegetarijanci in vegani dovolj DHA in EPA za normalno delovanje organizma. Obstaja pa še en odličen in ne-živalski vir DHA in EPA. To so že prej omenjene morske alge, po katerih lahko posežejo tudi vegani.

.

Omega 3 maščobne kisline in hujšanje

Z uživanjem nekakovostne hrane, ocvrtih izdelkov, pretirano uporabo rafiniranih olj v telo vnašate ogromno Omega 6 in le malo Omega 3. Ko je njuno razmerje porušeno, se pojavi večja dovzetnost za nastanek žilnih strdkov, večja je možnost za razvoj sladkorne bolezni tipa II itd. Največkrat se temu pridružijo težave s koncentracijo in spanjem ali prizadetostjo kože in krušljivostjo nohtov. Posledice so seveda tako splošne, da jim je težko pripisati izvorni vzrok v obliki Omega maščobnih kislin. Zato je spoštovanje osnovnih pravil zdrave hrane in njene raznolikosti vedno na mestu.

Pri hujšanju je bistveno, da razmerje med Omega 3 in Omega 6 maščobnimi kislinami spravite kar se da na stran Omega 3. Zato strokovnjaki svetujejo manjše uživanje rafiniranih olj in ocvrtih izdelkov ter vključevanje lanenih semen, tolščaka in jagodičevja v vašo vsakdanjo prehrano. Vaše telo vam bo hvaležno, da mu prinašate hranila, ki jih potrebuje.

Oglejte si še enkrat dobre rastlinske vire Omega 3 maščobnih kislin: