Še vedno me vprašajo: “Zakaj nabiram ta plevel?” Pa jim povem celotno zgodbo in so (še vedno) začudeni. Zgodba o tolščaku pa se gotovo ne začne z besedo “plevel”. Že v Starem Rimu so ga uporabljali kot zelenjavo, pa tudi po drugih kontinentih so ga cenili. Pogosto je bil tolščak v času suše edina okusna zelenjava in je predstavljal pomembno sestavino za preživetje. Njegova razširjenost po celem svetu pa je hkrati prava zakladnica zanimivih receptov, ki jih lahko izvedemo v primeru tolščaka.

V Odprti kuhinji je bil tolščak eden izmed treh plevelov, ki ne smejo manjkati na nobenem vrtu (skupaj s črno deteljo in rogovilčkom).

Vas tolščak prepriča na ta način?

Če bi bil tolščak, Portulaca oleracea, olimpionik, bi se lahko primerjal s Phelpsom, saj je v tolikih spojinah med najvišjimi na svetu:

 • vsebuje vitamin A, eno največjih vsebnosti med zelenimi rastlinami in ščiti membrane pred prostimi radikali;
 • vsebuje vitamin C in vitamine B, riboflavin in niacin; tu sicer ne bi dobil zlate medalje, prav gotovo pa bi se boril za desetirico;
 • vsebuje veliko kalija (494 mg/100 g), to je okoli toliko kot banana ali avokado;
 • potem pa so tu še magnezij, kalcij, železo in nekateri nujno potrebni mikroelementi;
 • svoja zgodba pa so omega 3 maščobne kisline, ki so dragocene kot preventiva pred boleznimi. Tolščak vsebuje 5-krat več omega 3 kot špinača. Dober članek o tem tukaj;
 • na koncu pa naj le ne bo vse tako popolno, vsebuje nekaj več oksalne kisline kot špinača, zato je pomembno, da ga v svojo prehrano ne vključujete vsak dan v velikih količinah;

Medicinska vrednost tolščaka je zabeležena pri umirjanju glavobolov, pri krepitvi jeter in pri črevesnih boleznih. V tradicionalni kitajski medicini tolščak uporabljajo za zdravljenje povečanega pritiska in diabetesa.

Farmakološko je dokazano delovanje tolščaka kot analgetika in lovilca prostih radikalov, izvlečki delujejo protivnetno. Snovi iz tolščaka so sposobne relaksacije skeletnih mišic in pospešujejo celjenje ran.  Koktajl snovi v tolščaku deluje imunomodulatorno in preko stimulacije določenih celic imunskega odziva potencialno tudi antitumorsko.

Tolščak je rastlina z velikimi prehranskimi in zdravilnimi potenciali, ki se v zadnjem času vse bolj preučujejo tudi na področju živalske krme in živilsko predelovalne industrije. Dokazali so, da je naravni izvleček tolščaka dodan krmilu dosegal približno 10% protivnetno in analgetično aktivnost v primerjavi s sintetičnimi drogami. Liste in semena tolščaka priporočajo za blažitev kožnih alergij pri živalih.

Število člankov v znanstveni literaturi ter raznolikost področji raziskav je pri tolščaku presenetljivo velika za plavel. Bogate raziskave dokazujejo njegovo hranilno in zdravilno vrednost ter status cenjene zelenjadnice po vsem svetu. Ga mar še vedno štejete med plevel?

Ker tolščak naredi vrsto drobnih semen, se kot plevel rad razraste po vrtovih. Koristen je ker prekrije gola poletna tla in jih ščiti pred direktnimi vplivi iz okolja.

tolščak

.

Recept: toščak v hitro pripravljenem veganskem siru

Ta recept se zdi smiselen, saj v Grčiji po tradiciji tolščak uporabljajo s feta sirom ali ga zmešajo z jogurtom za preliv. Podoben recept kot pri rajti torej, pri Grkih le malo manj pikanten.

Veganski siri so izdelani na zelo različne načine. Pogosto so to fermentirani izdelki ali pa nenavadne mešanice z dodatki (naravnimi ali umetnimi), ki okus in teksturo približajo pravemu siru. Izled pravega sira dosežemo tudi brez mlečnih izdelkov. Tako nastane veganski sir, zelo uporaben za vse, ki so omejeni pri uživanju mlečnih izdelkov.

Sestavine za skoraj polkilski sir:

 • 200 g indijskih oreščkov
 • 100 g sončničnih semen
 • žlička soli
 • pol žličke kumine, kurkume, paprike ali drugih začimb po okusu
 • ščepec popra in muškatnega oreščka
 • 6 g agarja v prahu
 • 0,5 l vode (lahko tudi rastlinskega mleka)
 • 100 g tolščaka

Priprava: Naberite tolščak ali zanj prosite soseda, ki mu tolščak ni poznan. Nato v blenderju (ali drugem mixerju) zmeljite indijske oreščke in sončnična semena tako da nastane prah. Oreščke bi bilo bolj namočit čez noč, a v tem primeru boste gladko maso dobili le z blendarjem. Dodajte začimbe ter dobro premešamo. Na tem mestu maso poskusite in po potrebi dodajte še malo soli. Računajte na to, da se bo masa razredčila na pol ko boste dodali agar in vodo. V hladno vodo dadamo agar, premešamo in segrejemo do vretja. Dodamo zmleto mešanico (in ne obratno), dobro premešamo in dodamo še tolščak. Vlijemo v model ali skodelico obloženo s peki papirjem.

Ko se ohladi tolščakov veganski sir postrezite h krekerjem – recept je tukaj. Gostje bodo navdušeni, če jim boste tako postregli dobrodošlico. Dobra stvar pri tem je, da vse lahko pripravimo že dan preden pridejo gostje.

Če bi receptu dodali še tapiokimo moko, bi veganski sir še bolj približali pravemu, ker tapioka poskrbi za vlecljivost.

tolščak in veganski sir

.

Mogoče so tolščakovi recepti iz drugih kontinentov za vas?

 Najbolj pogost recept iz tolščaka, tisti na hitro popečen na česnu, sem enkrat že opisala (tukaj). Usmerim pa vas še na nekaj zanimivih receptov s tolščakom po svetu:

Foto: Katja Rebolj