Vodna kreša svojo pot rasti v presenetljivo veliko rastlino začenja kot majhna ledena kraljica. Ni naključje, da se ji godi kot tistemu slavnemu gorčičnemu zrnu iz prilike Svetega pisma, saj spadata v isto družino križnic. Ker vodna kreša raste v potokih in ji mraz ne pride do živega, je odlična tudi pozimi. Tako je v času snežne odeje ena redkih rastlin, ki jo lahko jemo svežo. Vodno krešo zelo cenijo tudi vrhunski kuharji, saj ima osvežilen, poživljajoč in hkrati rahlo pikanten okus. Starejši listi kreše imajo bolj pikanten okus kot mlajši. Na sliki je mala kreša pozimi in potem ko zraste tudi do 1 metra iz vode:

Vodna kreša in Katja v potoku z vodno krešo

 

Vse križnice so pekoče in naredijo “križ” čez težave

Kot vse križnice, tudi vodna kreša vsebuje žveplove spojine, ki dajejo pekoč okus in so hkrati zdravilne. Navadna vodna kreša, Nasturtium officinale, je v sorodu z vrtno krešo, Lepidium sativum, hrenom, redkvico, penušo, gorčico in vsemi kapusnicami – tako imenujemo podskupino križnic po vrtnarsko – brokolijem, ohrovtom, repo …

Vsa stoletja pred sodobno medicino, je kreša veljala za medicinsko zelo pomembno

Jaz sem vodno krešo nabrala v naravi. Mogoče pa jo je tudi kupiti kot mikrozelenjavo ali kot gojeno krešo (le iz tujine). Če jo nabirate v naravi, je pomembno, da izberete potoke, kjer ni bilo dovoza odpadkov ali stika s kmetijskimi površinami, saj kot vse vodne rastline tudi kreša lahko gosti zajedalski metljaj! Ampak kar brez strahu, v Sloveniji beležimo okužbe z metljajom le pri ljudeh, ki so se okužili v tujini – zelo so izpostavljene tropske dežele.

 

Vodna kreša v receptu za enostavno jogurtovo jed, tudi vegansko

Vodno krešo v receptih uporabimo podobno kot vrtno krešo. Mi smo iz nje pripravili t.i. rajto. Rajta je tradicionalna indijska jed, ki jo pripravljajo iz jogurta, pogosto sojinega jogurta ter jo postrežejo kot prilogo k bolj začinjenim jedem. Čeprav rajta izgleda poletno hladna, vas bo vodna kreša s svojo pikantnostjo prijetno pogrela in presenetila tudi pozimi. Primerna je za vse letne čase.

Sestavine za rajto:

  • 2 dcl domačega kremnega jogurta ali sojinega jogurta
  • ščepec soli
  • ščepec mlete kumine
  • nekaj listov suhe mete
  • 2 ščepca popra
  • pest vodne kreše

Priprava:

Jogurtu primešajte sol, mleto kumino in zdrobljene lističe mete. Dodajte nekaj več popra kot običajno ter dobro pest na drobno narezane vodne kreše. Pikantni okus vodne kreše se bo ob dobri meri popra bolje izrazil. Dobro premešajte in pustite na sobni temperaturi še eno uro preden postrežete. Okusi se bodo tako dobro povezali. Postrezite z drožmi (te so na naši sliki) ali kot prilogo.

 

Recept je bil objavljen v januarski številki Odprte kuhinje skupaj s starim receptom za valentinovo pecivo ter fokačo z zelišči.

Vir slik: osebni arhiv Katja Rebolj