Sem zagovornica, da jedilnik za razstrupljanje ne potrebuje nujno hrane iz drugih držav, farmacevtskih pripravkov ali drugih nepotrebnih dodatkov. Če ste po internetu brskali za jedilniki za razstrupljanje, potem ste gotovo opazili, da imajo napako: vsebujejo prav to, poleg tega pa predpisujejo točen jedilnik. Ampak, vaše črevesje je edinstveno – mogoče ne prenese veliko laktoze, ali ima malo encima za pretvarjanje oglikovih hidratov, mogoče ne pretvarja dobro sadnega sladkorja, morda ste alergični na sestavino hrane, ki jo uporabljate vsak dan, pa tega sploh ne veste (vseh antigenov, ki jih imajo alergeni, medicina ne more testirati) … zato je pomembno, da na svoje črevesje začnete gledati strogo in neizprosno. Pri razstrupljanju še posebej velja – opazujte se, prilagodite vašo izbiro in vztrajajte dokler vaše črevesje ne bo popolnoma zadovoljno.

Če želite preprečiti spomladansko utrujenost, potem je na prvem mestu, da si uredite logistiko do lokalne naravno pridelane hrane (vsakdanji izlet na travnik zadostuje!), pozabite na trgovino, ne razmišljajte kot razmišlja večina (saj veste, največji greh je “saj vsi tako delajo”). S tem je vse vredu, če se želite zadovoliti z majhnim. Zakaj ne stopite iz podganje dirke in uživate življenje polno energije?

Naj vam bodo preprosti recepti v spodbudo!

Razstrupljanje in divje rastline

Razstrupljanje in divje rastline

.

Hitri recepti za razstrupljanje

Smuti iz kopriv – obvezna sestavina za razstrupljanje

Koprive v smutiju so mi všeč, ker so na ta način hitro pripravljene. Najrajši jih imam za zajtrk.

Sestavine za dve osebi:

  • banana ali dve jabolki (pridelano ekološko)
  • dve pesti kopriv
  • 2 žlici medu ali 2 čez noč namočeni suhi slivi
  • 3 dl vode

Vse sestavine mešajte v blenderju okoli pol minute. Popijte sveže, ker bo čez uro ali dve kopriva dobila nek čuden vonj.

Seveda bi v ta smuti lahko dodali še marsikaj, ampak bistvo je, da koprivam dodate neko sestavino, ki jim da dobro konsistenco. Vse ostalo je nepotrebno, saj že same koprive vsebujejo vse potrebno, mladi vršički pa so tudi nadvse okusni. O zdravilnih učinkih koprive si preberite tu.

.

Regratova solata – vitaminska bomba

Regratova solata je lahko tudi samostojen obrok. V tem primeru regratu dodajte nekaj vročega, da zmehčate njegovo teksturo. Na primer kuhan krompir, ješprenj, pirino kašo, popečeno na koščke narezano polento, ocvirke, slanino, celo vloženo koruzo, ki jo prej segrejete. Skoraj obvezen dodatek je tudi strok česna ali pest čemaževih listov. Regrat nabirajte na travnikih, ki niso intenzivno gnojeni ali ne mejijo na njivo, na kateri je lansko leto rastla koruza!

Regrat je odličen vir vitamina C, ki je tako pomemben za dobro odpornost. Dobri viri vitamina C so tudi šipekmladi bukovi listi, krompirjevka ali smrekovi vršički.

Poleg regrata mimogrede naberite tudi:

Vse te travniške rastline so hkrati tudi zdravilne rastline! Še več rastlin, ki jih lahko nabirate ta trenutek, sem opisala v tabeli Divje rastline in užitna zelišča na Slovenskem.

.

Jušna osnova iz divjih rastlin

Ta recept je bil objavljen v Odprti kuhinji. Navadno se jušna osnova uporabi iz goveje ali kurje juhe. Ker pa ima narava na voljo toliko zelenih rastlin prijetnega okusa, to osnovo zlahka naredimo samo iz zelenih rastlin.

Uporabimo:

Tako pripravljeno jušno osnovo lahko nadgradite v juho, na primer tako da vanjo naribate korenje. Seveda, če ste navajeni na govejo ali kurjo osnovo, ta ne bo enaka. Zato je priporočljivo, da juho obogatite z naslednjim receptom – maslenimi žličniki.

.

Masleni žličniki iz divjega zelenja

Ponavadi žličnikov ne pripravljam po tem receptu, razen ko želim, da so bolj “obogateni”. Odlično se podajo k juhi iz divjih rastlin. Žličniki pripravljeni po tem receptu so primerni za juhe, ki so pripravljene brez maščobe, saj imajo žličniki zaradi masla/rastlinskega masla poudarjen okus v primerjavi z navadnimi žličniki. Uporabni pa niso le v juhi – postrežemo jih lahko kot samostojno prilogo, na primer s pestom iz kapucinke.

Sestavine:

  • 40 g razmehčanega navadnega ali veganskega masla
  • 1 jajce/jajčni nadomestek
  • kuhano divje zelenje (koprive, regačica, vodna kreša, čemaž …)
  • 50 g drobtin
  • sol in poper

Priprava:

Maslo, ki ste ga veliko prej dali na sobno temperaturo, penasto umešajte, primešajte celo jajce in mešajte dokler ne dobite gladke mase. Če maslo in jajce nista bila dovolj segreta, boste v mešanici dobili kosme, kar pa vas pri tem receptu niti ne bo oviralo. V tem primeru takoj dodajte žlico drobtin in mešajte naprej.

Za jajcem dodajte rahlo kuhano divje zelenje. Lahko uporabite tistega, ki ste ga skuhali v juhi. Dodajte še drobtine, začinite s soljo in poprom. Dobro razmešajte in pustite 10 minut, da se sestavine povežejo. Oblikujte žličnike in jih na šibkem ognju kuhajte 5 minut.

Razstrupljanje - juha iz divjih rastlin

Razstrupljanje – juha iz divjih rastlin

.

Razstrupljanje ne pozna bljižnic!

Včasih po razstrupljanju radi posežemo zaradi preveč kilogramov. Zastavi se nam vprašanje – ali obstaja bljižnica? Ali obstaja rastlina, ki učinkovito blaži občutek lakote? Tu mi najprej pride na misel tista »čudežna rastlina«, kamboška garcinija. Se spomnim, kako nam je gospod, ki jo je prodajal preko svetovnega spleta, povedal svojo uspešno poslovno zgodbo. Tega je zdaj že okoli 20 let, ampak v tem času še nismo postali nič kaj bolj vitki. V realnosti še vedno nismo odkrili čudežne rastline, ki bi nam ukinila apetit, sploh kadar smo nervozni. Gre za proces in vzorce, ki se jih moramo naučiti delati drugače. Pri tem je dobrodošlo, da se podpremo z zelišči iz okoliške narave, saj bomo tako hitreje prišli do dobrega počutja, predvsem pa do dobrega okusa. Z dobrimi recepti je razstrupljanje pravi užitek.

.

Zdaj pa v naravo!

.