Ko govorimo o veliki koprivi, ne vemo, kje začeti. Najprej bi vam radi predstavili vsaj nekaj izmed zdravilnih lastnosti velike koprive, čeprav je teh lastnosti toliko, da jih ni mogoče vseh naštetih. Če bi z nekaj besedami želeli povzeti zdravilne učinke, ki jih ima velika kopriva, bi uporabili kar besede neznanega zdravnika: »Če bi človeštvo vedelo za zdravilne lastnosti koprive, bi pridelovali le koprive.«

.

Čeprav je pekoča, je velika kopriva užitna tudi presna

Pri veliki koprivi, Urtica dioica, lahko uporabljate vso rastlino, od korenin do stebla, listov, cvetov in plodov. Največkrat pa nabiramo vrhnje poganjke še necvetočih rastlin. Te najdete spomladi in jeseni na obronkih gozdov in travnikov. Pri nabiranju pazite, da koprive ne nabirate na pregnojenih kmetijskih površinah, kjer sicer kopriva rada raste, saj ljubi z dušikom bogata tla.

Eden najboljših načinov, kako lahko uporabite koprivo, je surova v smutijih ali z jogurtom (celo sladoledom). Za ta namen vrhnje poganjke velike koprive na hitro posušite v senčnem prostoru ali v sušilcu za sadje (počrnele liste zavržite). Ko je povsem posušena, jo z rokami zdrobite (žgalni laski so še vedno celi, zato uporabite rokavice) in shranite v steklenem kozarcu v temnem prostoru. Tako jo lahko celo zimo uporabljate namesto tujih »superprahov« s sicer visoko kilometrino.

.

Tinktura, čaj, juha proti alergijam in utrujenosti

Velika kopriva zelo dobro vpliva na trebušno slinavki, zato čaj iz koprive zniža sladkor v krvi. Najbolj primeren je čaj, ki ga pijemo po požirkih, s tem povečamo njegovo učinkovitost. Čaj iz mladih poganjkov je dobrega okusa, če ga želimo kombinirati z drugimi zelišči, uporabimo kamilico in meto.

Kadar veste ali domnevate, da imate premalo železa v krvi, zeliščarji priporočamo, da uporabite svežo koprivo, polno železa. Pripravite si kuro iz sveže koprive v smutiju in jo uživate zaporedoma vsaj en teden.

Za utrujene, zatekle noge in revmatoidne bolečine zeliščarka Maria Treben priporoča uporabo koprivne kopeli, ki jo pripravite iz koprivnih korenin in svežih listov. Čez noč jih namočite in naslednji dan segrejete do vrenja. Noge namakate 20 minut v topli kopeli.

.

Velika kopriva ni le zelišče za čaj, ampak je okusna priloga glavnim jedem

Pri nabiranju velike koprive za kulinariko se držite naslednjih navodil:

 • naberite le zgornje poganjke rastline z največ dvema velikima listoma in čim manj stebla,
 • najbolje je, da koprive nabirate v zgodnje dopoldanskem času, ko se je rosa ravno posušila
 • nabirajte jih v suhem vremenu, pred sončno pripeko,
 • če so rastline čiste, jih ni potrebno dodatno oprati,
 • če rastline nabirate za zdravilne namene, za čaje ali presne mešanice, potem jih nabirajte ob dnevu za list po biodinamičnem koledarju Marie Thun (1), za vsakdanjo uporabo v kulinariki pa oziranje na koledar ni potrebno.

.

Velika kopriva in veliki kuharski mojstri – le kako jo uporabljajo

Kopriva ima drugačen okus kot špinača, za nekatere slabši, za tiste, ki so jo že kdaj pripravili na okusen način, nepogrešljiv. Vrhunski kuharji koprivo najrajši pripravijo kot omako h piščancu in drugim mesnim jedem, ki potrebujejo barvno svežino in globino (2). Sami jo lahko v domači kuhinji pripravite na enak način kot špinačo, vendar bodite pozorni, da sledite preverjenim receptom. V nasprotnem primeru, vas bo okus velike koprive razočaral.

Kombinacije začimb, ki so okusne h koprivi, so:

 • česen (pomembno je, da ni niti malo rjavo popečen)
 • kanček pekočih začimb (črni poper, kajenski poper ali čili),
 • sveže nariban muškatni orešček,
 • lovorjev list in
 • nekaj mletega rožmarina ali timijana.

Namig: Koprive kuhajte največ 2 minuti in jih zmešajte s paličnim mešalnikom. Postrezite z žlico pravega jogurta.

.

Kako pripravimo koprivni čips

Poznamo več načinov, kako pripraviti koprivni (ali bukov, cvetačin, ohrovtov…) čips. Najpogostejša predstava o čipsu je še vedno, da rastlino pomočimo v segreto olje. A najboljša izbira je presni koprivni čips, kjer koprivne liste sušimo pri temperaturi nižji od 45°C. Pred sušenjem liste pomažemo z oljem ali z mešanico oreščkov in začimb – možnosti je veliko, mi predlagamo tole:

 • zmleti indijski oreščki,
 • kanček hladno stiskanega olja,
 • kanček sojine omake (na primer tamari).

Namig: V restavracijah koprivni čips največkrat pripravijo tako, da folijo za mikrovalovno pečico premažejo z oljem, nanjo polože liste koprive in prekrijejo s še eno plastjo folije za mikrovalovko. Nato jih v mikrovalovni pečici pečejo nekaj minut, da postanejo hrustljavi. Pri tem se listi ne zvijejo, ampak ostanejo položni ali se le nekoliko nagubajoČe nimate mikrovalovne, uporabite pečico ali dehidrator. Če boste želeli, da se vam listi ne zvijejo, jih boste morali pred pečenjem/sušenjem obtežiti.

Ne pozabite torej, kako zdravilna je velika kopriva in si iz nje pripravite predlagane jedi. Če imate slabe izkušnje s koprivo, jo začnite uporabljati le vršiček ali dva k vsaki jedi, z mešanico že znanih okusov. Vedno pa vam ostane na voljo zeliščni čaj, ki je obvezen del domače lekarne. Ker pa gre za zdravilno rastlino, vas moramo opozoriti tudi na prekomerno uporabo koprive. Primerne so kure čiščenja organizma z veliko koprivo, ki niso daljše od enega meseca. Nato si vzemite odmor. Dober tek.

.

Recepte slovenskih vrhunskih kuharjev občasno objavimo tudi v naših emailih. Pridružite se nam tudi vi!

 

Velika kopriva