Šipek v čaju je del slovenske tradicije, ki v zasneženih zimskih popoldnevih še posebej budi spomine in spominja na dom.

Ko rečemo šipek, pa ne mislimo le na eno rastlinsko vrsto. V Sloveniji je raznolikost šipkov velika – tako kot to velja za ostale grmove in drevesne vrste. V najnovejši publikaciji Botaničnega vrta v Ljubljani je opisanih 26 vrst šikov. Med seboj so si nekatere vrste zelo podobne. Kulinarično so zanimivi cvetovi in plodovi različnih šipkov. Nobena izmed vrst šipka, ki raste pri nas ni strupena, res pa je da so pri nekaterih vrstah plodobi malo mesnati ali celo dlakavi, zato za ustvarjanje v kuhinji niso zanimivi.

Najboljše kombinacije šipka v čaju

Šipkov čaj je odličen zaradi svoje zdravilne vrednosti kot obramba proti virusom, hkrati pa greje in vsebuje vrsto antioksidantov. Šipek v čaju pogosto nastopa v mešanicah z bezgom in lipo, ki zdravilno delovanje šipka le okrepita.

Tu je recept za klasični čaj s šipkom, ki dejansko da skoraj tako rdečo barvo, kot je na sliki.

Za 1l čaja potrebujete:

 • 2 zvrhani žlici šipka – celega ali zdrobljenega (kako do šipka brez dlačic si preberite v nadaljevanju!)
 • 1 žličko hibiskusa, ki lepo poudari barvo (ne ravno tistega lokalnega, a o tem kmalu v e-knjigi)
 • 2 žlički cvetov po izbiri (tipični so rmanovi, lipovi, bezgovi in ožepkovi)
 • sok ene limone
 • žlica medu, ki jo dodamo na pol ohlajenemu čaju

Ker šipek ne vsebuje skoraj nič enostavnih sladkorjev in je okus čaja nekoliko trpek, je koristno, da čaj pripravite v sadni mešanici, v kateri bo sadje zagotovilo potrebne naravne sladkorje, ali pa ohlajen čaj sladite z medom.

Šipkov čaj

Šipek je rdeči zaklad slovenske krajine

Pozimi pa prav pride tudi presni šipek. Šipek v prahu oznanja novo dobo slovenskim superživilom. Spominja na tiste praške iz trgovin in njegova vrednost vitamina C je resnično osupljiva. Uživanje šipka v presni obliki ohranja to vrednost nedotaknjeno. Slovenski zeliščarji ta trik že dolgo poznajo. Ker ima tak šipek prijetno kiselkast okus ga boste z veseljem uporabljali tudi vi.

Koncentracija vitamina C v šipku se v strokovni literaturi giblje od vrednosti 0,4 do 1,4 mg/100 g (1). Za primerjavo, limone vsebujejo okoli 0,05 mg vitamina C/100 g, paprika, ki ena že pokrije predpisano dnevno vrednost vitamina C, pa okoli 0,2 mg/100 g.

Ključne vloge vitamina C v našem telesu razdelimo na dva dela – deluje kot kofaktor mnogih encimov in kot antioksidant.

 • Kot kofakor sodeluje pri sintezi kolagena, zato pravimo, da ga potrebujemo za lepo kožo. Je kofaktor pri sintezi adrenalina, zato je obvezen za dobro poskočnost. Obvezen je pri absorbciji železa v kri in pri zagotavljanju dostopnostni železa ob zorenju eritrocitov.
 • Kot antioksidant vitamin C “lovi” proste radikale in upočasnjuje procese staranja celic in organov. Pri tem procesu pridejo v poštev izrazi kot  – askorbinska in dehidroaskorbinska kislina, ki se v redoks reakciji pretvarjata ena v drugo.

Vsebnost vitamina C se s segrevanjem manjša. Kar pa ne pomeni, da šipek v čaju ni koristen. Šipek poleg vitamina C vsebuje visoke vrednosti drugih antioksidantov iz skupine polifenolov, ki se s prekuhavanjem ne uničijo in prav tako delujejo proti poškodbam in staranju celic. 

Glede presežkov vitamina C obstajata dva tabora – nekateri zagovarjajo povečane doze, drugi so proti temu. Dokazov, da bi bilo trajno uživanje presežnih doz škodljivo, ni (razen za resnično visoke presežke, ki že sami povzročajo slabost). Presežek vitamina C za zdrave posameznike ni nevaren in se pretvori v oksalno kislino ter izloči iz telesa. Raziskovalci priporočajo povečane doze vitamina C v primeru zlomov in pri poškodbah. Ter seveda kot preventiva proti prehladom in gripi.

Ker je trajno skladiščenje vitamina C v telesu minimalno, je pomembno, da ga vnašate v telo skoraj vsak dan. Divje rastline so za to odlična priložnost.

 

Šipek v prahu v piškotih

Kako pripravite šipek brez nadležnik dlačic

Uživanje šipka v presni obliki je enostavno zaradi prijetnega kiselkastega okusa, ki ga ima šikov prah. Ni pa enostavna priprava šipka brez dlačic.

Jaz to počnem takole: Nabran šipek najprej posušim na 40°C. Potem ga rahlo zmeljem v multipraktiku ter dobro razpiham (zunaj) – nato ga še dobro presejem, vmes še pomanem med rokami z “rokavicami za krompir”. Včasih ga celo splaknem pod vodo in nato še enkrat posušim. To je zamudno delo, a na ta način odstranim večino dlačic. Ven gre tudi veliko pešk. Takšnega shranim v platneno vrečko za zimo.

Pred uporabo tako pripravljen šipek zmeljem v mlinčku za kavo, da dobim prah. Še vedno ostane kakšen trd košček pešk, a to me kasneje ne moti.

Šipek v prahu je moč kupiti tudi v trgovinah in mnogih spletnih trgovinah.

 

Presni piškoti s presnim šipkom

Šipek v prahu lahko enostavno uporabite tako, da ga žličko ali dve dodate jogurtu, kefirju, smutiju …

Lahko pa iz njega pripravite tudi okusne presne piškote. Recept za pladenj presnih piškotov se glasi takole:

 • 15 dag lešnikov
 • 5 dag ajde za kaljenje
 • 5 velikih dateljev
 • 2 žlici kokosovih kosmičev
 • 3 žlice šipka

Lešnike čez noč namočite, nato jih odcedite in pustite, da se osušijo. Ajdo za kaljenje za 3 ure namočite v vodo, nato pa dobro sperete v cedilu pod tekočo vodo. Ajdo razporedite na pladenj in jo kalite 3 do 5 dni. Vsak dan jo najmanj 2-krat dobro sperete pod tekočo vodo, da preprečite razvoj škodljivih plesni. Ko ajda razvije repke dolge nekaj milimetrov, je posušite v sušilcu za sadje ali dehidratorju ali kar v pečici pri temperaturi 40°C. Suho lahko hranite več tednov v bombažni vrečki ali zaprti posodi. Kaljeno ajdo je moč kupiti tudi v trgovini. 

V blenderju do cela zmeljite lešnike, jim dodajte datelje in toliko vode, da še naprej lahko mešate dokler ne dobite gladke mase. Žlico mase si prihranite, da jo boste kasneje zmešali s šipkom. V ostalo maso vmešajte nakaljeno ajdo. Oblikujete krogljice, ki jim v sredini naredite luknjico. Če je masa lepljiva, si pomagajte s kokosom, ki ste ga prej zmleli v kavnem mlinčku. Kokos daje občutek kot bi bili piškoti povaljani v snegu.

Šipek iz kavnega mlinčka zmešajte z gladko maso iz prejšnje točke. Nadevajte v luknjice. Počakajte pol ure, da se masa uleže in nekoliko strdi.

Tako pripravljene presne piškote lahko uporabite kot zdrav prigrizek v dnevih, ko opravljate miselno zahtevna dela.

 

Šipek

Vir slik: Katja Rebolj osebni arhiv in Pixabay