Čemaž je poleg koprive ena največkrat uporabljenih rastlin v zeliščnih in kulinaričnih pripravkih. Nabiralci pravimo, da je čemaž lahko prepoznavna rastlina, a ker ima nekaj smrtno strupenih podobnikov, jo je smiselno nabirati le, če resnično poznate razločevalne znake! Če ste pogosto utrujeni in imate malo energije, je nekajdnevna kura s čemažem odlična izbira. Zdravilni učinki čemaža so mnogoteri in učinkujejo na vse telesne organe. Kako je lahko ena rastlina tako učinkovita?

 

Kaj imata skupnega čemaž in hujšanje?

Čemaž velja za eno najbolj vsestransko zdravilnih rastlin. Vsebuje vrsto snovi, ki delujejo zelo različno. Ena glavnih snovi je alicin, ki se encimsko in neencimsko pretvarja v vrsto žveplovih snovi, katerim je dokazano protivnetno, antibakterijsko in antitumorsko delovanje.

Čemaž tako kot česen vsebuje aliin, ki se ob seklanju rastline (listov ali čebulic) s pomočjo encima aliinaze pretvori v alicin. To je molekula, ki je pretežno kriva za česnjev vonj. Če je alicin najbolj nezaželjena spojina, kriva, da mnogi česna in čemaža ne želijo uporabljati, pa so spojine nastale iz alicina tiste, ki izboljšujejo mnoge procese v telesu in mnogim vračajo zdravje. Alicin je spojina, ki je hkrati hlapna in zelo slabo obstojna. Takoj se začne pretvarjati v druge spojine, pa naj bo to encimatsko ali neencimatsko. Nastane mešanica učinkovin, ki delujejo na različne organe in procese v telesu. Spojine z žveplom so tiste, ki so večinoma odgovorne za pozitivne učinke čemaža in česna na zdravje. Tu je nekaj teh učinkov čemaža, ki so bili znanstveno potrjeni:

 1. Zmanjšuje holesterol v krvi. To se zgodi, ker spojine iz čemaža znižajo raven sinteze holesterola, poleg tega pa omogočijo učinkovitejšo prevzemanje holesterola preko HDL delcev od celic do jeter in nato ven iz telesa.
 2. Znižuje nastajanje strdkov. Učinkovine v čemažu upočasnijo procese strjevanja krvi tako, da vplivajo na encime, ki so potrebni za nastanek faktorjev strjevanja krvi.
 3. Znižuje nivo trigliceridov v krvi. Tudi ta učinek spojine iz čemaža dosežejo na različne načine. Eden je ta, da povečajo aktivnost lipaze, encima, ki razgrajuje trigliceride. Torej čemaž dejansko učinkuje “shujševalno”.
 4. Deluje antioksidativno. Antioksidanti nase vežejo proste radikale, ki bi sicer naredili bolj ali manj popravljivo škodo na celičnih membranah, predvsem tistih v mitohondrijih, ki so odgovorni za celično dihanje, vitalnost in staranje ter na DNA, kar ima lahko za posledico mutacije na kritičnih mestih, ki vodijo v razvoj rakastih celic.
 5. Spodbuja nastajanje limfocitov. In to tistih limfocitov, ki jim pravimo naravne celice ubijalke (ang. natural killers), ki so v telesu zadolžene, da ubijajo z virusi okužene celice in rakave celice.

Nobeden izmed teh pozitivnih učinkov se ne zgodi čez noč. Opazno znižanje holesterola so na primer opazili šele po 3 mesecih vsakodnevnega uživanja česnovih pripravkov. Kljub temu pa so tudi krajše kure s čemažem dobre. Zdravilni učinki čemaža so včasih manj opazni. Nekateri poročajo, da se jim je po nekaj dneh izboljšala prebava, drugi poročajo, da se jim je izboljšala koža, tretji, da imajo več energije.

 

Kako uporabljati čemaž, da bodo vidni zdravilni učinki čemaža?

Pri česnu so ugotovili, da so mnoge spojine, ki jih vsebuje sveži česen, škodljive za celice – neselektivno poškodujejo celice in jih celo ubijejo, ko pridejo z njimi v stik. Od tod ljudski rek, da je česen naravni antibiotik. A propadanje celic in povzročanje opeklin se dogaja tudi v ustih, žrelu in želodcu, zato nekateri svežega česna sploh ne prenesejo. Da se to neselektivno pobijanje telesnih celic ne bi dogajalo, je potrebno česen sesekljati, potem pa pustiti nekaj minut, da se ves aliin in alicin pretvorita v žveplove spojine. Za te je znano, da so manj agresivne do telesnih celic. Zato je smiselno, da česen pripravljate na ta način, sploh če ga boste uporabili za zdravljenje pri prehladu ali za razstrupljanje. Še več informacij o čemažu najdete v prispevku: Čemaž – svež, mlad in poln vitaminov (2018).

Kako pa je s čemažem? Enako lahko rečemo, da velja za čemaž. Za čebulice čemaža priporočam enako uporabo kot za česen. Zdravilni učinki čemaža se na ta način ohranijo. Kako pa je z listi? Koncentracija aliina in posledično alicina in žveplovih spojin je v listih čemaža manjša kot pri česnu, zato težje presežemo količine, ki bi nam “obležale v želodcu”. Izkušnje nabiralcev in uživalcev čemaža so pokazale, da imajo z uživanjem čemaževih listov bistveno manj želodčnih težav kot s česnom.

Morda je ravno tu priložnost za vse, ki vam je česen premočen, da poskusite, kako vam čemaž lahko pomaga.

Še bolj napreden ter s prebiotiki in probiotiki bogat pa je fermentiran čemaž. Fermentacija čemaža je primerna tudi za začetnike, ker je to ena izmed najmanj zahtevnih postopkov izmed vseh fermentacij. Čemaž lahko uporabljate samostojno ali v mešanicah z drugimi rastlinami. V shranjkih je uporaben celo leto, a lepo aromo naredi le, kadar ga uporabljate v majhnih količinah. Na primer največ žličko čemaža v rižoti. Na ta način hrana postane zelo okusna, kar so že davno spoznali tudi vrhunski kuharji. Na ta način smo čemaž uporabili v tem receptu:

 

Zdravilni učinki čemaža

Kaj pa nezaželeni učinki čemaža?

Zdravilni učinki čemaža imajo tudi nasprotni pol. S čemažem se je možno tudi predozirati (čeprav ne poznam nikogar, ki bi to dejansko že naredil). Težave nastanejo pri antikoagulaciji krvi, kar je pomembno pri posameznikih, ki uživajo antikoagulante, ter bolnikih pred operacijami. Literatura pa v zvezi s predoziranjem čemaža poroča tudi o bolečinah v želodcu, prebavnih motnjah in vetrovih. Za prekomerno uživanje česna pa je celo opisana možganska krvavitev.

 

Recept za polento trdinko s čemažem

Tu je čudovit recept, ki je bil objavljen v Odprti kuhinji. Tista semena v kombinaciji s čemažem so res ZADETEK v polno – kar se okusa tiče.

Sestavine:

 • 3 dcl trdinke (vrsta koruze)
 • 1 l vode
 • žlička kurkume
 • žlička olja – le toliko, da se kurkuma v njem dobro raztopi
 • čemaž, cela pest
 • sončnična semena
 • 2 žlički masti
 • zeliščna sol v zrncih

Trdinko kuhajte v vodi 20 minut. Na začetku jo stalno mešajte, da se ne prime. Proti koncu dodajte olje, v katerem se bo raztopila kurkuma. Rahlo posolite. Še vročo polento vlijte v pekač in jo pecite 10 minut pri 230 stopinjah. Polenta naj bo hrustljavo zapečena. Sončnična semena naseklajte z nožem ter jih rahlo popecite na masti. Na hrustljavo polento posujte nasekljan čemaž, sončnična semena in zeliščno soljo. Pustite v ugasnjeni, a še vroči pečici 2 minuti. Učinkovine rastline in zdravilni učinki čemaža se na ta način ohranijo nedotaknjeni.

Tako nastane nekakšen prigrizek, ki bi kar jedel in jedel … 

Koruza Bohinjska trdinka prihaja iz Bohinja, kjer sem jo sama tudi prvič spoznala in od takrat jo vedno povežem s tistimi prekrasnimi kraji, čeprav je v zadnjih letih Bohinjska trdinka kot avtohtona vrsta koruze razširjena po vsej Sloveniji. Bohinj imenujem za prekrasen, ker že od otroštva hodimo tja na počitnice v zimskem in poletnem času in vsako leto spoznam nekaj novega, nov izjemen kotiček narave ali ljudi, ki  jih je zemlja zaznamovala v njihovi pristnosti, trdosti in življenju samem. To so ljudje, ki jim je Triglav kot simbol slovenstva vsajen v dušo.

Pri ROŽMA nabiramo čemaž že leta za posameznike in vrhunske restavracije. Naročite si ga na dom!

Literatura:

 • Sodobna fitoterapija, Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač, 2013
 • Zdravilna moč česna, Earl L. Mindell, 2018