Tokrat sem na kup zbrala semena. Bolj ali manj dozorela so v jesenskem času priročna in zdrava popestritev jedilnika. Največji predsodek v zvezi z divjimi semeni je prav njihova majhnost. Včasih so semena divjih rastlin res miniaturna, a v trenutnem izobilju priročna za hitro nabiranje in okusen obrok. Semena koprive večkrat upravičeno označena kot superhrana, so v sezoni od srede poletja naprej, ko si jih lahko naberete tudi sami.

Poleg koprive in dresni so jeseni na voljo še semena komarčka, navadnega dežna, nedotike in metlike. Sama pogosto naberem kar cele rastline in jih posušim, nato pa prestavim v vrečko ali veliko posodo in močno pretresem, da se semena zberejo na dnu. Vsa ta semena, kljub temu da so drobna, so tudi odlična za pripravo kalčkov pozimi.

V povezavi s semeni pa gre opozorilo, da na nobenem rastišču ne poberemo vsega, ker so za rastline semena to kar so za nas …

.

Semena divjih rastlin in oreščki v prelivu

Ta recept je priročen za hitro pripravo preliva za testenine, energetsko je pravi zalogaj, divja semena pa poskrbijo za visoko hranilno vrednost.

Semena koprive so nekaj posebnega. So nevtralnega okusa, zato imajo res široko možnost uporabe. Največkrat jih uporabljamo v smutijih ali zvrhano žličko skupaj z jogurtom. Lahko so surova, a tudi kuhana ohranijo veliko antioksidantov in cel spekter molekul, ki učinkujejo stimulativno za telo. Prav ta hranila, zelo raznolika in učinkovita za različne organe v telesu, mene in mnoge druge tako pritegnejo. V današnjem receptu sem semena želela uporabit nekoliko drugače kot ponavadi – v prelivu, v katerem se njihova tekstura lepo ujame z oreščki.

Sestavine:

 • 200 g indijskih ali kakšnih drugih oreščkov
 • 5 rozin
 • 2 stroka česna
 • začimbe, ki jih uporabljate tudi sicer: muškatni orešček, kumina, kurkuma, sol in poper
 • semena, ki jih naberete: trenutno so v izobilju dostopna semena bele metlike in koprive

Priprava:

V naravi naberete semena divjih rastlin. Za ta recept ni nujno, da so semena popolnoma razvita, lahko so še na stopnji cvetov, razvijajoči se plodovi ali še mlada semena. Če bi si radi semena shranili za zimo, je najbolje, da naberete kar cele rastline, jih posušite, nato pa otresete v vrečo ali pa presejete skozi grobo cedilo.

Indijske oreščke za 1 uro namočite v toliko vode, da so popolnoma prekrita. Nato vse sestavine zmiksajte v blenderju, da dobite gost preliv. Oreščki in divja semena se po teksturi lepo dopolnjujejo.

Preliv postrezite s širokimi rezanci, katerim lahko dodate tudi nekaj bučnih rezancev.

.

Kako je z namakanjem oreščkov?

Za nekatera semena, tudi oreščke, kot so indijski, je znano, da jih je treba namakati, preden jih zaužijemo. Zakaj?

Namakamo jih zaradi t.i. antihranil kot so fitinska kislina, tanini, lektini, saponini … Fitinska kislina je nezaželjena, ker veže železo, kalcij in druge minerale, ter tako lahko povzroči njihovo pomanjkanje v telesu. Kljub temu pa fitinska kislina ni samo slaba, kot jo predstavlja večina virov, ima tudi vrsto pozitivnih učinkov, na primer, da deluje protitumorsko, omogoča popravljanje DNK, shranjuje minerale v telesu …

Še to: Tisti indijski oreščki, ki jih namakate čez noč, začnejo rahlo greniti, zato z namakanjem raje ne pretiravajte. S prekomernim namakanjem tudi izgubite pomembna hranila, ki se nahajajo v ovojnicah nekaterih oreščkov, na primer pri mandljih.

Semena metlike in listi

.

Sezonska zelenjava z začimbnimi semeni

Dresen je rastlina, katere semena je mogoče hitro nabrati, saj raste v gručah po nekaj rastlin skupaj. Za recept lahko uporabite katerokoli dresen. Sama sem nabrala breskovo dresen, ki ima rdeče obarvane plodove. Pri nas raste okoli 13 vrst dresni in vse so užitne.

Sestavine:

 • sezonska zelenjava: čebula
 • paprika
 • malancan
 • pol paradižnika
 • pol bučke
 • maslo
 • začimbe po okusu: timijan, sol in poper
 • semena dresni
 • 150 g mladega sira

Priprava:

Vso očiščeno zelenjavo položite na pekač in v pečici pecite pol ure pri 180ºC. Na ponvi pogrejte maslo in na njem popražite semena dresni ter začinimo po okusu.

Nato vse sestavine prestavite v mešalnik, dodate mladi sir ter zmešate v gosto maso.

Tako pripravljano maso lahko uporabite kot namaz, zelenjavno prilogo, jaz pa sem jo uporabila kot polnilo za zvitke iz hrenovih listov.

.

Kako prepoznate dresen?

Dresen spada v isto družino kot ajda, kislica, rabarbara in japonski dresnik.

 • vse užitne rastline
 • vse z nadpovprečno vrednostjo oksalne kisline v listih (pri semenih vam zaradi oksalne kisline ni potrebno skrbeti)
 • vse v uporabi že od nekdaj in pri nas nabiralcih še danes

Dresen je posebej lepo prepoznavna jeseni, ko ima lepo razvita semena.

Semena divjih rastlin - dresni in hrenovi listi

.

Semena divjih rastlin v zvitkih iz hrenovih listov

Semena divjih rastlin sem v tem receptu kombinirala z rastlino, ki jo velikokrat lahko vidite na poljih in travnikih. Mnogi kar spregledajo, da gre za hren, saj večina pozna le korenino hrena. Več o hrenu najdete tu.

Pri hrenu smo navajeni uporabljati korenino, tradicionalno pa so naše babice in prababice uporabljale tudi liste hrena. Ti so prav tako pikantni kot korenina, vsebujejo pa več grenčin, zato je prav, da jim v receptih dodate nekaj močnega, da te grenčine ublažite. Listi hrena veljajo za lahko prepoznavne in jih je mogoče najti na marsikaterem travniku, kaj šele njivi ali vrtu.

Sestavine:

 • mladi listi hrena
 • led
 • sol

Priprava:

Na travniku ali njivi naberite hrenove liste. Izberite notranje liste v rozeti, ki so najmlajši. Zunanje, stare liste pustite pri miru, ker so navadno bolj grenki kot pikantni.

Listne peclje izrežite, da dobimo liste dolžine okrog 10 cm. Listne peclje ne zavrzite, ampak jih drobno zrežite na primer k zelenjavni rižoti.

V loncu zavrite vodo in vanjo položite liste, ki naj vrejo 1 minuto. Nato jih prestavite v vodo, ki ste ji dodali led. Tej metodi pravimo šokiranje in jo vrhunski kuharji veliko uporabljajo, saj na ta način zelenjava ohranili lepo bravo in prvinski okus.

Liste odcedite, osušite in jih nadevajte z nadevom iz sezonske zelenjave in mladega sira. Ponudite jih kot prilogo mesnim jedem.

.

Obstaja razlika med cvetom in semenom?

Na koncu še vprašanje, kakšna je razlika med cvetom in semenom neke rastline glede vsebnosti koristnih sestavin: kaj rastlina “vloži” v eno in kaj v drugo?

Pri rastlinah s komaj opaznimi cvetovi te razlike niso dobro raziskane. V splošnem pa velja, da imajo semena večje vrednosti nekaterih hranil, na primer Omega 3 maščobnih kislin, zeleni deli rastlin pa večje vrednosti provitaminov in vitaminov, navadno tudi mineralov.

.

Hvala OK kuhinji za objavo divjih receptov 🙂