K užitnim rastlinam neizogibno pritičejo tudi strupene rastline. Moramo jih poznati, da ne pride do zamenjave. Veliko teh rastlin raste v gozdu, manj jih je na travniku in ob vodi. Mnoge strupene rastline ljudsko zdravilstvo uporablja v zdravilnih pripravkih in so za nas lahko prav tako koristne, a le v zelo nadzorovanih koncentracijah.

Strupene rastline in njihovo cvetje pa ne spada na torto! S težkim srcem gledam torte znanih slovenskih kuharjev in slaščičarjev, na katerih se pojavljajo zimzelen in bršljan. Kaj če bi otrok pojedel le en tak list?

 

Med spomladanskimi rastlinami je veliko strupenih rastlin

Tu je seznam divjih rastlin, ki so strupene:

 • Podlesna vetrnica, Anemone nemorosa. Znanka je pred nekaj leti v neki restavraciji na Primorskem dobila k jedi postrežene cvetove vetrnice. Ni vedela, da so strupeni in ni se končalo lepo. No, sedaj je z njo vse brez posledic, a tisti teden je veliko bruhala.
 • Navadni zimzelen, Vinca minor. Je svetovno znana zdravilna rastlina, po kateri nam kmalu lahko postane slabo, zato ga v kulinariki ne uporabljamo.
 • Navadna ciklama, Cyclamen purpurascens.
 • Votli petelinček, Corydalis cava.
 • Navadi jetrnik, Hepatica nobilis. Po imenu ga ne zamenjajte z jetičnikom, ki je užiten in zdravilen.
 • Trpežni golšec, Mercurialis perennis.
 • Pegasti kačnik, Arum maculatum. Znani slovenski kuhar mi je enkrat pravil, kako je nabral kačnik, potem pa poskusil pojesti en list, a takoj, ko je zagrizel, ga je v ustih žgoče zapeklo. Mladi listi so podobni čemažu, a za zamenjavo ni bojazni, saj so že v ustih tako pekoči, da si ne moremo pomagati. Če takole poskusite en list, do nevarne zastrupitve ne more priti, saj “strup” v kačniku prav za prav ni strup, ampak le oksalna kislina urejena v igličaste kristale, ki poškodujejo našo sluznico.
 • Jesenski podlesek, Colchicum autumnale. “Zakaj mu pravimo jesenski, če do zastrupitev prihaja spomladi,” me včasih vprašajo. Jesenski podlesek jeseni cveti s cvetovi, ki so podobni žafranovim. Spomladi pa požene liste, ki so podobni čemažu, ampak smrtno strupeni. Liste jesenskega podleska med drugim ločimo od čemaževih ker nimajo peclja, ampak so listi zloženi en preko drugega. Na nobenem rastišču ne smemo pričakovati, da podlesek izostane, zato je prav, da tudi izkušeni nabiralci čemaž nabiramo list za listom!
 • Šmarnica, Convallaria majalis. Zanjo velja enako kot s podleskom – zelo morate paziti, da je ne zamenjate s čemažem. Tudi ona je podobna čemažu, le da nima vonja po česnu, njeni listi so ponavadi širši in na začetku sezone zviti en v drugega. Kasneje je pri listih viden pecelj.
 • Zlatičnata vetrnica, Anemone ranunculoides.
 • Teloh, Helleborus sp. Tudi okrasni telohi so strupeni.
 • Narcisa, Narcissus sp. Še ena okrasna rastlina, ki je strupena.
 • Navadni bršljan, Hedera helix. Prosim, ne krasite tort z bršljanom. Trpim, ko vidim take torte. 🙂

.

Kaj pa mačke in psi?

 • Tulipan, Tulipa sp. – to velja za strupeno rastlino le za mačke in pse! Če so za nas tulipani užitni (cvetove lahko uporabljamo na tortah, ni pa jih priporočljivo uživati v večjih količinah) pa se psi in mački lahko resno zastrupijo, če jedo cvetove tulipanov.
 • Kislica, zajčja deteljica in rabarbara so rastline, ki so užitne za ljudi. Ker pa vsebujejo oksalno kislino se psi in mačke lahko zastrupijo z njimi.

 

Strupene rastline - podlesna vetrnica, Anemone nemorosa - tudi cvetovi so strupeni

Strupene rastline – podlesna vetrnica, Anemone nemorosa – tudi cvetovi so strupeni

 

Strupene rastline - zimzelen, Vinca minor, tudi cvetovi so strupeni

Strupene rastline – zimzelen, Vinca minor, tudi cvetovi so strupeni

 

Lista ciklame in pasjega zoba sta oba pegasta

Lista ciklame in pasjega zoba sta oba pegasta

 

 

 

Votli petelinček, Corydalis cava

Votli petelinček, Corydalis cava

 

Navadi jetrnik, Hepatica nobilis

Navadi jetrnik, Hepatica nobilis

 

Trpežni golšec, Mercurialis perennis

Trpežni golšec, Mercurialis perennis

 

Strupene rastline - pegasti kačnik, Arum maculatum

Strupene rastline – pegasti kačnik, Arum maculatum

 

Mladi listi kačnika so podobni čemažu

Mladi listi kačnika so podobni čemažu

 

Starejši listi kačnika so pegasti

Starejši listi kačnika so pegasti

 

Zlatičnata vetrnica, Anemone ranunculoides

Zlatičnata vetrnica, Anemone ranunculoides

 

Strupene okrasne rastline - telohi in narcise

Strupene okrasne rastline – telohi in narcise

.

Oprostite, danes nimam za vas nobenega recepta!

Z veseljem pa vas še več naučim o naših najbolj hranilnih in zdravih rastlinah! Kliknite TUKAJ in poslala vam bom brezplačno e-knjigo.

.