Aloa vera je zanimiva rastlina, najbolj znana po zdravljenju kožnih nepravilnosti. V tem se je izkazala že neštetokrat. Uporaba aloe vere je priporočljiva tudi za krepitev imunskega sistema organizma v jesenskem in zimskem času, pri vnetju grla, vnetju oči ter zniževanju sladkorja in holesterola v krvi. Ampak ni vsaka aloa in ne vsak pripravek dovolj dober. Vrste aloe se med seboj zelo razlikujejo, pripravki iz aloe pa niso vsi tako učinkoviti kot se predstavljajo.

Uporaba aloje vere

.

Kaj je aloina smola?

Aloa vsebuje snov imenovano aloin ter njemu sorodne antrakinone. Rastlina se z njimi obvaruje v času sušnega podnebja, da ne propade v vročem podnebju. Aloin deluje protibakterijsko in odvajalno. Snov je rumeno-rjave barve, zato ji pravimo tudi smola. Nahaja se le v ovojnici lista aloje, ne pa tudi v zdrizasti sredici.

V medicini se uporablja že več tisoč let, največkrat kot odvajalo, saj pospeši peristaltiko. V prevelikih količinah pa povzroči tudi želodčne krče in bolečine v želodcu. V izdelkih za notranjo uporabo, kot na primer aloja gelih, ni zaželen, vendar se tam včasih nahaja, kadar je pripravek pripravljen iz celih listov aloje. Aloin kot odvajalo je od leta 2001 prepovedan ter ga v izdelkih na trgu ne najdemo.

Aloje ima zdravilne lastnosti

.

Uporaba aloe vere direktno iz rastline

Alojini listi imajo v sredini zdrizasto sredico prozorne barve. Imenujemo jo alojin gel. Ta vsebuje bogato vrsto zdravilnih učinkovin raznolike sestave. Tu so vitamini “vseh črk” in minerali iz “večjega dela” periodnega sistema. Za nas so pomembne še aminokisline ter encimi, med katerimi je tudi tirozinaza. Ta je eden regulatornih encimov pri nastajanju kožnega pigmenta melanina.

Pridobivanje gela ima v primerjavi s smolo bistveno krajšo zgodovino, danes pa postaja vse bolj popularno. Pripravki aloje na trgu so zelo raznoliki, kar je posledica pridobivanja iz različnih vrst aloje, po raznolikih postopkih, zelo je pomembna tudi starost pripravka. Posledično so znanstvene raziskave pokazale zelo raznolike učinkovitosti teh pripravkov.

Učinkovitost alojinega gela je bila klinično potrjena v raziskavah celjenja ran, pri omejevanju brazgotin pri aknasti koži, pri zdravljenju luskavice … Stranskih učinkov pri teh kliničnih poskusih niso opazili, zato je še posebej dobrodošla uporaba aloe vere proti raznim nepravilnostim na koži.

.

Vrste aloe se razlikujejo po vsebnostih zdravilnih učinkovin

Poznamo več kot 100 vrst aloj, ki rastejo po celem svetu. Le redke pa so vrste, ki so zdravilne. Po svoji zdravilnosti izstopa Aloja arborescens, ki je visoka, drevesasta vrsta aloje. Znana je po visokih koncentracijah aloina, emodina in fitoncidov. Nekateri to vrsto aloje uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

Pri nas je v naravi najpogostejša vrsta navadna aloja, A. barbadensis, ki pri nas prezimi le v Primorju ali pa v loncih, ki jih pozimi prestavite v notranjost. Tej vrsti pravimo tudi A. vera in se največ uporablja v ljudskem zdravilstvu in za prehranske namene. Tradicionalno je znana uporaba aloe vere, sveže ali posušene, za čaj za odvajanje vode, lajšanje ženskih težav, pri menstruacijskih težavah in hemeroidih. Poznamo več podvrst aloje vere, katerih učinkovitost je v literaturi slabo opredeljena.

Ne pozabimo, da jo je moč preizkusiti tudi za lastno uporabo direktno iz rastline. Če vam to ne odgovarja, so zelo priročni tudi pripravki z medom. Mogoče jih je pripraviti tudi doma. Če uporabite kvaliteten med in preverjeno alojo, dobite resnično zdravilni pripravek.

Aloa

Vir: Zamolčana skrivnost aloje arborescens, za uspešen boj z rakom, Matija Šega