Z mačicami, ne le vrbovimi, ampak tudi leskovimi in brezovimi, se pomlad začne drugače 🙂 Koliko novih in nenavadnih možnosti nam ponuja narava! Vrba je zdravilna rastlina, ki se jo včasih kar ne upamo uporabiti. Danes sem tudi jaz zavihala rokave in se je lotila.

.

Kaj o vrbi pravi tradicija?

Gotovo ste tudi vi opazili prispevke, kjer vrbo priporočajo pri revmi. Vrba je bila v tradicionalni medicini vedno uporabljena za ta namen. Še v enem reku iz naše tradicionalne zakladnice jo lahko ujamemo. Stari ljudje so vedno rekli, da ima vrba noge vedno namočene v vodi. Ta rek pa nam ne izda le opažanja iz narave, kjer vrbe res pogosto rastejo na vlažnih tleh in se nagibajo nad reke, ampak združuje tudi opažanje o zdravilnem delovanju vrbe. To so namreč pogosto uporabljali tudi pri prehladnih obolenjih, predvsem kadar se pojavi vročina.

Latinsko ime za vrbo ‘sal’ izvira iz indoevropske besede, ki pomeni ‘voda’. Nadalje je bila beseda ‘salix’ osnova za poimenovanje salicilne kisline, katere derivat je učinkovina tablete Aspirin. Ta velja za največkrat uporabljeno tableto/učinkovino v zgodovini farmacije.

Z vrbo je povezanih več verskih običajev. V Ukrajini so na primer cvetno nedeljo poimenovali vrbova nedelja, pri čemer je bila navada, da za cvetno nedeljo izdelajo butarice iz vrbe.

.

Katera vrsta vrbe je prava?

V Mali flori Slovenije je zabeleženih 23 vrst vrbe, s pripisom, da so pri nekaterih vrstah našli tudi križance. Po svetu pa raste preko 400 vrst vrb. Večinoma gre za grmovnice, včasih prav pritljikava dreveščka. Od naših vrst vrb pa se bela vrba, Salix alba, in krhka vrba, Salix fragilis, lahko razvijeta v mogočni drevesi. Zelo znana vrsta vrbe je tudi vrba žalujka, saj tvori nepozabno veduto našega glavnega mesta in reke Ljubljanice. Pri vrbi žalujki gre večinoma za križance med belo in krhko vrbo, lahko pa pripadajo tudi svoji vrsti, Salix babylonica, katere domovina je Kitajska in pri nas uspeva zgolj kot gojena različica.

Ko rečemo vrba, v zeliščarstvu najpogosteje mislimo na belo vrbo. Za vse vrste vrbe pri nas pravimo, da so približno enako zdravilne, na kar kažejo tudi sicer skopi podatki iz raziskav. Večjih razlik pri vsebnostih zdravilnih učinkovin vsekakor ne pričakujemo. Tudi za kulinarično rabo vse naše vrste veljajo za užitne, njihova uporaba pa je odvisna od same teksture mačic, ki se pri različnih vrstah lahko močno razlikujejo.

Vrba Katja Rebolj

.

Kako je lahko vrba uporabna v kulinariki in v zeliščarstvu?

Mačice vrbe so po okusu zelo različne. Včasih so zelo trpke, kar pa je za nas dober znak, da vsebujejo tudi veliko zdravilnih učinkovin. Po vonju mačice rahlo spominja na smreko. Vzrok za to je, ker med njenimi učinkovinami najdemo tudi smole.

Učinkovina, po kateri pa je vrba najbolj znana, pa je salicin in njemu podobne spojine (podobne snovi vsebuje tudi brestovolistni oslad). Zato delovanje vrbe na nek način lahko primerjamo s tableto Aspirina – uporablja se za zniževanje povišane temperature, proti glavobolu in za lajšanje revmatičnih bolečin. Kot zanimivost vam napišem še prigodo iz zgodovine farmacije, kjer so pri podjetju Bayer, po odkritju Aspirina leta 1897, le-tega najprej označili kot »produkt brez vrednosti«, saj so bili tako zaposleni z drugim zdravilom. To je bilo zdravilo proti kašlju, ki pa ga danes poznamo povsem na drugačen način. Gre za drogo heroin.

A salicilati niso vse, kar ima v sebi zdravilnega vrba. V njej najdemo tudi flavonoide, tanine in smole … Tu je nadaljne branje.

Najpogostejši sta dve uporabi vrbe:

  • Mačice naberemo in jih posušimo za čaj, nekateri pa jih tudi meljejo v moko. Pri nas doma imamo najrajši mačice namočene v čokoladi – takšne so kot bomboni. Za ta namen naberemo drobne mačice, ker jih tako lažje pojemo. Prav je, da z mačicami nikoli ne pretiravamo, sploh pri otrocih, saj v resnici ne poznamo črte med užitnostjo in zdravilnostjo. Posušene mačice lahko tudi zmeljemo v moko in dodajamo v pekovske izdelke.
  • Lubje vrbe pa prav tako posušimo in uporabljamo v čaju, lahko pa ga tudi namočimo v alkohol ali olje.

Posebej je vrba priporočljivo za revmatike in uporabna pri prehladnih obolenjih. Čaj večinoma pripravljamo kot prevretek. Včasih so vrbov čaj uporabljali tudi pri trebušnih krčih, vnetjih črevesja, driskah in drugih prebavnih motnjah. Poparek je priporočljiv tudi pri odpravljanju prhljaja. Pater Simon Ašič je priporočal pepel vrbove skorje pri bradavicah in kurjih očesih. Za nosečnice vrba ni primerna.

.

Vrba – kako jo nabiramo?

Vrbove mačice nabiramo zgodaj spomladi, v marcu in aprilu. Najrajši imamo tiste, ki so že zacvetele, saj so takrat malo manj trpke, mehkejše, pa tudi polne cvetnega prahu. Prav tako se mačice razlikujejo po tem, ali so moške ali ženske, ki se seveda med seboj povsem razlikujejo. Nič ni narobe, če naberete še čvrste in trpke mačice. Te so bolj primerne za mletje v moko in za zeliščarsko uporabo.

Morda boste nekateri nabrali tudi lubje. Pri tem izbirajte vsaj dve leti stare veje, lubja pa nikoli ne načenjajte pri glavnem deblu, da ne boste trajno poškodovali drevesa. Najboljši čas za nabiranje lubja je jeseni.

Lepo povabljeni k opazovanju narave in širjenju znanja o njej.

Vrba je zdravilna in kulinarična rastlina