Najprej hvala Odprti kuhinji za objavo kulskih receptov – iz bezga, starodavnega zdravila, tako močnega, da je pogosto lovil slabe duhove. Rasel je pri vsaki hiši, bil je na voljo, da so njegove cvetove takoj porabili. No, nekaj pa jih pustili za prav tako zdravilne bezgove jagode. Pri nas doma pa smo bezeg poskušali uloviti v stekleničko, ves njegov vonj in okus, da bi nam bil v poletnih dneh oddih v hladnem osvežilnem napitku in prijetnem sproščanju. Ustekleničiti ta vonj je mogoče v obliki sirupa, šabese ali drugih fermentiranih bezgovih napitkov. Tu pa se zgodba šele začne. Bezgov sirup je mogoče uporabiti v zelo različnih receptih, slanih in sladkih, veganskih ali mesnih, poletnih ali zimskih – preglejte jih spodaj.

Bezgov sirup brez sladkorja

.

Izbirajmo iste bezgove cvetove kot čebele

Za to da boste res ujeli najboljše od bezga, ga morate nabrati v suhem vremenu in izbrati najbolj cvetoče cvetove, tiste, ki niso več zaprti, a se tudi ne usipljejo, rjavijo, venejo. Tudi sušenje bezga je uspešno le kadar naberete »popolne« cvetove. Tako kot za večino zelišč tudi za bezeg velja, da ga najraje naberemo dopoldne, ko se posuši jutranja rosa in je medičina še sveža in v njej shranjene najboljše snovi.

Več o nabiranju in zdravilni uporabi bezga preberite v mojem prispevku o bezgu.

.

Bezgov sirup z medom

Sestavine:

 • 30 cvetov bezga
 • 1 liter vode
 • 0,5 litra medu
 • 2 limoni
 • žlica citronske kisline

Cvetove bezga najprej obtrgajte tako, da imate čim manj stebel. Ta korak ni pomemben za sirup, ki ga pripravljate na vroč način, izredno pomemben pa je za vse presne pripravke iz bezga!

Na ta način, bo sirup manj grenak in bolj aromatičen, bistveno pa je, da se boste na ta način izognili zaužitju strupenih cianogenih in alkaloidnih spojin, ki so prisotne v steblih. Te spojine so tudi razlog, da bezga ne priporočamo nosečnicam in doječim materam.

V kozarec za vlaganje izmenično naložite bezgove cvetove in na rezine narezano limono ter jih prelijte z vrelo vodo. Kvasovke, ki sicer povzročajo dobro fermentacijo in nastanek šabese, bodo na ta način uničene. Mešanico ohladite pod 50 C – to je toliko, da v tekočini že lahko držite prst, brez da bi se opekli, ter dodajte med in citronsko kislino, ki oba predstavljata konzervans. Pustite stati nekaj ur ali do naslednjega dne, nato precedite in tekočino nalijete v sterilne, še vroče steklenice. Hranite na hladnem prostoru do 3 mesece.

Na ta način pripravljen sirup ima po mojem mnenju veliko boljšo aromo kot tisti narejen s sladkorjem. Seveda kot čebelarka uporabljam domači med, ampak verjamem, da vsak od nas pozna kakšnega čebelarja, kjer lahko dobi aromatičen domači med.

Tako pripravljen bezgov sirup ima zelo raznoliko uporabo. Največkrat ga uporabljamo v osvežilnem poletnem soku. Temu dodajte meto ali meliso ter obvezno limono ali ledene kocke iz zamrznjenega limoninega soka.

Bezgov sirup z medom

.

Bezgov sirup s sladkorjem  – tu je preizkušen recept

Za bezgov sirup vam bodo povedali, da nekaterim nikoli ne zavre, drugim pa, ki ga naredijo na točno enak način, se zgodi prav to. Skrivnost je v naravi. Fermentacijo bezgovega sirupa omogočajo bakterije, kvasovke in drugi mikroorganizmi, ki pa jih je na različnih bezgih različno veliko. Ne moremo vedeti v naprej, koliko jih bo. To se lepo pokaže, če iz bezga pripravljamo šampanjec brez vseh dodatkov. Dve ponovitvi si med seboj nista enaki, zato so tudi vsi recepti zgolj približek. Morda boste prav vi tisti srečnež, ki boste nabrali bezeg, z veliko mikroorganizmi, ki bodo vaš napitek sfermentirali bolj kot kdaj koli prej.

Pa vendar se držimo osnovnega recepta:

Sestavine za bezgov sirup:

 • 3 litre vode
 • 3 kg sladkorja
 • 3 limone
 • 50 bezgovih socvetij
 • 50 g citronske kisline

Vodo najprej prevremo in v njej raztopimo sladkor. Čebelarji smo navajeni, da ves sladkor raztapljamo pri temperaturi pod 70 °C, saj pri višji temperaturi spremeni strukturo, ki je za čebele “strupena”. Dodamo še sok limon in njihovo nastrgano lupinico ter v nekoliko ohlajeno vodo še bezgova socvetja. Prav je, da pri bezgovih socvetjih odstrižemo čim več pecljev (ta vsebujejo več grenčin, pa tudi škodljivih glikozidov in alkaloidov). Vse skupaj pustimo, da se namaka od 24 do 48 ur. Nato odstranimo vse limone in bezeg, dodamo še citronsko kislino in precedimo. Polnimo v steklenice, ki jih dobro zatisnemo.

Nekateri priporočajo, da polnimo v temne steklenice in do vrha vratu, a v resnici je proces fermentacije veliko bolj odvisen od temperature in prisotnosti mikroorganizmov na samem bezgu, kot pa od teh dveh dejavnikov. Tako pripravljen sirup lahko hranimo v hladnejšem prostoru tudi več let.

.

Kaj naredimo z bezgovim sirupom?

Sama najrajši bezgov sirup uporabim v sekundarni fermentaciji vodnega kefirja ali kombuče. Ne bojte se, preprosto je, le lotiti se morate tega čudovitega napitka! Na ta način se sladkor iz sirupa porabi, ostane pa čudovita aroma bezga.

Včasih pa bezgov sirup vključim tudi v kakšno sladico.

.

Recept: Palačinke iz kislice z bezgovim sirupom

Bezgov sirup pri svoji raznoliki uporabi obvezno potrebuje dodatek kisle komponente. Največkrat sta to limona ali limeta, jaz pa sem zopet posegla po divjih rastlinah. Uporabila sem kislico in iz njenih plodov, ki zorijo ravno v tem času, pripravila moko.

Sestavine za palačinke:

 • 100 g moke iz kislice
 • 100 g polnozrnate moke
 • 1 jajce
 • ščepec soli
 • 5 žlic bezgovega sirupa
 • voda
 • olje za peko palačink

Sestavine za nadev:

 • 100 g domače skute
 • žlica domače smetane
 • 3 žlice bezgovega sirupa
 • sok pol limone
 • pol ščepca soli

Vse sestavine za palačinke, razen vode, dobro premešajte z vilico, nato pa počasi prilivajte vodo, da dobite tekočo maso za palačinke. Pustite stati nekaj minut.

Specite palačinke.

Med peko pripravite maso za nadev, tako da zmešate vse sestavine med seboj.

Palačinke nadevate eno na drugo, vmes jih pomažete z nadevom ter na koncu dodatno prelijete z dvema žlicama bezgovega soka.

Recept je bil objavljen v Odprti kuhinji. Hvala! Tu je še nekaj mojih receptov iz OK.

Moka iz kislice za bezgove palačinke

.

Bezgov sirup je vedno uporaben za bezgovo torto

Jaz jo naredim po tem receptu, ki je v videu. Le jagode dodam kot piko na i. K bezgu odlično pašejo jagode, zato je kombinacija jagod in bezga vedno dobrodošla. Poleg tega pa prilagam še prejšni zapis o bezgu z odličnim bezgovim sladoledom!

.

Kaj pa fermentacija bezga?

Na ta način lahko dobite šabeso ali odličen bezgov šampanjec. Med vsemi bezgovi recepti, je ta meni najljubši. Seveda tak recept zdrži mesec ali tri in ni namenjen dolgotrajnemu shranjevanju.

Za šampanjec naredite takole:

Pravkar nabrane cvetove – naj jih bo nekje ob 30 do 60, natlačite v stekleno posodo – moja je 5 litrska, dodajte sladkor – jaz ga dodam okoli 0,7 kile, prelijte z vodo – najboljša bi bila izvirska, skoraj do vrha in pustite stati odprto do naslednjega dne – da gre klor lahko ven. Nato notri nastrgajte lupino 4 eko limon, dodajte sok štirih limon in obtežite, tako da niti en bezgov cvet ne moli iz vode – to je pri vsaki fermentaciji najpomembnejši korak, ki zagotavlja, da se ne pojavi plesen. Tako naj stoji na pultu 3 do 4 dni. Nato vsebino precedite v steklenice, ki imajo možnost dobrega zaprtja, in jih postavite na hladno. V dobro zaprti steklenici se bodo po nekaj tednih nabrali rahli mehurčki in dali pijačo, ki prav zares spominja na penino.

Tako pripravljen šampanjec lahko hranite na hladnem tudi 3 mesece, no rajši malo manj, da se v kakšni steklenici ne bi nabralo preveč mehurčkov in bi eksplodirala.

Bezeg, dober tek!