Krašenje tort in sladic se v zadnjem času vrača k naravi. Vse več nas uporablja naravne materiale, zelenje, cvetje, v katerih se ustvarjalnost posameznika šele resnično izrazi. Ustvarjati s cvetjem se izkaže za zelo preprosto in do najlepših kreacij pripelje tudi tiste manj nadarjene za dekoracijo (kamor štejem tudi sebe). Kako okrasiti torto za rojstni dan, za poroko, za posebno priložnost … ni več vprašanje.

Navdušenje za krašenje sladic z lokalnimi rastlinami je v Slovenijo prinesla baronica in znamenita Slovenka Jelena de Belder Kovačič. Svoje izjemno znanje o rastlinah je delila z nami v njenem delu Okus po cvetju ter v vrsti televizijskih oddaj, ki so še vedno dostopne v arhivu RTV Slovenija (za dostop morate biti prijavljeni). Zadnja leta je krašenje sladic s svežim jedilnim cvetjem v trendu, zato se postavi vprašanje – kakšen je res okus teh lepotic? Iz pripovedovanja poklicnih kolegov in naših uporabnikov lahko rečem, da največkrat prijetno presenetljiv. Za kaj več boste morali okušati sami.

.

Kako okrasiti torto z materiali iz lokalnega okolja?

Odtenki v sivem – sivka, žajbelj, mačja meta, homuljica, sedum – kombinirani z vijoličnimi odtenki cvetja so le ena izmed zmagovalnih kombinacij pri krašenju sladic.

To so pokazale tudi naše stranke, katerih slike, z njihovim dovoljenjem, objavljam v današnjem blogu. Želim si, da bi bila to za vas spodbuda, da namesto umetnih dodatkov posežete po lokalnem, slovenskem, izjemnem. Okrasno cvetje je jedilno le kadar je gojeno na ekološki način. O tem sem že pisala, hkrati z še več idejami za krašenje tort.

Kako okrasiti torto z naravnim cvetjem je lepo pokazala ga. Lara, ki je posebej naročila torto ter posebej naše cvetje, nato pa za prijateljico pripravila to cvetlično presenečenje. Na torti so vrtnice, rman, jesenske astre (rožnate in roza z rumeno sredico), njivsko grabljišče, črna detelja in boreč (modri cvetovi).

Kako okrasiti torto s cvetjem

Cvetje na torti

.

Poročne torte z naravnim cvetjem izstopajo

Odtenki poročnih tort so navadno beli, rahlo roza, včasih z dodatki posameznih močnejših barv. Posebej zanimiv naravni element za krašenje poročnih tort pa je grabljišče, ki cveti v nežno vijolični do roza barvi. Najdemo ga skoraj na vsakem travniku. Najbolj zanimivi so njegovi odcveteli cvetovi, ki se pojavljajo kot ljubke, zelene bunkice. Te ostanejo na steblu, ko cvetovi odpadejo. Pri gojenih vrstah »Scabioz« so sicer bolj izrazite, a tudi pri naši avtohtoni vrsti zelo uporabne.

Torto so z našim cvetjem pripravili v Slaščičarni Andrejči na Rudniku. Na torti so vrtnice, plavica, netresk (pravimo mu tudi ušesnik, ker je učinkovit ob bolečih ušesih) in njivsko grabljišče s svojimi bunkicami.

Poročne torte s cvetjem

.

Kako okrasiti torto s cvetjem jeseni ali pozimi?

Pri izbiri cvetja za torte in sladice se vedno držimo pravila, da naj bo vse brez izjeme užitno. Na videz zelo preprosto pravilo, pa se ga kljub temu mnogi ne držijo – na internetu mnogokrat srečam torte s cvetjem ali zelenjem, ki je strupeno. Pogost primer so listi bršljana. Ti ne spadajo k hrani, četudi jih zeliščarji uporabljajo v čajih za zdravljenje bolezni. Za otroke je lahko že en list smrtno nevaren. Nasprotno pa velja z ostalim cvetjem – tudi cvetje je lahko zelo zdravo in okusno.

Sestavine za krašenje torte♠♠♠:

  • cvetovi travniških in gojenih rastlin: rman, grabljišče, glavinec, astre, vrtnica, dalija

Cvetje se odlično poda ne le k tortam, ampak tudi k ostalim sladicam. Zato tudi ne prilagam recepta za torte. Za to so specialisti drugje. Priporočam MidvaKuhava.

Vse našteto cvetje je užitno. Opozorilo velja le pri glavincu, ki ga ne priporočamo v velikih količinah zaradi diuretskega učinka, ki pa bi ga sila težko dosegli v povezavi s tortami. Na sliki je navadni glavinec, Centaurea jacea, ki je ena najbolj pogostih vrst v Sloveniji in v jesenskem času zelo razširjen ob poteh in na travnikih. Rman, ki cveti v roza barvi, je prav tako odličen za dekoracijo.

Vso to cvetje ostaja z nami vse do resne zmrzali ali snežne odeje. A tudi potem je na voljo gojeno cvetje kot so mačehe in krizanteme, mogoče pa je tudi poseganje po sušenem cvetju – barvo ohranijo sušeni ognjič, ameriški slamnik, sončnica, plavica, sivka in mnoge druge.

♠♠♠Recept z opisom cvetja je objavljen tudi v reviji OK. S tokratno številko, prvo v novembru 2018, se pridružujem piscem OK kuhinje pod uredniškim vodstvom Karin Cunder.

Kako okrasiti torto

.

Kaj o krašenju tort z naravnim cvetjem mislijo otroci?

Navdušeni so. V spodnjem slikovnem gradivu lahko spremljate nastajanje torte, ki so jo pripravili otroci – slavljenec skupaj s povabljenimi. Torto so nato pojedli, tudi cvetje. Ostalo je le nekaj pecljev in bunkic.

Z uporabo naravnega cvetja se izognete uporabi umetnih dodatkov, ki jih je največ ravno na otroških tortah. Otrokom boste ponudili več, če jim boste namesto umetnih in pogosto kičastih dodatkov za dekoracijo njihove torte ponudili užitno cvetje. Presenečeni boste, kako se otroci izrazijo, ko se lepota in okus združita v nenavadnem in presežnem!

Jedilno cvetje

Torta za otroke

Torta za rojstni dan

.

Še ena jesenska za konec

Prav za prav jeseni najdemo še veliko več cvetov ko spomladi – kot bi se rastlinam nekam mudilo. Predhodnim cvetovom se pridružujejo še hibiskus, zajčki, hermelika, lakota in astre v različnih barvah polno obložene na preprosti torti.

.

Vabim vas, da tudi vi naročiti cvetje za torte in krašenje jedi. Priporočamo vam naš paket – zadostuje za popolno pokritje in vrhusko krašenje ene torte.

Podarite sebi in svojim gostom presežno cvetlično izkušnjo. Materialni iz lokalnega okolja so najlepša dekoracija.

Za konec še torta ga. Karmen. Naj vam bodo slike tistih, ki si upajo krasiti naravno, v spodbudo!

 

 

 

Vir slik: Katja Rebolj in naše dragocene stranke