V nedelja, 27. avgust 2017, je kmetija Pri Baronu gostila Rožma delavnico Uvid v kuhinjo divjih rastlin. Z nabiralniškim kolegom Petrom sva vodila delavnico o divjih rastlinah ter skupaj z domačimi in priznanim kuharjem Sebastjanom Plevčakom pripravila divje nedeljsko kosilo. Številni gostje, ki so tisti dan obiskali kmetijo, so uživali v kosilu pripravljenem iz užitnih divjih rastlin.

Turistična izletniška kmetija Pri Baronu je znana po dobri hrani

Kmetija Pri Baronu je čudovita kmetija na južni strani Pohorja. Odlična je zaradi čudovite narave ter družine Uranjek, ki na ekološki način vodi kmetijo že vse od prvih začetkov pred letom 2000. Gospodar kmetije, v okolici poznan kot “Baronov Boris”, je prejemnik laskavega priznanja Inovativni mladi kmet 2014.

Kaj inovativnega smo pri njih opazili mi:

  • Oskrbujejo čudovit permakulturni vrt, z gomilasto in spiralno gredo, z mešanimi posevki zelenjadnic in jagodičevja …
  • Imajo kar nekaj živali, ki se prosto pasejo po travnikih – krave, svinje, ovce, koze, race, kure, zajci …
  • Imajo mini trgovinico, kjer prodajajo pridelke, čaje, marmelade in vrsto drugih ekoloških izdelkov
  • Organizirajo različne programe: Postati kmet za en dan, Spanje na seniku, Vandranje po Framskem Pohorju …
  • Pečejo odlično pohorsko gibanico

Kmetija Pri Baronu - pohorska gibanica

.

Divja zelišča za nedeljsko kosilo – inovativno, kaj ne?

Delavnico divje hrane so na kmetiji Pri Baronu organizirali v okviru Dneva odprtih vrat, ki pri njih vedno poteka vsako zadnjo nedeljo v avgustu. Tokrat so se odločili za osrednjo tematiko DIVJA ZELIŠČA.

Na delavnici smo tako spoznali raznolike rastline, katerih izrazoslovje je še neustaljeno. Včasih ne vemo, kaj bi rekli o njih – užitne divje rastline, jedilni plevel, okrasne jedilne rastline … Obiskovalci, ki so prišli na delavnico, so bili tako začetniki za tovrstne rastline, kot tudi že poznavalci zdravilnih rastlin in biodinamike. Ali z drugimi besedami – nekateri so se razveselili regačice, druge je bolj zanimal repinec, tretje spet amarant v vseh svojih vrstah in oblikah. Za vse je bilo prostora na naših delavnicah.

.

Posebej pa so obiskovalce delavnice zanimale kombinacije jedilnih rastlin, ki naredijo jed okusno

Dopolnjujoči okusi in arome so v kulinariki divjih rastlin ključ do dobrega okusa. Poglejmo si primere jedi v kombinacijah z užitnimi divjimi rastlinami.

Če iz divjih rastlin pripravljate juho, je to ponavadi koprivna juha, kaj ne? Kaj pa, če bi poskusili z rmanovo juho? Juho pripravite s krompirjem, lahko pa za osnovo izberete tudi bučo. Osnovi dodate sol, kumino, majaron, lovorjev list in malo olja. Ko je krompirjeva osnova gotova, primešate rman. Naberite listke rmana, ki so komaj pokukali iz zemlje. S paličnim mešalnikom jih primešate krompirjevi osnovi in vročo postrežete gostu.

NAMIG: Za pripravo juhe nismo uporabili cvetov ali cvetočih rastlin, niti nismo listkov obtrgali iz cvetoče rastline. Ti bi bili za mnoge pregrenki! Uporabili smo tiste mlade, nežne in aromatične liste rmana.

Različne kombinacije divjih rastlin lahko najdete v vrhunski knjigi Narava vedno zmaga.

.

Recept: Na delavnici smo pripravljali tudi divje namaze ter solatni preliv iz jogurta s tolščakom in nokoto

Recept za solatni preliv:

  • lonček domačega jogurta
  • žlica kisle smetane
  • 2 pesti tolščaka
  • majhna pest nokote
  • ter ščepec soli

Lističe tolščaka osmukamo z debelejših vejic, zmešamo z jogurtom in kislo smetano ter vse skupaj dobro zmiksamo v mešalniku (ni nujno, da je blender, saj tolščak ni prav nič žilav plevel). Solimo po okusu. Okrasimo z lističi tolščaka in cvetovi nokote ter postrežemo z zeleno solato ali zeljem.

.

Kmetija pri Baronu z inovativno sladico

Za sladico smo pripravili sladoled iz paradižnika. Pripravili smo ga z zmogljivim mešalnikom (blenderjem) iz celega paradižnika, listov bazilike, ščepca cvetov brestovolistnega oslada ter s cvetovi mrtve koprive za dekoracijo. Sladica se je zdela nekaterim odlična, tisti pa, ki niso ljubitelji paradižnika, pa so jo raje izpustili. Nič zato. Včasih si je treba kaj tudi drzniti in poskusiti, tudi če vedno ne uspe popolno. Zato pa smo se toliko bolj posladkali z drugimi dobrotami in izdelki iz kmetije Pri Baronu.

Kmetija Pri Baronu - paradižnikov sladoled z osladom

 

Delavnica je bila zelo zanimiva tudi zaradi ljudi. Veliko je bilo Štajarcev in odkrito rečeno: “S Petrom še nisva videla toliko ljudi na kupu, ki bi uživali v divjem kosilu. Čestitke, Pohorje! Zdravo nedeljsko kosilo v družbi divjih rastlin je bilo pri koncu. Dan je bil čudovit. Če bi radi tudi vi uživali v okusih divje hrane, se nam pridružite na naslednji delavnici spoznavanja in priprave divje hrane.

Kmetija Pri Baronu - zelišča s Katjo Rebolj

Kmetija Pri Baronu - delavnica Katja Rebolj

Divja hrana in divje rastline

.