Bi mi verjeli, če bi vam rekla, da so današnje krizanteme le bleda slika svoje veličine preteklih tisočletij? Njihova zdravilna in kulinarična uporaba je stara že tisočletja, njena vloga žalne rože pa se je začela šele po 1. svetovni vojni.

.

Vloga krizanteme v zgodovini

Če želimo zares spoznati to cvetlico, se moramo zakopati v njeno zgodovino. Krizanteme, Chrysanthemum sp., imajo tradicijo, ki traja že tisočletja. Na Kitajskem je njena uporaba v zdravilne namene poznana že vsaj 2500 let, po nekaterih virih celo 4000 let. Od nekdaj so jo uporabljali kot zdravilno rastlino v kulinariki in v zeliščarske namene, večinoma za pripravo čaja. A ker je bila lepa so si jo v nekaterih obdobjih kitajske zgodovine cesarji prisvojili do te mere, da je navadni smrtniki niso smeli imeti na svojih vrtovih in je bila zanje prepovedana.

Krizanteme so prišle v Evropo kot okrasne rastline in se počasi uveljavljale na vrtovih premožnih ljudi. Ivan Cankar je leta 1910 o njih napisal delo Bele krizanteme in se pri tem zgledoval po vzorih iz Dunaja, kjer so bile krizanteme simbol za obilno bogastvo in so veljale za rajske lepotice. Ta košata, bela krizantema je bila najlepša za njegove oči, kot je to opisal sam Cankar. Tudi pisatelj John Steinback jo je vključil v svoje delo napisano pred 2. svetovno vojno. V njegovi zgodbi Krizanteme, ta roža predstavlja simbol ženske moči, a tudi krivice. Delno že po 1. svetovni vojni, predvsem pa po 2. svetovni vojni, je krizantema vse bolj začela pridobivati vlogo žalnega cvetja. Njeno obdobje cvetenje je ravno ustrezalo dnem žalovanja, ko so bile krizanteme ene redkih razkošnih lepotic, ki so vzdržale te nizke temperature.

Danes mnogi pri nas krizantem ne poznajo v nobeni drugi luči. A če pogledamo preko meja, opazimo, da se z globalizacijo ta položaj krizanteme spet spreminja. V Aziji krizantema predstavlja simbol novega rojstva in se lahko podari tudi ob rojstvu. Zelo spoštovana je krizantema na Japonskem, kjer predstavlja tisto najboljše jesensko, kot antipol cvetovom češnje spomladi. Prav posebne so kraljeve krizanteme, ki so vedno cveto rumeno, tiste bele cvetoče pa so namenjene žalovanju. V Ameriki šopek krizantem izraža spoštovanje in ga je dovoljeno pokloniti za rojstni dan.

Krizanteme v kulinariki.

Ste že pili njen čaj? Katere vrste krizantem poznamo?

V trgovinah in spletnih trgovinah je danes moč kupiti čaj krizanteme. Prodajajo tudi ekstrakte krizantem, ki so sestavina kozmetičnih izdelkov. Cvetje krizantem pa se danes zopet uspostavlja kot pomemben del kulinarične identitete in na krožniku kaže na kulinarično specialiteto.

Zdravilna vrednost krizanteme je mnogotera. Krizantema velja za zmerno močno zelišče. V tradicionalni kitajski medicini se za zdravljenje največkrat uporabljata vrsti C. indicum in C. morifolium. Namenjeni sta lajšanju prehladov, uporabljata ste pri vročičnih stanjih in glavobolih ter priporočajo za zniževanje krvnega pritiska in urejanje prebave.

Za krizanteme večina podatkov pravi, da so v Evropo prišle v 17. stoletju. Pri tem imamo v mislih Azijske vrste. Ne smemo pa pozabiti, da ima Evropa tudi svoje avtohtone vrste krizantem, ki so od nekdaj rastle na tej zemlji. V mediteranskem podnebju, danes pa po vsem svetu, raste vrsta krizanteme C. coronarium. Njene liste v kulinariki uporabljamo kot špinačo. Ker je ta vrsta prav tako poznana tudi v Aziji, jo danes zasledimo predvsem v azijskih jedeh. V naših vrtovih pa lahko zasadimo njene križance, ki imajo poudarjeno mnogocvetnost in velikost cvetov. Taki cvetovi so užitni, če so izpolnjeni osnovni pogoji za užitnost okrasnih rastlin. To je, da so gojeni kot zelenjava, brez škropiv in v vrtni zemlji. Več o krizantemah si lahko pogledate v oddaji RTV Slovenija.

Kulinarična uporaba krizantem je poznana tudi v Koreji, kjer s cvetovi krizanteme odišavljajo riževo vino, pri čemer priobijo znano alkoholno pijačo imenovano»gukhwaju«. Kulinarična uporaba krizanteme je poznana tudi ponekod po Evropi. V Veliki Britaniji raznobarvne cvetne listke krizantem sušijo in uporabljajo za potresanje in začinjanje jedi. Krizantema se lepo dopolnjuje z drugimi jesenskimi sadeži, želodi, jagodičevjem.

.

So vse krizanteme užitne?

Krizanteme so resnične jesenske lepotice. Krajinski arhitekti jih imajo radi, saj so nezahtevne in se lepo podajo k vsakem vrtu. Poznamo več 100 vrst krizantem in njihovih križancev, ki se uporabljajo v krajinski arhitekturi.

Na splošno rečemo, da vse vrste krizantem veljajo za užitne. Izjema temu pravilu so cvetovi nekaterih vrst, ki vsebujejo naravne insekticide, zato se v prehrani ne uporabljajo. S krizantemami zastrupitve pri ljudeh niso zabeležene, poznane so le alergijske reakcije. Nekateri odsvetujejo prepogosto pitje krizanteminega čaja zaradi njegovega močnega hladilnega učinka. Za nosečnice in dojenčke te cvetlice niso dovolj preizkušene, prav tako niso primerne za hrano za hišne ljubljenčke.

Po vsem napisanem je jasno, da si je krizanteme vredno privoščiti, pa čeprav začnemo le z enim cvetom doma vzgojene, neškropljene krizanteme. Njene cvetne listke enostavno potresite po solati in si privoščite cvetoče okrasje v vsej svoji zdravilni veličini. Nato z njimi poskusite okrasiti torto: krizanteme na torti.

Krizanteme so zdravilne in kulinarično uporabne

.