Zlata rozga je dobro poznana in spoštovana rastlina v zahodnem tradicionalnem zeliščarstvu. V Sloveniji se je v ta namen že od nekdaj uporabljala NAVADNA zlata rozga, Solidago virgaurea, ki jo najdemo v dveh podvrstah – navadni, subsp. virgaurea in planinski zlati rozgi, subsp. minuta. Bojim pa se, da sta njen sloves v zadnjih letih uničili sorodni invazivni vrsti KANADSKA, Solidago canadensis, in ORJAŠKA zlata rozga, Solidago gigantea. Tudi ti dve sta zdravilni.

Zlata rozga je užitna kulinarična in zdravilna rastlina. Odličen recept za rozgino pito najdete TUKAJ.

.

Obseg invazivnosti je nepredstavljiv

Domovina kanadske in orjaške zlate rozge je Severna Amerika. Tam rasteta prosto v naravi in sta del njihovega tradicionalnega zeliščarstva že od nekdaj. V Evropo sta prišli po “vrtnarski” poti sredi 17. stoletja. Pri nas sta invazivki.

Kanadska zlata rozga povprečno naredi 15 000 semen na eni sami rastlini. Velika večina teh semen je neuspešnih, še vedno veliko pa se jih razvije v novo rastlino. Nova rastlina razvije obsežen koreninski sistem, ki lahko obsega več kvadratnih metrov. Vse rastline, ki iz tega koreninskega sistema izrastejo, so kloni. Iz enega klona požene lahko tudi več tisoč stebel, ki vsako predstavlja osnovo za novo cvetočo rastlino. Takšen koreninski sistem ima tudi visoko življenjsko dobo, daljšo kot človeško življenje. Tako iz ene rastline zlate rozge v njenem življenju ne dobimo le milijonov, milijard ali bilijonov potomcev, ampak množico, ki je ne moremo prešteti. Temu pravimo monstrum.

Posledice invazivnih lastnosti zlate rozge so zmanjšanje diverzitete domače flore in tudi favne. V raziskavi na Poljskem so ugotovili, da se je zaradi zlate rozge zmanjšalo število mravelj. Zmanjšanje je bilo posledica poznega cvetenja rozge, ki je, kljub temu da jim je zlata rozga nudila dodatno hrano, družino mravelj zaradi prekomerne aktivnosti preveč izčrpalo in onemogočilo njeno normalno prezimovanje (1).

Morda ste že slišali, da pod hrastom nič ne raste. Z raziskavami so potrdili, da korenine hrasta izločajo snovi, ki zavirajo rast drugih rastlin v svoji okolici. Take snovi so poimenovali alelopatske (2). Tudi zlata rozga skozi korenine izloča take snovi, kar vodi v monokulturnost.

Zlato rozgo je moč zamenjati med sorodnimi vrstami znotraj rodu zlatih rozg. Ker so vse zdravilne in kulinarično uporabne, to ni tako pomembno. Potencialno pa jo je moč zamenjati tudi z ambrozijo, pelinolistno ambrozijo, najpogostejšo vrsto pri nas. Naslednji posnetek omogoča dobro razločevanje:

.

Katere vrste zlate rozge najdemo v Sloveniji

V Sloveniji rastejo tri vrste zlate rozge, po svetu pa še številne druge. Mnogi še vedno najrajši nabirajo prav navadno zlato rozgo. Čeprav je je veliko manj kot kanadske in orjaške, pa nikakor ne spada med ogrožene vrste.

Imeni kanadska in orjaška bi morali biti glede na izgled ravno zamenjani. Kadanska zlata rozga je po velikosti tista večja in bolj razvejana v primerjavi z orjaško zlato rozgo. A do sedaj smo že navajeni, da botanična imena rastlinam včasih označujejo ravno nasprotno kot bi pričakovali. Posledično sta na spletu in v slikovnem gradivu pogosto kanadska in orjaška zlata rozga poimenovani napačno.

Preprosto boste kanadsko zlato rozgo ločili od orjaške, ker ima kanadska cvetno steblo pokrito z dlačicami, orjaška pa je gola ali so njene dlačice zelo redke. V izogib, naj velja pravilo, da ne poimenujemo rastlin s polnim botaničnih imenom, če nismo o vrstni istovetnosti povsem prepričani.

.

Zlata rozga je dobra za ledvica, mehur, črevesje in ob stresnih situacijah

Čaj zlate rozge odvaja vodo. Pri obolenjih ledvic jo uporabljamo skupaj z lakoto in belo mrtvo koprivo. Samozdravljenje z rozgo ni priporočljivo pri resnih obolenjih ledvic in srca, njena uporaba v nosečnosti pa ni preverjena.

Deli rastline, ki se uporabljajo v zeliščarstvu in farmaciji so zeleni listi in občasno tudi socvetja. V tem primeru nabiramo rastlino, ko so cvetovi še v nastajanju.

Snovi, ki učinkujejo zdravilno, so npr. flavonoidi, fenolne kisline, tanini ter tudi  eterična olja, ki jih je v listih 0,7 % v cvetovih pa 0,5 %. V in vitro in in vivo raziskavah s pripravki so potrdili, da odvajajo vodo, znižujejo krvni tlak ter delujejo protivnetno. Zato se od nekdaj uporabljajo tudi za zdravljenje težav s kožo.

Klinične raziskave z zlato rozgo so številčne. V klinični raziskavi so ugotavljali učinkovitost pripravkov iz zeli zlate rozge (večinoma v obliki kapsul) pri okužbah sečnih poti, pri ledvičnih kamnih in pri kroničnem vnetju mehurja. Večina raziskav je pokazala značilne statistične razlike med zdravljenimi in “slepimi” testiranici. Pri redkih posameznikih je prišlo do alergijske reakcije na pripravke iz zlate rozge.

Zlata rozga

.

Zlata rozga je čudovita v kuhinji

Začnimo na koncu njenega razvoja, pri cvetovih. Cvetlični vrt predstavlja osrednji prostor pri veliko kulturah, starih civilizacijah, tudi v epski knjigi in TV seriji Igri prestolov. Ljudje smo od nekdaj vedeli, da nas cvetje napolni z lepoto, z veseljem in od nekdaj smo cvetje uporabljali v kuhinji in ga jedli. No, mogoče smo v zadnjih časih to nadomestili s tabletami. 

Cvetje zlate rozge ima posebno aromo, ki se lepo izrazi v toplih jedeh. Dolgotrajna termična obdelava ni primerna. Z dodajanjem cvetov na koncu priprave pa rozga izrazi aromo in ohrani barvo. Cvetove lahko le dodate topli prilogi, ali jih jeste kar presne v določenih mešanicah.

Z rumeno barvo in teksturo cvetov lepo dopolnite vse kašaste jedi ali rižote. K testeninam so primerni zgolj kot dekoracija.

Posamezni cvetovi se zelo podajo kot posip za slana peciva. Tudi za sladka so odlični, prav tako tudi za piškote. V zimskih dneh lahko uporabite posušena socvetja, ki imajo še bolj izrazit okus kot sveža, zato jih doziramo polovično v primerjavi s svežimi socvetji.

V zeliščarstvu se uporabljajo predvsem listi rozge, iz katerih pripravljajo pripravke v najrazličnejših oblikah. Liste lahko tudi sami naberete in jih v celoti posušite za čaj. Mlade liste dodajte solatam za izboljšanje okusa. Mlade poganjke pa popecite na olju in pripravite kot samostojno zelenjavno prilogo. Dodajajte jih v zmerni meri, da aroma rozge ne izstopa.

Seveda je še veliko možnosti, kaj lahko naredite z zlato rozgo. Odlična je tudi v mesnih jedeh v družbi z navadnim pelinom, ali pa za fermentacijo v družbi z drugimi divjimi rastlinami.

Za konec še en video o možnostih uporabe rozge v čaju in shranjevanje čez zimo.

.

Zeliščarka Marija Treben je zapisala, da angel zdravilnih zelišč stoji tik ob zlati rozgi. Pomirjujoč vpliv njenih pripravkov čutimo kot božajočo roko pri težkih čustvenih pretresih. Zato je pitje čaja in zeliščnih piškotov nujno pri razočaranjih in hudih duševnih obremenitvah.

.

Viri, iz katerih sem črpala podatke, in hkrati odlične knjige za spoznavanje zelišč:

  • Marija Treben: Zdravje iz božje lekarne
  • Slovensko farmacevtsko društvo: Sodobna fitoterapija
  • Matjaž Mastnak: Poletne cvetlice